Hopp til innhold

Årets festivalsommer i Sápmi

Endelig er det sommer igjen! Gleder du deg til å følge festivalene? Her får du en oversikt over sommerfestivalene i Sápmi.

Strålende fornøyde!

MIDNATTSSOL: Godt humør på Midnattsrocken i 2022.

Foto: Elle Gaup-johansen / NRK

Loga sámegilli.

Festivalsommer er noe mange gleder seg til hvert år. I de samisk områdene arrangeres det flere festivaler gjennom sommeren, både samiske og andre festivaler.

Juni

Vårlydfestivalen – Lakselv, 14.-15. juni

Historiens første! Festivalen samler musikkmiljøet i regionen til lyd, rytme og fellesskap. Her kan du høre blant annet Moped, Boots and Comags, Loverboys og Vilda Boját. Det blir «en musikalsk eksplosjon i hjertet av Finnmark» ifølge arrangøren selv!

Sarahkka – Eidsfoss, 14.-15. juni

En samisk urfolksfestival, hvor du finner både musikk, workshoper, salgsboder, økologisk mat, fortellinger, seminarer, underholdning og foredrag. Et familievennlig og rusfritt arrangement, skapt i samarbeid med Holmestrand kommune og Sametinget.

Ankarede – Jämtland i Sverige, 20.-23. juni

En festival bygget på kristne tradisjoner som arrangeres sankthanshelgen hvert år. I 2019 hadde festivalen 100 års jubileum.

Bli med på innsiden av middsommerfeiringen i Ankarede i Jämtland, Sverige.

Bli med på innsiden av midtsommerfeiringen i Ankarede i Jämtland, Sverige.

Rabalderfestivalen – Tromsø, 22,-23. juni

Festival for barn mellom 3 og 12 år! Her finner et variert kulturelt uttrykk med musikk, scenekunst, kunst, film og fortellerkunst. I tillegg tilbyr de aktiviteter med idrett og lek.

Festspillene i Nord-Norge – Harstad, 22.-29. juni

Festivalen inviterer til 60-års jubileum som begynner en dag tidligere enn vanlig! Her finner du både musikk, kunst, og aktiviteter til både barn og voksne.

– Vi har en fantastisk festivaluke i vente! Det blir som vanlig store musikkopplevelser, og vi har et fullpakket barneprogram, debatt, og kunstutstilling, forteller Festspilldirektør Ragnheiður Skúladóttir til NRK.

Riddu Riđđu

RIDDU RIĐĐU: Mye folk samlet på konsert.

Foto: Riddu / Riddu

Chrisfestivalen – Kjøllefjord, 26.-29. juni

Liten festival som har blitt til et årlig samlingspunkt i Kjøllefjord. Der får du høre blant annet Kjøllefjord Storband, Julie Alpenes, Nora Legrand, og Petter Aagard & Housequake.

Kirunafestivalen – Kiruna, 27.-29. juni

Festivalen er blitt arrangert siden år 2000 og er nå Kirunas største kultur- og musikkfestival. Der spiller blant annet Aqua, Carola, Ingá Máiiá Blind, KEiiNO og Sámi Goarra.

Beskán Luossarock – Karasjok, 28.-29. juni

Hvert år har det vært arrangert i Beskenjarg, men i år har de flyttet til Karasjok sentrum. Her kan du høre blant annet Sančuari, Bernt Mikkel Haglund ja juoigit, Beyond Rivers, og tradisjonelle joikere. I år har de også barne- og ungdomsprogram på fredagen.

Snåsa Game Fair – Snåsa, 28.-30. juni

En fullblods villmarksfestival på Snåsa! Her blir det show, messe, fisking, og aktiviteter for store og små på dagtid, og kveldene blir det full fart med noen av Norges største liveband!

Skal du på festivaler i sommer?

Juli

Alperocken – Øksfjord, 5.-6. juli

På Alperocken får du familievennlige samiske aktiviteter på dagtid og konserter på kveldstid, hvor du blant annet får høre HP Electric Dream, Elle Maija, Rolffa, og Stage Dolls.

