NRK Meny
Normal

Stor støtte til sogneprest Franziska Förster

Søndag holder den populære presten sin siste gudstjeneste i Karasjok.

Franziska Förster

Franziska Förster er godt likt i Karasjok, spesielt av barn og unge. Likevel er hun ikke ønsket som prest av mange i menigheten.

Foto: Monica Falao Pettersen / NRK

– Jeg skjønner ikke at de tør å hindre henne i sitt arbeid. I Bibelen kan vi finne støtte både for og imot å ha kvinnelige prester, så jeg har ikke så veldig stor forståelse for at hun ikke kan få utføre sitt arbeid i kirken, uttalte Laila Somby Sandvik (74) på fredagens folkemøte i møtestedet Beassi i Karasjok.

Det er papirutgaven av den samiske avisen Ságat som skriver om denne saken i dag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Franziska Förster

Det falt ikke alle like godt i smak at Franziska Förster i fjor tillot deltagerne i Sápmi Pride å delta i gudstjenesten.

Foto: Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen / NRK

Förster har fått mye skryt for sitt arbeid som sogneprest i Karasjok, spesielt for sitt arbeid for barn og unge.

Likevel er det mange i Karasjok menighet som har vist sterk motstand mot den kvinnelige presten.

Havnet i begivenhetenes sentrum

Det begynte å ulme på prestekontoret i Karasjok allerede da Franziska Förster ble ansatt som prest i den lille samebygda. For mange i menigheten var det nemlig tungt å godta at en kvinne skulle være prest i bygda deres.

Uten å ønske det selv, havnet tyske Förster midt i en storm av avisoppslag og diskusjoner i juni i fjor. Hun ønsket nemlig de homofile og lesbiske deltakerne på Sápmi Pride i Karasjok velkommen til gudstjeneste.

Det endte med at lokalradioen DSF nektet å sende gudstjenesten, slik de egentlig vanligvis gjør.

Franziska Förster

Franziska Förster beholder prestekjolen på når hun kjører slalom rett etter gudstjenesten. – Alpint er gøy og gir meg en frihetsfølelse, sier hun.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Det er Norges samemisjon som eier Radio DSF, og de syntes det var i sterkeste laget at homoseksuelle personer skulle delta på gudstjenesten. Det at Förster ikke er en mann, var også et problem.

I høst ble Förster nektet å forrette i en gudstjeneste på Viddetreffet i Láhpoluoppal, som ligger mellom Karasjok og Kautokeino.

Förster skulle delta for Karasjok menighet, men fikk beskjed via Kautokeino menighet om at man ikke ønsket at en kvinnelig prest skulle forrette.

Kirkebygget i Láhpoluoppal, hvor gudstjenesten fant sted, eies av Samemisjonen.

– Jeg syns det var så fint at vi fikk en kvinnelig sogneprest. Barnebarna mine har dratt med seg foreldrene sine i kirken fordi de liker Franziska, men nå er det slutt. Nå reiser hun, uttalte Per Varsi (77).

Gudstjeneste med hjelm, staver og slalåmski

Förster har på den korte tiden i Karasjok vist seg å være en nytenkende sogneprest. Blant annet likte barn og unge det at hun holdt gudstjeneste i slalåmbakken.

– For det første er det veldig gøy å kjøre slalåm. Og så har jeg som prest ansvar å møte folk der de er. Så jeg synes det er viktig å gå dit. Og så holder det meg ganske sprek, forklarte Franziska Förster til NRK i mars 2015.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Franziska Förster

Sogneprest Franziska Förster bruker gjerne metaforer fra alpinbakken for å få frem kirkens budskap.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Franziska Anna Martha Förster er opprinnelig fra München i Tysland, men har bodd flere år i Norge.

– Jeg er veldig glad i unger og tror at de er fremtiden for kirken, men de er også nåtiden. Derfor må vi absolutt inkludere dem, forklarte den blide sognepresten.

Blir sogneprest i Brønnøy

Ságat skriver at Franziska Förster satt bakerst i rommet under møtet. Hun er glad for all støtten fra folk.

– Det var mange velmenende spørsmål og direkte støttende kommentarer. Situasjonen jeg er i er krevende, og jeg vil takke alle de som har kommet med gode ord, uttaler hun til Ságat.

Förster forlater nå Karasjok,og blir den første kvinnelige presten i Brønnøy menighet. Hun tiltrer stillingen 15. november.

Förster har tidligere vært kapellan i Ørland og Bjugn. Da hun i 2013 ble sogneprest i Karasjok ble hun den første kvinnelige presten i menigheten.