Hopp til innhold

Drømmen som snart kan gå i oppfyllelse

Teatersjef gleder seg til teppet går opp for statsbudsjett-regnestykke.

Rolf Degerlund

DRØM: Teatersjef Rolf Degerlund i Beaivváš Samiske Nasjonalteatret har lenge drømt å få vise teaterstykker i et nytt bygg.

Foto: Aslak Mikal Mienna / Beaivváš

Den samiske befolkningen har lenge ventet til å få oppleve samiske teaterstykker i et nytt bygg i det samiske kjerneområdet Kautokeino i Finnmark.

Staten har allerede bevilget 6 millioner til planleggingen av bygget, som har en ramme på 450 millioner kroner.

Selv om staten er på banen, så er har de ikke oppført totalsummen inn i statsbudsjettet.

– Forventningene er positive for nå er vi gang. Statsbygg har fått oppdragsbrev hos regjeringen og nå er vi midt i forprosjekteringen, sier teatersjef Rolf Degerlund.

Teatersjefen ved Det Samiske Nasjonalteateret Beaivváš har fått klare signaler hos politikere om at byggeprosjektet blir realisert, men de vil ikke bevilge penger i årets statsbudsjett, som offentliggjøres 7. oktober.

Han har imidlertid fått vite at de kan få bevilgningen i det revidert nasjonalbudsjettet, som blir presentert i mai i neste år.

I det reviderte nasjonalbudsjettet blir hovedtallene for norsk økonomi og regjeringens syn på gjennomføringen av den økonomiske politikken oppdatert.

Det er planlagt at teateret deler bygget med Samisk videregående- og reindriftsskole.

Drømmeteateret

Rolf Degerlund har lenge drømt om å kunne sette opp teaterstykker i et nytt bygg.

– Man må ha en drøm for å kjenne om man vil ha et samisk nasjonalteater eller ikke. Vil man ha det politisk, så er det en forutsetning at et bygg må opp, sier han.

Den profesjonelle samiskspråklige teaterinstitusjonen, Beaivváš, som betyr «sola» på norsk, ble stiftet i 1981. Samme år ble kulturhuset bygd, hvor de ansatte har jobbet og opptrådt i 39 år.

– Det har vært dårlig luft og dårlig arbeidsmiljø. Det er blitt gjort målinger av luften. Selv om det ikke mugg, så er det folk som ikke kan være i salen fordi de har astma, sier han.

Teatersjefen understreker at luftutfordringer har ikke kun gått utover de ansatte, men også publikum. Derfor er det viktig å få på plass en helsevennlig arbeidsplass.

Ellen Inga O. Hætta

BESTEMT: Rektor Ellen Inga O. Hætta mener regjeringen har allerede bestemt seg for å realisere bygget.

Foto: Liv Inger Somby

Tror på ny skole

Rektor Ellen Inga O. Hætta ved Samisk videregående- og reindriftsskole i Kautokeino har lenge hatt et håp om en ny skole, som passer bedre til deres fagtilbud.

– Jeg har forstått det slik at regjeringen har allerede bestemt å bygge et felles bygning for teateret og skolen, sier hun.

Men heller ikke hun forventer at bygget blir nevnt i årets statsbudsjett, men først i det reviderte nasjonalbudsjettet.

Skolen har allerede planlagt et moderne rom for E-sport linjen, og for de mer tradisjonelle linjene som reindriftslinjen er det planlagt et slakterom.

– I forhold til de nye fagplanene så er det viktig at undervisningen skjer på skolen, og ikke andre steder, sier hun.

Korte nyheter

 • Direktevra háliidá bisuit DPS Deanu

  Les på norsk.

  Juovlamánus evttohii Davvi Dearvvašvuođa bargojoavku heaittihit guovllupsykiátralaš guovddáža (DPS) Deanus, muhto máŋggas leat vuostalasttan evttohusa.

  Dál ožžot doarjaga Finnmárkku buohcceviesu direktevrras, Ole Hopes.

  Hope háliida bisuhit guovllupsykiátralaš guovddáža ja ášši bidjo ovdan stivrii boahtte vahkkus.

  Finnmárkku buohcciviesu stivrajođiheaddji, Lena Nymo Helli doarju Hope.

  – Vuođđun dasa lea vuđolaš bargu ja buorre riskaanalysa. Mii leat vuosttažettiin geahčadan makkár mearkkašupmi das lea pasientii, ja erenoamážiid ovttasdoaibmama pasieantta čuovvoleamis. Dassa lassin lea maid bargoveaga ja gielas sáhka.

  Helli čujuha dasa ahte DPS:as leat bargit geat hupmet sihke sámegiela ja suomagiela. Dat lea oassin direktevrra riskaárvvoštallamis.

  Jus guovllupsykiátralaš guovddáš haittihuvvo, de fertejit olbmot geat leat dárvanan gárrenmirkkuide ja sii geat buhcet psykalaččat, gártat mátkkoštit 500 kilomehtera oažžut divššu.

  Ole Hope, direktør i Finnmarkssykehuset 28. september 2023.
  Foto: André Bendixen / NRK
 • Krasjet i lyktestolpe

  Politi og ambulanse rykket ut i Vadsø natt til lørdag, etter en trafikkulykke. Det melder politiet i Finnmark.

  Der skal en mann i 40-årene ha kjørt inn i en lyktestolpe. Vedkommende var ved bevissthet og tilsnakkende da han ble fraktet til legevakten.

  Førerkort har blitt beslaglagt og politiet har opprettet sak.

 • Skånland: Besøksforbud på sykehjem grunnet omgangssyke

  Ifølge et tips Harstad Tidende har fått tips om at Skånland sykehjem i Tjeldsund kommune er stengt for besøkende på grunn av et smitteutbrudd.

  En pårørende av beboer på et sykehjem i Tjeldsund kommune i Sør-Troms mener sykehjemmet i Skånland er avstengt på grunn av smitteutbrudd.

  Det skriver Harstad Tidende.

  – Jeg skulle besøke noen som bor der, men fikk ikke komme inn. Det har vært stengt for besøk en ukes tid, sier tipseren til Harstad Tidende fredag ettermiddag.

  Ifølge ordfører i Tjeldsund kommune, Robin Ridderseth, er det ikke en farlig situasjon.

  – Det minner mest omgangssyke, og er ikke et alvorlig utbrudd. Det er likevel innført besøksrestriksjoner, som oppheves i løpet av helgen, sier ordføreren til NRK.