Hopp til innhold

Statsråd: – Vi ønsker å få fart på jobbskapingen

Statsråd Linda Hofstad Helleland er bekymret over fraflytting i de samiske distriktene, og unge som ikke kommer tilbake etter endt utdanning.

Linda Hofstad Helleland

TØRRE Å TENKE NYTT: Linda Hofstad Helleland mener at de må tørre å tenke nytt for at de samiske samfunnene skal ha flere bein å stå på.

Foto: Privat

På onsdag la statsråd Linda Hofstad Helleland frem stortingsmeldingen Næringsgrunnlag for levende samiske lokalsamfunn utenfor Saemien Sijte i Snåsa.

– Vi ønsker å få fart på jobbskapningen i de samiske samfunnene. Det å få spennende nye jobber også i andre næringer er viktig for å opprettholde innbyggertall i de samiske områdene, og for å få ungdommen til å flytte tilbake, sier statsråden.

Helleland er bekymret for utviklingen i de samiske områdene, og mener at man er for avhengig av primærnæringene, og på den måten blir sårbar.

– Vi må tørre å tenke nytt for at de samiske samfunnene skal ha flere bein å stå på, sier hun.

Nedgang i folketall

Nedgangen i folketall i disse områdene er alvorlig, og er kanskje den største trusselen mot samisk språk, kultur og levemåte.

Et variert næringsliv med et vidt spekter av yrkesvalg vil kunne lokke de unge tilbake til sine samiske hjemkommuner etter endt utdanning.

I årets melding ser regjeringen på hvilke muligheter som finnes for ny næringsutvikling i de samiske områdene, som reiseliv, ny teknologi og kreative næringer.

– Vi trenger folk

Solveig Ballo, leder i Sápmi næringshage

ENIG: Solveig Ballo er enig med Helleland om at noe bør bli gjort.

Foto: Marie Louise Somby / Árvu

Daglig leder Solveig Ballo ved Sápmi Næringshage AS ser positivt på at distrikts- og digitaliseringsdepartementet tar dette alvorlig.

– Vi må jobbe aktivt for å få samisk ungdom tilbake igjen. Vi må sette i gang tiltak og ville det, samt jobbe målrettet for å få det til.

Helleland sier at vi må tørre å tenke nytt, tror du det å tenke nytt er løsningen?

– Vi møter samiske gründere og bedriftseiere hver dag som hele tiden tenker nytt, og dem må møte et virkemiddel apparat som forstår dem, de må møte kommuner som er rustet med gode samfunnsutviklere.

Videre sier hun at man bør styrke sametinget også som både samfunnsutvikler men, også som virkemiddelaktør, slik at sametinget kan støtte de som ønsker å satse på bedriften sin, nye produkter og nye tjenester.

– Man ønsker jo et levende samisk lokalsamfunn, og for å få det til trenger man folk.

Korte nyheter

  • Dielddanuoris ođđa sátnejođiheaddji

    Vuosaárgga váljejuvvui sápmelaš Dielddanuori sátnejođiheaddjin njealjji mánnui, Dielddanuoris Mátta-Romssas, go sátne­jođiheaddjii ii sáhte doaibmat sátnejođiheaddjin go seammás lea fága­ovddas­vástideaddjiin el-fidnodagas.

    Dielddanuori sátne­jođiheaddji Robin Ridderseth lea miesse­mánu 6. beaivves gitta čakčamánu 4. beaivve rádjai sátne­jođiheaddji ámmáha virgelobis. Duogáš dása lea go El bearrái­geahčču ii dohkket ahte son ollesáigge bárggus sátne­jođiheaddji, seammás go son lea fága ovddas­vástideaddji elektrihkkár­fitnodagas.

    Ridderseth lohká iežaset dál ohcat earáid fága­ovddas­vástideaddji bargui, muhto lohká váttisin gávdnat olbmuid dákkár bargui.

    Gielddaid oktasašlihttu, KS lea maid geahčadeamen rihkku go El-bearráigeahčču mearrádus olbmoš­vuoigat­vuođaid go Ridderseth ii beasa doaibmat sátne­jođiheaddjiin.

    Máŋŋebárgga rájes doaibmá Odd-Are Hansen sátne­jođiheaddjin. Son ii loga politihkka rievdat, muhto son áigu atnit erenomážit sámi áššiid čálmmis.

    Robin Ridderseth, Odd-Are Hansen
    Foto: Mathis Eira / NRK
  • UiT får 30 mill. til nytt forskningssenter

    Universitetet i Tromsø, UiT Norges arktiske universitet, har fått 30 millioner kroner fra Forskningsrådet til et nytt forskningssenter.

    Det skal fremme god livskvalitet og styrke trivsel, myndiggjøring og tilhørighet for utsatte barn og unge i nord, opplsyser UiT i en pressemelding.

    Senteret Arctic Research Centre for Children and Youth at Risk skal etableres og ledes av Institutt for barnevern og sosialt arbeid på HSL-fakultetet.

    – Vi skal forske på hva som kan øke utsatte barn og unges følelse av å bli verdsatt i hverdagen, forteller prosjektleder og professor Rita Sørly.

  • Gjenoppretter samisk forening etter 20 år

    Sámi Sosialbargiid Searvi / Samisk sosialarbeider forening ble opprettet i 1984 og i år har foreningen 40 års jubileum.

    I år har fire samiske sosialarbeidere tatt initiativ til å gjenopprette foreningen som har vært inaktiv i 20 år. Målet i år er å arrangere et jubileumsseminar og årsmøte i Alta 5. og 6. september, skriver foreningen i en pressemelding. De har fått tilskudd fra både Sametinget og Fellesorganisasjonen for sosialarbeidere.

    Leder og initiativtaker for interimsstyret, Roy-Arne Varsi, håper at Sámi Sosialbargiid Searvi kan bli et felles talerør for samiske sosialarbeidere, undervisere og forskere som arbeider med samiske- og urfolksrelatert tematikk.

    Roy-Arne Varsi
    Foto: Privat