Midnattsrocken – Lakselv, 12.-13. juli

Verdens nordligste utendørsfestival som i år feirer 40 år! Der får du høre blant annet CC Cowboys, Kvelertak, Ramon, Rolffa, og Inge Bremnes.

– Vi tilbyr for første gang gratis camping, for å få den gode stemningen og for å fylle campen med telt og vogner. Vi åpner kl. 12 begge dager, mye tidligere enn før. Lørdag skal vi ha en seanse hvor gamle Midnattsrockere forteller historier gjennom 40-års festival, forteller festivalsjef Tarjei Leinan Mathiesen til NRK.

Publikum under Matomas konsert.

STEMNING: Mye folk og god stemning på Matoma konserten på Midnattsrocken i 2022.

Foto: Elle Gaup-johansen / NRK

Riddu Riđđu – Manndalen, 10.-13. juli

Internasjonal urfolksfestival som arrangeres hver sommer. Der finner du både seminarer, kunst, håndverkskurs, forestillinger og konserter. I år kan du blant annet høre Gabba, Namgar, Ella Marie, Emil Kárlsen, og Mari Boine.

KokelvLive – Kokelv, 12.-13. juli

Festivalen ble til for å skape en mer levende bygd og for å rekruttere tilflyttere. I år får du høre blant annet Halvdan Sivertsen, Kurt Nilsen, Moillrock og Mortel Abel. Lørdag er det også familiekonsert med Moillrock.

Lubna Jaffrey åpnet Riddu Riđđu.

URFOLKSFESTIVAL: Riddu Riđđu er blitt en viktig del av den samiske kulturreisinga i de sjøsamiske områdene.

Foto: Inga Maret Solberg Åhren / NRK

Kalix Sommerkalas – Kalix i Sverige, 15.-21. juli

Hele uka byr de på mange aktiviteter for både barn og voksne over hele kommunen. Det blir tivoli, forestillinger med fokus på barn, og konserter for voksne. Her kan du høre blant annet Maxida Märak.

Pomorfestivalen - Vardø, 24.-28. juli

En årlig kulturfestival i Vardø. De tilbyr flotte og varierte opplevelser, konserter, utstillinger og arrangementer for både barn, ungdom og voksne. Her lover de folkefest og god stemning!

Márkomeannu – 25.-28. juli

Samisk festival med både musikk, visuell kunst, scenekunst, litteratur, seminarer, idrett, vandringer, marked, barneprogram og ungdomsprogram. I år spiller blant annet KEiiNO, Moddi + Kajsa Balto, Elle Maija, Gabba, og Lávre.

– Márkomeannu feirer 25 år, og i den anledning inviterer vi alle på jubileumsfest torsdag 25. juni. Arrangementet er gratis, og alle ønskes hjertelig velkommen! forteller festivalsjef Ane Margrethe Ugelvik til NRK.

markomeannu-riotgahpagat-290723

PUNK: Riot Gáhpagat konsert på Márkomeannu i 2023.

Foto: Solveig Norberg / NRK

Sørøyrocken – Sørvær, 25.-27. juli

En musikkfestival på Sørøya, hvor du i år blant annet kan høre Moillrock, Han Helge & Han Håkon, MinTrio, Felgen Orkester, Agnete Saba, og Timbuktu.

Bugøynesfestivalen – Bugøynes, 25.-27. juli

På denne festivalen finner du musikk, barneleker, fiskekonkurranse, mat, og andre aktiviteter. I år kan du blant annet høre Superfly, El Papi, Pil og Bue, og Coctail Slippers.

Hvor mange festivaler skal du på?

August

Urkultfestivalen – Näsåker i Sverige, 1.-3. august

En festival hvor mennesker, musikk og kultur fra hele verden samles. Der finner du forskjellige aktiviteter, barneteater, kurs, og håndverk. Blant annet så spiller Lars-Ante Kuhmunen.

