Hopp til innhold

Mener Sametinget bør få bestemme mer

Sametingsråd mener de har for lite å si når milliardene skal tildeles i statsbudsjettet.

Sametinget i Karasjok
Foto: Benjamin Fredriksen

– Slik det er nå har ikke den samiske befolkningen, via Sametinget mulighet til å medvirke hvordan pengene skal fordeles og brukes, sier Sametingsråd Runar Myrnes Balto (NSR).

I statsbudsjettet 2024 er det satt av 1,67 milliarder kr til samiske formål. Av den summen får Sametinget 641 mill. kr, mens resten går til samiske formål som samisk språkopplæring og reindrift.

Sametinget får dermed en økning på ca. 50 mill. kr.

– Økningen dekker prisveksten og til øremerkede tiltak, sier Balto som er skuffet over regjeringens forslag til statsbudsjett.

Ønsker selvbestemmelse

Myrnes Balto forteller at regjeringen øremerker midlene og på den måten forhåndsbestemmer hva pengene skal brukes til i det samiske samfunnet.

Runar Myrnes Balto

Runar Myrnes Balto (NSR) er skuffet over statsbudsjettet.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Det er nødvendig at Sametinget selv får si hvilke prosjekter og arbeid som skal prioriteres fra år til år.

– Nå som vi jobber med sannhets- og forsoningskommisjonen, så ser vi at man har store behov i alle samiske områder. Blant annet i sjøsamiske områder, med å opprette institusjoner som bidrar til å styrke kulturen og ta tilbake språket, sier Myrnes Balto.

Utenom de 641 millionene Sametinget får, så er det 1 milliard kroner de ikke forvalter.

– Vi mener at bevilgninger til Sametinget og det samiske samfunnet ikke skal øremerkes. Vi skal ha selvbestemmelse, slik at den samiske befolkningen selv kan bestemme hva pengene går til.

– Nå er det slik at regjeringen forteller hvilke prosjekter de vil prioritere og at det er de valgte prosjektene det samiske samfunnet har behov for. Så selger de det som en gave til det samiske samfunnet.

Åpen for å evaluere ordningen etter hvert

Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik forteller at regjeringens mål er at prioriteringer knyttet til samiske formål skal gagne det samiske samfunnet.

Vi har derfor tett dialog med Sametinget om behovene i det samiske samfunnet, og Sametinget bestemmer selv fordelingen av egen budsjettramme etter egne politiske vedtak, sier Gjelsvik til NRK.

Sigbjørn Gjelsvik (Sp)

Statsråd Sigbjørn Gjelsvik forteller at Sametinget forvalter selv bevilgningen de blir tildelt over statsbudsjettet, i henhold til egne politiske prioriteringer og vedtak.

Foto: Mia Sofie Ytreberg / NRK

Jeg vet at Sametinget har bred og jevnlig dialog med de ulike departementene om tiltak som berører det samiske samfunnet. Ut fra denne dialogen gjør det enkelte fagdepartement vurderinger av behovene i forbindelse med de faste budsjettprosessene.

I dag er statsbudsjettet unntatt fra konsultasjonsplikten. Dette ønsker Sametinget en endring på. Har du forståelse for det?

Det ble gjort en vurdering av dette da prosedyrene for konsultasjoner ble innført, og så langt har det ligget som er forutsetning at budsjettarbeid er unntatt fra konsultasjonsplikt, sier statsråden.

Han understreker at budsjettarbeid reiser en rekke særskilte spørsmål og problemstillinger som gjør at disse prosessene skiller seg fra andre beslutningsprosesser.

Regjeringen har i stedet egne ordninger for dialog med Sametinget om budsjett.

Men jeg forstår at Sametinget ønsker å evaluere hvordan budsjettordningen fungerer, og jeg mener det kan være på sin plass å se nærmere på dette når ordningen har fungert noe lenger.

Lite penger veier tungt på de frivillige

Mange plasser er det lokale frivillige som står på for å styrke og utvikle det samiske. Nå jobber Sametinget for å sikre at det ikke skal være enkeltpersoners ansvar.

Det støtter frivilligheten i Sør-Varanger.

Knut Ragnvald Mortensen

HAR STOR TILTRO: Mortensen har stor tiltro til sametinget og at de klarer å gjøre jobben sin, men at de trenger midler.

