Reineiere i Norge er
til slakteriene i forhold til produktets vekt og kvalitet, siden det ikke finnes en felles klassifiseringsordning for reinkjøtt.I Sverige har et felles klassifiseringssystem for reinkjøtt eksistert siden 1970-tallet.
Den klassifiserer kjøttprisene etter kvalitet. R+ er beste kvalitet, det beste kjøttet. P- er dårligst kvalitet.
Fornøyd
– Klassifiseringssystemet fungerer godt. Jeg får de reinsdyrene jeg vil ha, sier Emanuel Stenberg, som har et slakteri i Årosjåkk.
Jordbruksverket kontrollerer at slakteriene klassifiserer riktig.
Leder i Svenske Samers Riksforbund mener dette er en god måte å vurdere kjøttet, men han sier at det er ulike meninger innad i forbundet.
– Ikke tilrettelagt reinkjøtt
Reineier Hans-Göran Partapuoli i Leavas sameby er en av dem som ikke er fornøyd med klassifiseringssystemet. Han mener systemet ikke er tilrettelagt for reinkjøtt.
– Under okseslakten sier slakteriene at dyra er for feite. Jeg vet at kvaliteten er på sitt beste, men de bruker klassifiseringssystemet og sier dyra er for feite. Jeg vet at kjøttet er på sitt tykkeste før brunsten på høsten, og mener at klassifiseringen fører til uenighet mellom slakteri og reineier.