Hopp til innhold

- Samisk EU-kontor er et godt forslag

Forslaget fra Ap om å etablere en samisk lytterpost i EU-systemet i Brussel, blir omfavnet av Norske Samers Riksforbund (NSR).

Ann-Mari Thomassen
Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Men det vil være naturlig at et eventuelt kontor i Brussel fremstår som et felles samisk prosjekt over landegrensene, sier sametingsråd Ann-Mari Thomassen.

Det er Arbeiderpartiets sametingsrepresentant Wollmann Magga som mener at alle samer ville hatt nytte av eget kontor i maktens korridor i EU .

Sametingsråd Ann Mari Thomassen er enig. Men siden samene bor i flere stater, så mener hun at prosjektet bør forankres i Samisk parlamentarisk råd.

I løpet av inneværende periode vil sametingsrådet legge frem en egen internasjonal redegjørelse der etablering av et kontor i Brussel blir vurdert.

– Dette blir vurdert som del av et samlet arbeid i forhold til Sametingets rolle i internasjonal sammenheng.

Sametingsrådet tror at avgjørelser som blir tatt i Brussel også vil påvirke den samiske befolkningen.

–Derfor vil samisk tilstedelse her være veldig nyttig.

– Nødvendig tiltak

Også forlagsredaktør i Čálliid Lágádus og tidligere direktør i Gáldu, Magne Ove Varsi, mener at en samisk representasjon i Brussel og Genève, er nødvendige tiltak for å påvirke internasjonale organers behandling av urfolks rettigheter og situasjon. Dette i tillegg til Sametingets nåværende internasjonale representant i New York.

Magne Ove Varsi

Forlagsdirektør Magne Ove Varsi har brei erfaring med internasjonale saker. Han mener at et samisk EU-kontor i Brussel være være et godt tiltak.

Foto: Sara Beate Eira / NRK

– Slik vil vi også kunne påvirke behandlingen av samiske saker i Norge, Sverige, Finland og Russland.

Varsi mener at det for tiden er et tilbakeslag i forståelsen for og kunnskapen om, og dermed også i tilslutningen til urfolks rettigheter, i respektive nasjonalstater og ute i det internasjonale samfunn.

– I en globalisert verden med et stadig større industrielt jag etter naturressurser i urfolks tradisjonelle landområder, er det ikke lenger nok å sende høringsuttalelser og delegasjoner fra Kárášjohka til konsultasjoner i Oslo.

– Uten samenes internasjonale engasjement på den internasjonale arena ville vi ikke oppnådd samme oppmerksomhet om det samiske folks situasjon her til lands siden Alta-konflikten og fram til de siste års land- og ressursdebatter.

Også i forhandlingene om ILO konvensjon nr 169 og FNs erklæringen om urfolks rettigheter har samenes representanter bidratt med uvurderlig faglig og politisk ekspertise og ikke minst forhandlingsstrategi, mener Varsi.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK