Hopp til innhold

Dropper radiogudstjeneste fordi presten er kvinne og kirken er full av homofile

Eieren av lokalradioen i Karasjok er motstander av kvinnelige prester. At lesbiske og homofile er tilstede under gudstjenesten blir også i sterkeste laget for Norges Samemisjon.

Risttalaččat fertejit vuoruhit nuoraid

Det blir ingen radiosending fra Karasjok kirke kommende søndag.

Foto: Piera Balto / NRK

Derfor blir det ingen sending fra Karasjok kirke kommende søndag i Radio DSF. Den kristne radiostasjonen eies og drives av Norges Samemisjon.

– Vi har alltid hatt en restriktiv holdning til bruk av kvinnelige prester, sier Richard Skollevoll som er administrasjonsmedarbeider i organisasjonen.

– Vi tar avstand

Fredag starter Sápmi Pride 2015 i Karasjok. Lesbiske, homofile, bifile og transpersoner møtes til ulike arrangementer gjennom hele helgen. På programmet står gudstjenesten søndag .

– Etter gudstjenesten er det kirkekaffe, og alle har mulighet til å bli kjent med de som deltar, skriver Sápmi Pride 2015 i en pressemelding.

For Norges Samemisjon blir det derfor uaktuelt å involvere seg i søndagens hendelser.

– Vi ønsker ikke å stå inne for en sånn type teologi som kirken gjør. Samemisjonen tar også avstand fra at likekjønnede kan gifte seg, sier Richard Skollevoll til NRK.

Olav Øygard (t.v.) og Richard Skollevoll.

Biskop Olav Øygard (t.v.) og Richard Skollevoll fra Norges Samemisjon (t.h.) deltok på et møte om inkludering i Tromsø i dag.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

Biskopen: – Veldig trist

Biskop i Nord-Hålogaland, Olav Øygard, tror avgjørelsen om å ikke sende gudstjenesten svekker Norges Samemisjon.

– Det er veldig trist, sier han til NRK. Han stiller seg undrende til begrunnelsen.

– Gudstjenesten er ordinær, men deltakerne i Sápmi Pride er velkommen. Jeg skjønner ikke at det skal være grunn til ikke å sende gudstjenesten. Samtidig må Samemisjonen selv bestemme hva de sender i sin nærradio, sier biskopen.

Øygaard minner om at det er 50 år siden den første kvinnelige presten begynte i jobb i den norske kirken.

– Jeg har skjønt at det i Samemisjonens ledelse er en del motstand mot kvinnelige prestetjenester. I kirke-Norge er det blitt akseptert. Derfor synes jeg det er leit at Samemisjonen skal bruke det som begrunnelse for å trekke seg tilbake fra et meget viktig sted i samisk kirkeliv, sier han.

Samemisjonen: – Vil ikke ekskludere

Administrasjonsmedarbeider Richard Skollevoll sier de jobber for inkludering.

– Det er ulike syn i organisasjonen. Noen er mer restriktive, mens andre er mer åpne. Begge synene skal være levende i organisasjonen, og ikke føle seg ekskludert og da må vi ha noen spilleregler. Disse reglene sier at vi må kunne samles om arrangement som disse to synene kan samles om. Det klarer vi ikke hvis vi skal fremme ønske om kvinnelige prester, sier han til NRK.

Anne Dalheim er leder i Samisk kirkeråd er forferdet.

– Men dette er ikke fremmed for oss. Jeg tror Jesus var den som inkluderte alle uten å spørre og granske hjerter og nyrer, sier hun til NRK.

Korte nyheter

 • William MGPjr:av viddnij lávllagijn "Tusen tanker"

  William vuojttij MGPjr 2022 lávlojn "Tusen tanker". Da gålmås gudi gilfádallin superfinálan ledjin William, oarbbena Lisa ja Tobias lávlojn "Akkurat passe" ja Erlend ja Liam lávlojn "Parasitt".

  Ingebjørga Hábmeris lávlojn "Her e æ" lej nav dudálasj bessat oassálasstet dáj nuoraj musihkkagilfádallamijn.

 • Biebmadumguolle vuobdem lassánij dijmmá

  Guollimdirektoráhtta li båddåsasj lågojt almodam akvakultuvra hárráj dijmátjis.

  2021 lassánij biebmadumguolle vuobdem, 10,2 prosenta ienebu gå 2020. Luossavuobdem lassánam ienemusát ja duodden dasi jáddi ja bálddá. 94 prosenta majs vuobdeduvvin ålles 2021 lej luossa.

  Dáv tjállá Kyst og Fjord.