Hopp til innhold

Samisk senter fikk 1,4 millioner til museum, galleri og kulturarena

Várdobáiki samisk fikk 1,4 milloner kroner i tilskudd fra SpareBank 1 Nord-Norges tilskuddsordning, Samfunnsløftet.

Eveskjersentret

Várdobáiki samisk senter har kjøpt dette forretningsbygget i Evenskjer sentrum i Troms.

Foto: Mathis Eira / NRK

Støtten fra Samfunnsløftet skal gå til oppbygging av kulturarena, museum og galleri med et helhetlig og gjennomgående samisk kulturuttrykk både innendørs og utendørs i Várdobáikis lokaler på Evenskjer i Troms.

Daglig leder i Várdobáiki, Kjersti Myrnes Balto og styreleder Else Grete Broderstad er svært takknemlige for støtten fra Samfunnsløftet.

Else Grete Broderstad

Styreleder, Else Grete Broderstad, i Várdobáiki samisk senter.

Foto: Mariela Idivuoma / NRK

– Tilskuddet er et viktig bidrag til at Várdobáiki kan fremstå som et tydelig samisk senter som vil bidra til å løfte samisk kultur regionalt og bli veiviser og støttespiller for andre samiske områder i regionen når det gjelder revitalisering av samisk språk og kultur, sier Balto.

Erling Reinslett fra Narvik har deltatt på flere samisk-kurs på Várdobáiki samisk senter.

– Jeg syns det er veldig bra at senteret får nye oppussede lokaler, sier Reinslett.

Várdobáiki samisk senter ble etablert i 2002. Senteret arbeider for å styrke samisk språk, kultur, næring og historie i den markasamiske region i Sør-Troms og Nordre Nordland.

Samisk usynlig i det offentlige rom

Kjersti Myrnes Balto

Daglig leder, Kjersti Myrnes Balto, i Várdobáiki samisk senter.

Foto: Mathis Eira / NRK

– Samisk kultur står sterkt i Nord-Norge. Samtidig har samisk språk og kultur i mange områder vært mer eller mindre usynlig og ikke vært en del av det offentlige rom, sier Balto.

Balto sier at dette har også vært situasjonen i den regionen som Várdobáiki dekker, selv om det samiske innslaget i de sentrale markasamiske områder i Skånland og Evenes alltid har vært tydelig.

– Når kultursenteret er ferdig renovert vil det fremstå som et godt synlig og ekstraordinært kulturhus, en arena som legger til rette for kulturforståelse og formidling, hvor samarbeid og kulturell brobygging vil være sentrale element, sier Kjersti Myrnes Balto.

1000 kvadratmeter til museum, galleri og kulturarena

Det samiske senteret Várdobáiki kjøpte i 2017 det gamle Evenskjersenteret hvor det tidligere var butikker. Det er dette bygget som nå er under renovering og skal bli et helhetlig kultursenter med kontor og ca 1000 kvm kulturarena som bruker- og publikumsareal midt i Evenskjer sentrum i Sør-Troms.

Várdobáiki samisk senter har i dag 20 ansatte som arbeider innenfor samisk barnehage, museum, språk, helse og andre kulturtiltak.

Kontordelen er allerede renovert og tatt i bruk. Renovering av publikumsarealet med museum, galleri og kulturarena vil ferdigstilles i løpet av 2019.

– Blant annet vil arbeidet ved språksenteret knyttes til kulturarenaen ved at det legges til rette for språktiltak for barn, unge og andre som ønsker å lære og praktisere samisk språk, sier Balto.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK