Samisk duodji selges på nett

En nyåpnet nettportal gjør at duodji eller samisk håndverk blir tilgjengelig for hele verden.

Jon Ole Andersens duodji
Foto: Erik Sundland

Det var sametingsråd Vibeke Larsen (Ap) som stod for den offisielle åpningen av nettportalen i går.

Direktør ved Duodjiinstituhtta, Inga Hermansen Hætta
Foto: Duodjiinstituhtta

Direktør Inga Hermansen Hætta i Duodjiinstituhtta i Kautokeino forteller at de første bestillingene allerede er kommet via nett.

– Ja faktisk helt fra Polen. Plutselig har vi hele verden som marked. Helt utrolig, smiler Hermansen.

– Lover godt

Men også nettansvarlig Ellen Inga Kristine Hætta jubler. Mer enn 24 000 har vært innom nettportalen i løpet av de 2-3 uker den har vært i drift.

Nettportalen administreres av Duodjiinstituhtta i Kautokeino, der det også skjer en kvalitetssikring av produktene som legges ut for salg.

Hermansen medgir at hun i begynnelsen ikke helt trodde på ideen om nettsalg. Men nå er hun overbevist om at dette er riktig satsing.

– Jeg hadde aldri trodd at responsen skulle bli så enorm. Dette lover godt.

Garanterer kvalitet

Hermansen lover at det er kun kvalitetsduodji fra samisk håndtverkere som blir lagt ut for salg.

– Folk som skaffer seg falske varer for billig penger, skal ikke få kunne selge disse videre via vår nettportal. Alt som blir solgt via nettet, blir nøye vurdert på forhånd.

– Genial løsning

Vibeke Larsen
Foto: Sametinget

Varen vil fysisk ligge hos produsenten helt til varen er bekreftet solgt. Slik unngår vi utgifter til lagerplass. En genial løsning, smiler Hermansen.

Duodjiutøver prissetter selv varen, og får utbetalt hele beløpet straks varen er solgt og ekspedert til kunden.

– Jeg ønsker Duodjiinstituhtta og alle produsenter av duodji til lykke med denne viktige satsinga, sa rådsmedlem i Sametinget, Vibeke Larsen da hun foretok den offisielle åpningen.

Sametinget har bidratt med en halv million kroner til utvikling av nettportalen. Her kan produsentene legge sine produkter ut for salg og får i realiteten hele verden som marked.

Larsen viste til at Sametinget årlig bevilger over 12 millioner kroner til duodjiformål. Kompetanseheving og salgsfremende tiltak er blant de prosjekter som er blitt støttet.