Hopp til innhold

Tolv samiske forfattere og kunstnere får nærmere 900.000 kroner i stipend

Forfatter Rauni Magga Lukkari er takknemlig for arbeidsstipendet hun får til skriving, men savner unge forfattere.

Forfatter Rauni Magga Lukkari

TAKKNEMLIG: Lukkari har ikke hatt råd til å ferdigstille prosjektene sine. – Jeg måtte søke om støtte for å få mulighet til å skrive, forteller hun.

Foto: Anne Olli / NRK

Rauni Magga Lukkari er en av tolv personer som får stipend fra Samiske Kunstneres og Forfatteres Vederlagsfond (SKFV).

– Det er så bra at vi har et slikt fond hvor også eldre kan søke, og jeg er så glad for at de gav en eldre dame stipend denne gangen, sier en tilfreds Lukkari.

De største stipendene fra Samiske Kunstneres og Forfatteres Vederlagsfond (SKFV) tildeles Rauni Magga Lukkari og filmskaper og billedkunstner Liselotte Wafstedt. De får 265.000 kroner i arbeidsstipend hver.

Mer ungdomslitteratur

Lukkari er en finsk-norsk-samisk forfatter med eget bokforlag. Hun ønsker å bruke stipendet til å ferdigstille prosjektene sine, blant annet prosjektet «Tanadalens helter».

Hun er godt fornøyd med å få stipend selv om hun ønsker mer ungdomslitteratur.

– I seg selv hører nok stipendet til ungdom som kan formidle nåtiden til litteraturen. Vi venter sårt på at ungdom skal bli inspirert til å skrive, sier Lukkari.

SKFV deler ut forskjellige stipender (arbeidsstipend, reisestipend, materialstipend, etableringsstipend, prosjektstipend, utstillingsstipend og SDG stipend) til samiske billedkunstnere og forfattere.

SKFV deler ut blant annet arbeidsstipend, reisestipend, materialstipend, etableringsstipend, prosjektstipend, utstillingsstipend og SDG (Samisk senter for samtidskunst) stipend til samiske billedkunstnere og forfattere.

Disse tolv får penger til kunst og litteratur:

 • Rauni Magga Lukkari, arbeidsstipend kr 265.000
 • Liselotte Wafstedt, arbeidsstipend kr 265.000
 • Aage Gaup, SDG utstillingsstipend kr 55.000
 • Susanne Hætta, reisestipend kr 50.000
 • Marit Anne Sara, materialstipend kr 50.000
 • Hege Siri, materialstipend kr 40.000
 • Katrine Olsen Nedrejord, reisestipend kr 36.000
 • Bente Geving, reisestipend kr 28.000
 • Hilde Skancke Pedersen, materialstipend kr 28.000
 • Marte Lill Somby, materialstipend kr 27.000
 • Marte Lill Somby, reisestipend kr 26.500
 • Andreas Holtung, materialstipend kr 24.000

Korte nyheter

 • Fosen-aksjonistene vil gjøre klar ny aksjon om 100 dager

  – Vi gjør oss klare til ny aksjon om det går 100 dager til, skriver Fosen-aksjonistene i en pressemelding.

  De siste timene før 600-dagen har Fosen-aksjonistene blokkert og slått leir utenfor Statsministerens kontor. Nå har de samlet mange hundre mennesker foran Stortinget og går i demonstrasjonstog tilbake til SMK i en stille markering.

  Demonstrasjonstog for Fosen
  Foto: Biret Inger Mathisdatter Eira / NRK
 • Fosen-demonstrasjon i Tromsø

  Lørdag møtte flere opp til Fosen-demonstrasjon i Tromsø.

  Nestleder i Tromsø Sameforening, Helene Juna Olsen, var også der. Hun sier det er viktig å stille opp på demonstrasjon, også i nord.

  – Først og fremst er det et menneskerettighetsbrudd som er konstatert i Høyesterett. Det er en tydelig videreføring av den kolonistiske politikken som har blitt videreført i hundrevis av år

  Hun sier at selv om hun selv er fra et sjøsamisk-område i Nord-Norge, så berøres også hun av det samene i Fosen-området står i.

  Olsen trekker frem at det i Sannhets- og forsoningskommisjonen står om da det ble bygget ut vannkraftverk i hennes hjemkommune.

  – Det som har skjedd der er skremmende likt det som skjer nå i Fosen. Derfor er det eneste rette er å fortsette å kjempe.

  Hun sier at eneste vinningen samene har fått ut av kampen om Fosen er fellesskapet Sapmi.

  – At det fortsatt er så sterkt. Det ser man når man samles her og i Oslo på 600 dager og fremdeles kjemper for dem.

  Nestleder i Tromsø Sameforening, Helene Juna Olsen
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK
 • Ii lohppit dáhtona goas ášši galgá leat čovdun

  Stáhtačálli Elisabeth Sæter (Bb) mieđiha ahte sii áinnas livččejit galgan leat guhkkelabbui boahtán, gávdnat čovdosa Fovsen-riidui. Muhto lohká ahte maŋimuš 100 beaivvis leat dehálaš áššit dáhpáhuvvan.

  Fosen-akšunisttat álggahedje miellačájeheami Šloahta olggobealde bearjadaga. Sii ledje čohkkán Stáhtaministara kantuvrra olggobeallai maŋŋel go ledje bivdán Jonas Gahr Støre váldit ovddasvástádusa Fovsen-áššis.

  Oljo- ja energiijadepartemeantta stáhtačálli Elisabeth Sæteris (BB) lea stuora áddejupmi dasa ahte Fovsen-boazosápmelaččain lea lossa dilli.

  – Mun háliidan erenoamážit váldit ovdan ahte mii leat ožžon čoahkkái soabahanbeavddi gaskal Fovsen boazosápmelaččaid ja bieggafápmokonsešonearaid - maid bealátkeahtes soabaheaddji jođiha. Jáhkán ahte dat lea leamašan dehálaš oažžut áššebeliid beavdái, lohká son.

  Sæter lohká maiddái ahte sii leat ovdánan ja proseassa lea bures boahtán johtui, muhto son ii áiggo bidjat dáhtona dasa ahte goas galget leat gávdnan čovdosa.

  – Dat gal lea riikasoabaheaddji Mats Rulanda duohken, lohká son.

  Statssekretær i Olje-og energidepartemenet Elisabeth Sæter
  Foto: Håkon Benjaminsen / NRK