Hopp til innhold

Reinsdyr på italiensk, spansk og indisk

Det går mye tørket reinsdyrkjøtt i påska, men det finnes flere måter å tilberede på. En ny undersøkelse viser nemlig at de unge vil servere reinkjøttet i wraps, som bruschetta eller på tapasbordet.

Reinsdyrwrap

Reinsdyrskav med tyttebærrømme var en av de mest populære reinkjøttoppskriftene på www.matprat.no i fjor.

Foto: Lasse Fløde

Aldersgruppen 18 til 34 år er de som spiser mest reinsdyrkjøtt. Men når de lager mat ønsker de å gi kjøttet helt ny innpakning, dette viser en spørreundersøkelse YouGov har gjort for MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt, skriver nyhetsbyrået Newswire.

41 prosent av de unge sier at de kan tenke seg å bruke reinsdyrkjøtt som tapas. Hele 46 prosent griller gjerne reinkjøttet. Mer enn en femtedel prøver gjerne reinsdyrkjøtt som burger, wrap eller wok.

– De eksperimenterer

– Dette er en bevisst gruppe som er åpen for å eksperimentere med ulike matretter. Unge har andre preferanser enn eldre. De har reist mye, inspireres av internasjonale kjøkken og har ofte nye oppskrifter med hjem, sier matrådgiver Ragnhild Kolvereid i MatPrat.

Ragnhild Kolvereid

De unge spiser mer reinkjøtt, og når de tilbereder det, velger de nye, kreative oppskrifter, sier matrådgiver Ragnhild Kolvereid i MatPrat.

Foto: Matprat


Det er ikke bare undersøkelsen som tyder på at folk bruker det tradisjonsrike kjøttet på helt nye måter. MatPrat registrerer hvilke oppskrifter folk søker etter på egne nettsider.

– Wraps med reinsdyrskav og tyttebærrømme var den mest brukte reinsdyroppskriften på www.matprat.no i fjor med 43 700 visninger. Det er overraskende, men gøy, sier Kolvereid.

Samisk mat med ny vri

I vinter initierte landbruks- og matminister Sylvi Listhaug en ny kåring av Norges nasjonalrett. I forbrukerundersøkelsen for MatPrat foreslo 53 prosent finnbiff eller gryter med reinsdyrskav som nasjonalrett, dersom retten skulle inneholde reinkjøtt.

– Det interessante med forslagene som kom inn var alle de kreative rettene, for eksempel reinsdyrpizza, tikka reindeer og nordisk taco med pære- og tyttebærkompott.

Samtidig holder de klassiske tradisjonsrettene stand.

– Folk søker også etter oppskrifter på gryteretter, biff og stek. Husk at det finnes mange måter å tilberede det gode reinsdyrkjøttet på.

Lettvint til tapasbordet

Forbruket av reinsdyrkjøtt har økt de siste ti årene i alle aldersgrupper. Langt flere unge i aldersgruppen 15-34 år spiser reinsdyrkjøtt nå enn for ti år siden.

– Det norske reinkjøttet holder god kvalitet og kan brukes på mange måter. Du kan bruke det på tapasbordet eller som snacks. Stek skav, krydre med kanel og kardemomme for en rund og varm smak, og server på ristet brød med kremost. Du kjøper kjøttet ferdig oppskåret, og det tar bare et par minutter å gjøre det klart, sier kokk og matrådgiver Anette Fjelleng Hansen i MatPrat.

Reinsdyrkjøtt regnes som mer eksklusivt, sier kokken.

– De siste årene har det blitt mer tilgjengelig. Derfor er det mulig å bytte ut kjøttdeig med reinsdyrskav når man får gjester midt i uka, for eksempel.

Se to oppskrifter under bildet.

Ny norsk vri på reinkjøtt

Bruschetta med reinsdyrskav.

Foto: mari Svenningsen

Forslag til retter med reinkjøtt fra Matprat:

Bruschetta med kremost og reinsdyrskav

Ingredienser:

250 gram reinsdyrskav
1 1/2 ss smør til steking
1/2 ts malt kanel
1/4 ts malt kardemomme
1/2 ts salt
10 skiver baguette
1 ss olje til steking
1/2 beger kremost med urter, gjerne timian og rødløk
5 ts rørt tyttebær

Slik gjør du det:


1. Skjær baguette i skiver. Stek skivene gylne i litt olje i en stekepanne. Legg skivene på tørkepapir når de er ferdig stekt.

2. Stek halvtint reinsdyrskav raskt i en varm stekepanne med litt smør. Ha over kanel, kardemomme og salt.

3. Smør baguetteskiver med kremost. Ha på reinsdyrskav og rørte tyttebær.

Wraps med reinsdyrskav og tyttebærrømme

Ingredienser:

300 gram reinsdyrskav
1/4 purre kuttet i strimler
1 ss margarin til steking
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
2 stk grove hvetetortilla
1/2 pk blandet babybladsalat
2 ss lettrømme
1 ss rørt tyttebærsyltetøy

Slik gjør du det:


1. Fres reinsdyrskav raskt i små porsjoner i en varm stekepanne eller gryte med margarin i 2-3 minutter. Ha i strimlet purre og stek videre i et par minutter. Krydre med salt og pepper.

2. Varm hvetetortillaene etter anvisning på pakken.

3. Bland sammen rømme og rørt tyttebær til en dressing.

4. Anrett tortillalefsene med skav, tyttebærrømme og salat.

Korte nyheter

  • Kártadoaimmahat dohkkeha Oslove – mieđihit iežaset ádden ášši boastut

    Kártadoaimmahat lea dál dattetge dohkkehan Oslove nama almmolaš sámi namman Norgga oaivegávpogii.

    – Mii dat leimmet boastut ádden. Gielda lei ožžon formálalaš rávvaga sámi báikenammanevvohagas maid lága mielde galget dahkat, lohká Kártadoaimmahaga ossodatjođiheaddji Helge Dønvold.

    Kártadoaimmahat šálloša go álggos dieđihedje gildii ahte namma ii dohkkehuvvo.

    Dál álgá Oslo gielda čalmmustahttit gávpoga sámi nama.

    – Lean hui ilus go dát manai bures ja go Oslo sámi namma dál lea almmolaččat dohkkehuvvon, lohká Oslo gávpotráđi njunuš, Eirik Lae Solberg.

    Gávpoga sámi namain sii dáhttot čájehit ahte atnet árvvus sámi kultuvrra, ja čájehit ahte Oslo lea buohkaid oaivegávpot, maiddái buot sámiid oaivegávpot, deattuha son.

    Oslo gieldda neahttasiiddus geavahišgohtet Oslove earret eará gávpoga logos, buohtalagaid gávpoga dárogiel namain.

    Ihtet maiddái áiggi mielde Oslove-geaidnošilttat. Gielda áigu muđuid vel árvvoštallat man láhkai buoremusat čalmmustahttet gieldda sámi nama.

    Oslove lea gávpoga namma máttasámegillii, ja dál juo geavahit sihke searvvit ja ásahusat dán sámi nama Oslos.

    Oslove-skilt på Samisk hus i Oslo.
    Foto: Mette Ballovara / NRK
  • Fálli nåvkå varresvuohtakontrållåv

    Dån guhti årru Hábmera suohkanin ja la 40 ja 79 jage gaskan oattjo dal varresvuohtakontrållåv tjadádit masta i dárbaha majdik mákset.

    Vuoratjismáno 29. biejve álggá Saminor3-guoradallam Hábmera suohkanin, ja vihpá gitta ájgen moarmesmáno 14. bæjvváj.

    Guoradallama åvddåla gåhttju Hábmera suohkan ja Saminor3 álmmuktjåhkanibmáj, mij tjadáduvvá uddni vuoratjismáno 25. biejve sebrudakvieson Ájluovtan kl. 17.00 ja Hamsunguovdátjin kl. 20.00.

    Danna Hábmera suohkan galggá subtsastit manen Saminor3 la ájnas gájkajda suohkanin, ja guoradalle galggi subtsastit sisano birra viesátguoradallamin – manen Saminor3 guovte vahko duogen suohkanin sierra varresvuodastasjåvnåv rahpá.

    Vihttalåk suohkana li maŋen Saminor3:n.

    Bilde av faglig leder for Saminor 3-undersøkelsen, Ann Ragnhild Broderstad, foran Saminor-bussen.
    Foto: Solveig Norberg / NRK
  • – Regjeringens kraftpakke gir en Klondyke-stemning

    Sametingspresident Silje Karine Muotka (NSR) reagerer på det høye antallet innmeldte vindindustriprosjekter.

    – Regjeringen har gjennom vedtaket om å elektrifisere Melkøya og sin Kraftpakke skapt en febrilsk Klondyke-stemning hos mange, advarer Muotka.

    Hun syns det er stort behov for å vurdere realismen i at det er så mange nye prosjekter som meldes inn.

    – Samiske rettighetshavere, både reindrifta, fastboende, andre beitenæringer, utmarksutøvere og sjøsamer blir sterkt påvirket av alle disse prosessene som nå må gjennomføres og dette er både sterkt konfliktskapende og meget ressurskrevende, påpeker Muotka.

    Loga sámegillii

    Sametingspresident Silje Karine Muotka under overrekkelse av sannhets- og forsoningskommisjonens rapport.
    Foto: Mette Ballovara / NRK