Samisk artist nominert til musikkpris – konkurrerer mot poplegenden Robyn

Marja Helena Fjellheim Mortensson står opp mot elleve andre artister som er nominert til prisen «Årets beste nordiske musikkalbum».

Marja Helena Fjellheim Mortensson

PÅ SCENEN: Sin unge alder til tross, har 22 år gamle Mortensson allerede sluppet to album og mottatt flere kulturpriser.

Foto: NRK

– Det er veldig stort at den samiske, og spesielt sørsamiske musikken omfavnes av større deler av Norge og Norden, sier den sørsamiske artisten til NRK fra Brasil.

Der er hun på en velfortjent ferie etter et travelt musikkår. Hun har blant annet sluppet sitt andre album «Mojhtestasse – Cultural Heirlooms» i midten av mars 2018 og vært en av artistene som opptrådt under Nordisk festaften i slutten av oktober.

– Det er alltid artig å være en annerledes stemme, sier Mortensson som er vokst opp i Svahken sijte (Elgå reinbeitedistrikt) og er fra Elgå i Hedmark.

– Nordens viktigste musikkpris

Hyundai Nordic Music Prize er ansett som en av Nordens viktigste musikkpriser. Tidligere vinnere er blant annet den norske artisten Susanne Sundfør (2017) og den svenske gruppen «First Aid Kit» (2012).

Musikkprisen deles ut i forbindelse med musikkfestivalen by:Larm. Den er opprettet for å styrke samholdet mellom artister i Norden og tildeles kun artister som har sluppet ut album i løpet av 2018.

Albumet som Mortensson står nominert med, karakteriserer hovedpersonen selv som et prosjekt hun har jobbet med i over lang tid. I albumet er joiken i førersetet.

–Pangstart

I juryens begrunnelse står det blant annet at hennes unike stemme er sentrum for oppmerksomhet sammen med en minimalistisk og akustisk produksjon. Dette fremhever oppmerksomheten mot den tradisjonsrike joiken som veileder oss gjennom hennes samiske røtter i albumet.

– Det er en pangstart på året med å få en slik nominasjon. Det viser at man allerede har blitt lyttet til. Når man har lagt ned så mye tid og jobb i det så blir det ekstra stort, sier Mortensson.

Den anerkjente samiske musikeren og komponisten Frode Fjellheim har jobbet tett sammen med Mortensson gjennom årene. Han mener nominasjonen i seg selv gir joiken tydelig plass og oppmerksomhet.

Frode Fjellheim og Rawdna Carita Eira

Joikeprofessor Frode Fjellheim mener nominasjonen er nok et bevis på at joiken har fått et oppsving.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

– Dette er helt klart en viktig pris. Spesielt når den deles ut på en arena der det først og fremst er popmusikk.

Inn i celebert selskap?

Får vi se en sprudlende vinner på by: Larm-scenen sent i februar?

– Det tror jeg nok juryen skal få bestemme. Jeg har ingen tanker om det å vinne akkurat nå, sier Mortensson.

Albumet Mojhtestasse - Cultural Heirlooms

ALBUMET: Dette er coveret til albumet «Mojhtestasse – Cultural Heirlooms».

Foto: Pressebilde / by:Larm

by:Larm går av stabelen 28. februar til 2. mars i Oslo, og anses å være Skandinavias viktigste arena for nordisk musikk.

Stjernekamp-vinner Ella Marie Isaksen Hætta skal også til festivalen for å holde et foredrag om den samiske musikken, og hvordan hennes hverdag har endret seg.

Disse artistene og bandene er nominert til prisen:

 • Bisse (Danmark)
 • Soho Rezanejad (Danmark)
 • Jori Hulkkonen (Finland)
 • Karina (Finland)
 • Astrid Sonne (Finland),
 • GDRN (Island)
 • GYDA (Island)
 • Lil Halima (Norge)
 • Sarah Klang (Sverige)
 • Robyn (Sverige)
 • Jenny Wilson (Sverige)