Samiske kunstnere deltar på urfolksfestivalen i Russland

Samiske kunstnere deltar på urfolksfestival i Taimyr sammen med Senter for nordlige folk og Riddu Riđđu Festivála. Kommende uke er det andre gang at den arktiske urfolksfestivalen i Taimyr, langt nord i Russland, arrangeres.

Samiske duodjiutøvere

Sjøsamisk duodjiutøver Jorunn Løkvold (tv.) gleder seg til å representere Sápmi på urfolksfestivalen i Russland. Her er hun sammen med duodjiutøvere fra Russland.

Foto: Senter for nordlige folk

Det er Senter for nordlige folk som har invitert kunstner Geir Tore Holm, sørsamisk artist Marja Helena Mortensson, sjøsamisk duojár Jorunn Løkvold og Riddu Riđđu for å representere Sápmi på Arktisk urfolksfestival denne uka, 9.-14. desember, i Taimyr.

Artikkelen fortsetter under kartet:

Taimyrregionen

Taimyrregionen er markert med rødt.

Foto: google maps

Bakgrunnen er et treårig kunstprosjekt mellom urfolkskunstnere og kulturaktører i Nord-Russland og Sápmi. Dette kommer frem i en pressemelding fra Senter for nordlige.

Gleder seg

Prosjektleder Marina Olsen ved senteret gleder seg til å bringe en liten bit av Sápmi til Taimyr:

– Vi er utrolig stolt over å ha med oss disse flotte samiske kunstnere til Taimyr. I oktober hadde vi besøk av urfolkskunstnere fra Taimyr under Kunstdagene Urfolkskunst i samtida og fikk presentert en bit av urfolkskunst i Taimyr. Nå er det vår tur å gjøre det samme i Taimyr.

Kunstner Geir Tore Holm

Kunstner Geir Tore Holm viser kunstfilmen 'Retten til land og vann' på urfolksfestivalen i Russland.

Foto: Brita Åse Norlemann

På festivalen blir samisk kunst og kultur presentert på flere måter. Kunstneren Geir Tore Holm viser kunstfilmen Retten til land og vann. Duojár/kunsthåndverker Jorunn Løkvold har duodjiutstilling og har kunstsmier hvor publikum får lære duodji og årets unge artist på Riddu Riđđu, Marja Helena Mortensson, har to konserter på festivalen.

I tillegg vil kunstnerne og representanter fra senteret og Riddu Riđđu delta på ulike seminarer og samtaler om urfolkskunst og -kultur.

– Vi har sett og erfart at slike møter er utrolig viktige. Selv om det er urfolk som lever fysisk langt borte fra oss, så oppleves dem som nær, sier prosjektleder Marina Olsen.

Sterke bånd

– Det er blitt sterke bånd mellom sjøsamer og urfolkene i Taimyr, forteller daglig leder Mona Solbakk ved Senter for nordlige folk.

Urfolkskunstere fra Taimyr besøkte Sápmi i oktober i år. Her fikk publikum oppleve kunsthåndverk og kunst fra Taimyr. Og nå er samisk kunst i fokus i Taimyr.

Men kontakten med urfolk i Taimyr opprettet Riddu Riđđu flere år før. I 2011 var urfolk fra Taimyr spesielt invitert til Riddu Riđđu festivalen som årets nordlige folk.

– De ble så inspirerte av festivalen i Gáivuotna at de sesember samme år arrangerte egen urfolksfestival for første gang, forteller Solbakk.

Polarekspedisjoner

I Taimyr er det fem ulike urfolk: dolganer, nenetser, nganasaner, evenker og entsere.

Taimyrområdet er blant annet kjent i Norge gjennom polarekspedisjonene. Langs kysten av Taimyr gikk de kjente polarekspedisjonene, som Fridtjof Nansens ekspedisjon i 1893 og Roald Amundsens ekspedisjon Maud i 1918.