Det blir selvsagt altfor mye på frivilligheten å skulle drifte alt. Å jobbe på frivillig basis slik, det blir til at ildsjelene dør ut.

Det sier Knut Ragnvald Mortensen, leder for den frivillige samiske kulturforeningen, Min Árbe. En lokal kulturforening i Sør-Varanger.

Han mener at Sametinget bør fordele midlene som tildeles samiske formål.

Det at Sametinget kunne hatt midler til de kommunene som har vært utsatt for den sterke formen for fornorskningen, hadde vært veldig på sin plass.

– Fordel med finansiering over statsbudsjettet

Internasjonalt Samisk filminstitutt (ISFI) mottar direktestøtte fra statsbudsjettet og kulturdepartementet.

– Jeg har forståelse for Sametingets argumenter i et prinsipielt selvbestemmelsesperspektiv, men det hadde ikke vært noen fordel for oss, sier ISFIs direktør Anne Lajla Utsi.

Anne Lajla Utsi

Direktør Anne Lajla Utsi ønsker at Internasjonalt Samisk filminstitutt forblir finansiert under statsbudsjettet.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

ISFI fikk blant annet doblet sitt budsjett for to år siden, og Utsi forteller at for dem er det viktig at de er en del av den nasjonale filmbransjen via den direkte statsstøtten.

– Den økningen hadde ikke skjedd om vi var under Sametinget, det er den tragiske sannheten.

Korte nyheter

  • Kontrabeskjed: E6 over Saltfjellet åpnet igjen

    Etter at fjellovergangen har vært stengt i flere timer mandag, melder Statens vegvesen at veien er åpnet for vanlig trafikk.

    Bilister advares fortsatt mot sterk vind, snøbyger og glatte kjøreforhold.

    Tidligere mandag opplyste Vegtrafikksentralen at fjellovergangen ble stengt til midnatt, men denne meldingen har nå endret seg.

    Minst én bil måtte ha hjelp av bilberger etter at den sterke vinden og de glatte kjøreforholdene gjorde at kjøretøyet havnet av veien.

    Enslig bil på vei over Saltfjellet.
    Foto: Staten vegvesen
  • Bážiiga bohcco ealgabivddus – dál leaba dubmejuvvon

    Guokte olgoriikalačča, geat bážiiga bohcco go leigga ealgabivddus máttasámis, leaba dál dubmejuvvon Staare (Östersundda) diggegottis Ruoŧas.

    Jämtlanddas (máttasámegillii: Jïemhte) dat leigga guokte olgoriikalaš albmá bivddus 2019:s, go gávnnahalaiga politiijaide.

    Biillas gávdne politiijat bohcco maid leigga báhčán. Dasa lassin lei biilavuoddji jugešvuođas vuodjimin, ja bissus ledje maid ain luođat.

    Soai čuoččuheigga ahte álggos navddiiga iežaska ealgga báhčán. Soai leigga fáhten ságaide iežaska báikkálaš bivdoustiba, ja son lei boahtán albmá guoktái veahkkin áimmahuššat bohcco.

    Ášši lea dál leamaš dikkis Jämtlanddas, ja buot golmmas leat dubmehallan.

    Olgoriikalačča guovttos čuoččuheigga dikkis ahte sii áigo dieđihit guovllu boazodoalliide áššis, muhto dása ii jáhkkán diggi. Albmát ledje earret eará sálttiid oastán.

    Diggegoddi oaivvilda ge ahte dás lea sáhka boazosuolavuođas, ja olgoriikalačča guovttos leaba goappašagat ožžon evttolaš duomu. Báikkálaš veahkki maid lea dubmejuvvon áššis, čállá SVT Sápmi.

    Tingretten Østersund
    Foto: Rune Kjær Valberg / NRK
  • Oktasaš e-girjerádju lea otne rahppon Suomas

    Suoma girjerádjosiid oktasaš e-girjerádju lea rahpasan otne.

    Ii oktage sámegieldda girjerádju leat das vel mielde.

    E-girjerádju bálvalus čohkke buot almmolaš girjerájuid digitálalaš materiála ovtta sadjái. Bálvalusa sáhttet geavahit dušše dat olbmot, geaid ruovttugielda lea searvan jo dasa.

    Oassi gielddain searvá mielde bálvalussii easkka boahtte jagi, dieđiha Yle Sápmi.

    E-bok
    Foto: Lars Tore Endresen / NRK