Gorosofestivalen – Nordreisa, 2.-3. august

Festivalen ble for første gang arrangert i 2019 og har vært en suksess. I år kan du høre blant annet Stavangerkameratene, Ballinciaga, Carina Dahl, Vassendgutan, Felgen Orkester, og Morgan Sulele.

Konsert med Kevin Boine på Ijahis Idja

IJAHIS IDJA: Kevin Boine lagde bra «show» da han spilte på Ijahis Idja i 2018.

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

Varangerfestivalen – Vadsø, 7.-10. august

Et av Finnmarks største og Norges eldste festivaler, hvor du i år kan høre blant annet Åge & Sambandet, Sivert Høyem, Vinni, Ingebjørg Bratland & Odd Nordstoga, ja Rolffa.

Ijahis Idja – Inari i Finland, 16.-17. august

Festivalen har siden 2004 feiret urfolksmusikk og er den eneste musikkfestivalen i Finland som har fokus på samisk musikk. Der kan du i år høre blant annet Mari Boine og Násttážat.

Alta Live – Alta, 16.-17. august

Alta Live er en naturlig videreføring av Aronnesrocken. I år kan du høre blant annet Bjørn Eidsvåg, Elle Maija, Highasakite, Rolffa, Postgirobygget, Emelie Hollow, og Sondre Justad. Torsdag er det ungdomskonsert og lørdag er det barneaktiviteter på dagtid.

Sondre Justad på Alta Live

ALTA LIVE: I år får du igjen høre Sondre Justad spille i Alta.

Foto: Dánil Røkke

Rakettnatt – Tromsø, 22.-24. august

Nord-Norges største musikkfestival med både musikk, kunst, mat og god stemning. I år kan du høre blant annet Zara Larsson, Tiesto, Dagny, Beathoven, Undergrunn og Gabrielle.

Høstsprell – Alta, 23.-15. august

Festivalen inviterer til musikk og god stemning 5km utenfor Alta sentrum, i Kvenvikmoen! I år kan du høre blant annet Kurt Nilsen, Stage Dolls, Carina Dahl og Rotlaus.

Hei!

Har du tanker om saken du har lest, eller tips til andre festivaler i Sápmi? Send meg gjerne en beskjed! 

Korte nyheter

 • Klima- og miljøministeren overrasket av at fiskere får fiske laks på grensestrekningen av Tanaelva

  Det har ikke vært lov å fiske etter laks i Tanaelven på fire år.

  Men nå har finske myndigheter gitt dispensasjon til 15 organisasjoner og lag til å fiske etter laksen på finsk side av Tanaelva.

  Det reagerer klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen på.

  – Det er svært lite laks i Tanavassdraget, og jeg er bekymret for bestandene. Vi kan ikke tillate fiske når tilstanden til bestandene er så dårlig som den er nå. Det vil i så fall ødelegge for fremtidige generasjoners mulighet til å fiske i elven, sier Eriksen til NRK.

  Det er noe av grunnen for at norske og finske myndigheter valgte å stenge laksefisket, forteller han.

  – Derfor er jeg overrasket over å bli gjort kjent med at det er gitt dispensasjon til å fiske i grenseelva på finsk side, uten at prosedyrene er fulgt. Dette vil vi følge opp med finske myndigheter, sier klima- og miljøministeren.

  Fiskefellen i Tana elven

  Finlenderne får fiske laks på sin side av Tanavassdraget, mens det på norsk side er forbudt

  Miljødirektoratet har avslått en søknad om laksefiske og sier det ikke er nok laks i Tana. Styremedlem i Tanavassdragets Fiskeforvaltning raser mot myndighetene.

 • Trafikkuhell i Tromsø sentrum

  En politipatrulje har torsdag ettermiddag kommet over et trafikkuhell i Tromsø sentrum. En buss har kollidert med et busskur, og det er kun materielle skader.

  Det melder Troms politidistrikt på X.

  Tre kvarter etter den første meldinga kom, opplyser politiet at de har gjennomført innledende etterforskningsskritt og videoovervåking. Det skal ikke være mistanke om ruspåvirket kjøring.

  Bydrift er også på stedet for å gjøre sikringstiltak av busskuret.