Hopp til innhold

Slincraze avlyser flere konserter: – Helse og familie er min første prioritet nå

Den samiske rapperen fra Máze har fått påvist lymfekreft og har vært gjennom flere cellegiftbehandlinger. Nå sier kroppen stopp.

Rapperen SlinCraze

ÅPEN OM KREFT: Slincraze - Nils Rune Utsi (28) har valgt å fortelle offentlig om at han har kreft. Han har kjent på det at man som samisk mann sjelden utleverer noe om sykdom, men som artist følte han at det er både nødvendig og naturlig å være åpen om at han har gått gjennom flere cellegiftbehandlinger.

Foto: Mads Suhr Pettersem / Mads Suhr Pettersem

– På grunn av det (cellegiftbehandlingen journ.anm.) så føler jeg at jeg ikke er i stand til å gjøre en jobb som både jeg, bandet og publikum kan sette pris på, skriver Nils Rune Utsi, best kjent som Slincraze, på sin artistprofil.

Det er konsertene ved Trondheim Calling, Vadsø og Melahuset i Oslo som blir avlyst. Alle konsertene skulle finne sted i februar.

Det var i begynnelsen av november at den samiske artisten for første gang fortalte om sykdommen. I underkant av to måneder senere valgte han likevel å publisere den politiske låten «Krigstrommer».

Artisten skriver på sin Facebook-profil at det er sjelden at han avlyser konserter og at det er like trist hver gang.

Han har vært gjennom flere runder med cellegiftbehandling. Denne behandlingen fortsetter også i tiden fremover.

– Helse og familie er første prioritet nå. Jeg håper å komme sterkere tilbake og sørge for at alle som kommer på konsert vil kose seg maks, skriver Utsi.

Til tross for avlyste konserter og cellegiftbehandlingen så skal det komme nye låter fra rapperen som startet sin karriere som 14-åring tilbake i 2004.

– I februar slipper jeg et minialbum med seks nye låter! Og utover våren kommer det mer! Jeg gleder meg, skriver Utsi.

Korte nyheter

 • Hevder at samer var de første som etablerte seg i Karasjok

  To grupper har krevd eierrettighet til land og vann i Karasjok, etter at Finnmarkskommisjonen konkluderte med at Karasjok tilhører den lokale befolkningen. Det er ikke Finnmarkseiendommen enig i. Et av argumentene som er brukt, er at kvener, ikke samer, var de første som etablerte seg i tettstedet Karasjok.

  – Jeg tror det spørsmålet berører den enkelte sterkt. I Nesseby sier folk at dommen i seg selv er en ting, men at det ble argumentert i Høyesterett at vi ikke er nok samer, det blir aldri glemt, sier sametingspresident Silje Karine Muotka.

  Loga sámegillii.

 • Muotka imaštallá ákkastallamiid mat geavahuvvojit Kárášjoga-áššis

  Leat guokte joavkku mat leat gáibidan oamasteami Kárášjoga eatnamiidda maŋŋel go Finnmárkokommišuvdna almmuhii ahte Kárášjohka gullá báikkálaš olbmuide. Dása ii leat Finnmárkkuopmodat ovtta oaivilis. Okta ákkain mii lea geavahuvvon lea ahte kvenat, eaige sápmelaččat ledje dat vuosttaš olbmot geat ásaiduvve márkanbáikái Kárášjogas. Sámediggepresideanta imaštallá daid ákkastallamiid mat geavahuvvojit dikkis.

  – Jáhkán ahte juste diet gažaldat čuohcá garrasit dábálaš olbmui. Dieđán ahte báikkálaš olbmot Unjárggas dadjet ahte duopmu iešalddis lea okta diŋga, muhto dat, ahte Alimusrievttis ákkastallojuvvo ahte mii eat leat doarvái sápmelaččat, dat ii boađe vájalduvvot agi beaivái, dadje sámediggepresideanta Silje Karine Muotka.

  Les på norsk.

  Sametingspresident Silje Karine Muotka
  Foto: NRK
 • Suoma sámediggeláhka farga meannudeapmái

  Suoma sámediggelága ođasmahttinárvalus lei riikkabeivviid vuođđoláhkalávdegottis gullamis gaskavahkku. Láhka galggašii jienasteapmái ovdalgo riikkabeaiválgaáigi álgá. Válggat leat cuoŋománo 2. beaivve. Guhkes, ja váibadahtti proseassa, muitala sámediggepolitihkkár.

  – Dieđán ahte máŋgasat earát geat barget, ja áŋgiruššet sámediggelágan, ahte sis livčče olu eará hommá. Mu mielas dat ii leat govttolaš ja ii leat riekta ahte suoma stáhta ii čoavdde dan ášši, ja min vátna resurssat ja áigi manná dušši hommáide, go dat lea oalle čielga ášši, dadjá Pirita Näkkäläjärvi.

  Guldal olles jearahallama dás.

  Finske sametingspolitikere
  Foto: Suoma riikkabeaivvit