NRK Meny
Normal

Satser på Sametinget

Høyre vil satse sterkt på språk, utdanning og næring på Sametinget. Fredag var førsteutkastet til sametingsprogram for 2013 klart.

Ellen Kristina Saba
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

På Høyres nettsider kunne man lese at partiet ønsker å styrke satsingen på samiske læremidler, øke innsatsen for å beholde de gode lærerne, og de vil også legge til til rette for god markedsføring av samisk kultur og samfunn.

– Vi tar tak i hverdagsproblemene for det samiske samfunnet, sier leder i Høyres Samepolitiskearbeidsutvalg, Ellen Kristina Saba.

– Beste som er laget

Ellen Kristina Saba mener programutkastet som ble lagt ut fredag er det beste partiet har presentert.

– Alle kreftene i partiet har vært med på å utforme programmet, som skal utfylle alle valgkretsene i Norge, ikke bare de samiske kjerneområdene i nord, legger Saba til.

Mineralhensyn

Høyre satser på utdanning, vil løfte næringsutviklingen i de samiske områdene, hvor de vil innføre et nytt rammeverk for mineral- og bergverksvirksomheten. Her tenker partiet at det skal omfatte urfolksretten, miljøhensyn, tilgodese kommunene i større grad og hensynet til reinsdriftsnæringer.

– Kommuner som har mineralvirksomhet må kunne sitte igjen med mer en de gjør i dag.

Satser på de unge

Partiet vil også få frem mer av det gode liv i de samiske samfunnene, med satsing på næring i de små bygdene også.

Også de unge er prioritert i partiet sametingsprogram 2013.

– Vi vil gi samisk ungdom mulighet til å vende tilbake til samiske områder etter endte studier, her må Sametinget gjøre viktig informasjonsarbeid, avslutter Saba.