NRK Meny
Normal

Samisk «gourmet-invasjon» i hovedstaden

Reinkjøtt går som «varmt hvetebrød» på Norges største matfestival. – Vi klarer rett og slett ikke å levere nok reinkjøtt her, sier Eva Nordfjell.

Eva Nordfjell på Matstreif 2014

Reindriftsutøver og reinkjøttprodusent, Eva Nordfjell (t.h), er en av flere samiske representanter, på landets største matfestival.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

– Oslo-folket og -bedrifter spør ikke en gang om pris. De skal ha reinkjøtt fra oss – ferdig med det.

Hun er kjent fra NRKs dokumentarserie «Åtte årstider», og er et av flere samiske innslag på mat- og delikatessefestivalen «Matstreif».

Eva Nordfjell fra Rørosrein har nok å henge fingrene i, for «det samiske hjørnet» på landets største, årlige matfestival er godt besøkt, når NRK stikker innom.

– Dette er en veldig fin messe med mye folk. Og folk er veldig interesserte i spesielt reinkjøttet. Her i Oslo er reinkjøtt ekstra populært.

Umettelig reinkjøttmarked

Reinkjøttets polularitet merkes ikke bare på helgas matfestival. Nordfjell sier det er nærmest umulig å mette reinkjøttmarkedet i Oslo-regionen.

– Vi klarer nesten ikke å skaffe nok reinkjøtt til markedet her. Det går unna som «hakka møkk», sier Nordfjell.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Reinprogrammets stand på Matstreif 2014

Det var til tider trengsel i Innovasjon Norges Matstreif-stand for det såkalte Reinprogrammet.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

Kofte-nysgjerrighet tiltrekker kjøttkunder

Eva Nordfjell sin familiebedrift har sin «stand» i storteltet i regi av blant annet Innovasjon Norge, og det såkalte «Reinprogrammet» (ekstern lenke).

Her finner vi også matfestivalens mest langveisfarende reindriftsrepresentant, Anette Smuk Buljo, fra Varanger Rein i Øst-Finnmark.

– Reinkjøttet er populært. Men i og med at jeg er en av de som stiller i kofte, blir det en del spørsmål om den – og om samer generelt. Folk er ofte mer nysgjerrig på Nesseby-kofta mi, enn av kjøttet jeg prøver å lokke med, humrer Smuk Buljo.

– Men at reinkjøtt er ettertraktet her er det ingen tvil om, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Anette Smuk Buljo på Matstreif 2014

Anette Smuk Buljo har reist helt fra Nesseby i Øst-Finnmark for å delta på Matstreif.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

– Finner ikke reinkjøtt i Tyskland

I Innovasjon Norges Reinprogram-telt, snakker NRK med et ektepar som har reist helt fra Tyskland grunnet sin delikatesse-nysgjerrighet.

De hadde aldri smakt reinkjøtt før.

– Om det er umulig å få tak i reinkjøtt i Tyskland vet jeg ikke, men jeg har aldri sett reinkjøtt i butikkene i hjembyen min, sier ektemannen.

– Hvis du hadde funnet reinkjøtt i hjemtraktene dine, hadde du kjøpt det da?

– Helt klart. Om ikke som hverdagsmat, men iallfall til litt spesielle anledninger – som for eksempel til jul. Vi tror nemlig ikke at reinsdyr er «kjøretøyet og kjæledyret til julenissen» sånn som britene, spøker han overfor NRK.

Bort med kontorantrekk – på med forkle

Eva Norfjell og Atle Malinen

Seniorrådgiver Atle Malinen fra Innovasjon Norge ga sin rådgivertittel en pause, og stilte opp som kokk og servitør på Reinprogrammets festivalstand.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

Redselen for reinkjøtt har åpenbart ikke nådd Matstreif-besøkende, til tross for at det nylig ble varslet om mengder med radioaktiv rein.

Etterspørselen på reinkjøtt merker Atle Matlinen godt.

Han er seniorrådgiver i Innovasjon Norge, og stiller vanligvis blant annet økonomiske støtteordninger til rådighet for reinkjøttprodusentene.

På Matstreif tilbyr han til en forandring sine kokke- og salgskunster til rådighet.

Vil at kunder betaler mer for reinkjøtt

– Det er enkelt og greit av egen interesse og ønsket om å hjelpe til at jeg gjør dette. Dette er jo moro. Og det er jo så mye folk, så her må alle trø til. Dette er jo en del av jobben, sier Malinen.

– Men vi håper dette festivalbesøket også vil hjelpe oss å få et større volum ut til butikkene – at reineierene og produsentene får bedre pris og inntekt, og at kunder blir villige til å betale en bittelitt høyere pris for reinkjøtt. Det er det som er målet med dette, sier han.

I 2013 hadde Matstreif rundt 160 000 besøkende, og 180 utstillere (ekstern lenke). I år kan tallet bli langt større, fordi Matstreif har utvidet sitt festivalareal i Oslo.

Matstreif 2014 på Rådhusplassen

Matstreif 2014 på Rådhusplassen. Festivalområdet er i år utvidet, til Aker Brygge og Tjuvholmen.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK