Sametinget i Finland velger ny president neste uke

Det er per nå seks kandidater som vil kjempe om å bli president i Sametinget i Finland i perioden 2016-2019.

De seks presidentkandidatene til det finske Sametinget

De seks presidentkandidatene til det finske Sametinget

Foto: Yle

Det melder Yle Sápmi .

Fire personer har bekreftet overfor Yle Sápmi at de er er med i presidentvalget. Det er Anu Avaskari, Tuomas Aslak Juuso, Pentti Pieski og Tiina Sanila-Aikio.

To personer vurderer ennå om de vil delta i presidentvalget. Det er Veikko Feodoroff og Kari Kyrö.

Sametinget i Finland velger alltid ny president, nytt styre, utvalg og råd ved det nye Sametingets første plenumsmøte. Plenumsmøtet er 23. februar i Sajos i Inari.

Presidentkandidat allerede ved forrige valg

To av dagens presidentkandidater var med og kjempet om presidenttittelen allerede for fire år siden, nemlig Anu Avaskari og Tiina Sanila-Aikio. Da ble Klemetti Näkkäläjärvi valgt som president. Avaskari fikk flest stemmer ved høstens sametingsvalg, 205 stemmer.

– Det er helt naturlig å være med i presidentvalget, og jeg håper jeg har bedre muligheter denne gangen. Om jeg ikke lykkes i presidentkampen, så er jeg interessert i styreplass. Jeg vil gjerne være med på beslutningene som gjøres i Sametinget, sier Avaskari.

Det skal velges fire personer til Sametingets styre.

Vil gjerne fortsette

Nåværende president Tiina Sanila-Aikio vil gjerne fortsette som president. Hun ble valgt som president etter at Klemetti Näkkäläjärvi trakk seg som president for snart et år siden . Hun fikk nest flest stemmer, 190 stemmer, ved høstens valg.

– Jeg synes antallet stemmer jeg fikk ved valget forplikter. Stemmetallet stadfester den politikken som jeg har ført i fire år.

Det er i hvertfall to nye navn til presidentvalget, Tuomas Aslak Juuso i Enontekiö og Pentti Pieski i Helsinki.

– Jeg går til valget med godt mot. Folk har vist meg tillit, sier Tuomas Aslak Juuso, som også er interessert i styreplass om han ikke blir president.

– Jeg er klar for tillitsverv, også presidentvervet, om jeg får støtte. Om jeg ikke lykkes, så synes jeg at Sametinget skal støtte presidenten som velges demokratisk, sier Pentti Pieski til Yle Sápmi.