NRK Meny
Normal

Fortsatt uklart hvem som blir ny ordstyrer i Sametinget i Finland

Sametinget i Finland samles lørdag for å velge ny ordstyrer, etter at Klemetti Näkkäläjärvi nylig trakk seg. Det er ennå veldig uklart hvem som blir ny ordstyrer.

Sametingsrepresentantene i Finland 2012-2015

Sametingsrepresentantene i Finland 2012-2015. Bildet er tatt i 2012 og etter det har Pirita Näkkäläjärvi (nr tre fra venstre nederste rekke) trukket seg som representant, da hun begynte som sjef i Yle Sápmi.

Foto: samediggi.fi

Klemetti Näkkäläjärvi (54), ba for to uker siden om å kunne fratre både stillingen som ordfører og alle andre verv i Sametinget . Dette gjorde han fordi han var skuffet over at at forslaget til ny sametingslov ble trukket tilbake . Han har vært ordfører i Sametinget siden 2008.

Fortsatt uklart

Ny ordstyrer skal altså velges lørdag, men likevel er det fortsatt veldig uklart om hvem som velges som ny ordstyrer. Det skriver Yle Sápmi .

Det er bare ni måneder igjen av denne sametingsperioden. Mange av de 21 representantene er forsiktige med å fortelle hvem de støtter. Likevel virker det som om flesteparten støtter at en av varaordstyrerne tar over ordstyrerrollen.

Vil ha varaordstyrerne i jobben

1. varaordstyrer Tiina Sanila-Aikio sier til Yle Sápmi at hun er klar til å ta over.

– Mange har ønsket meg som ordstyrer, forteller hun. Representantene Anna Morottaja og Anne Nuorgam er blant de som støtter Sanila-Aikio. Det gjør også Ilmari Tapiola.

– Det er naturlig at 1. varaordstyrer begynner som ordstyrer. Når det er snakk om så kort tid, så er det bare tull at en helt ny skal trenes til den jobben.

2. varaordstyrer Heikki Paltto har ennå ikke bestemt seg for hva han vil.

– Det er noen som har ønsket meg som ordstyrer. Jeg vurderer det, og om det er nok støtte, så er jeg klar.

Representantene Janne Näkkäläjärvi og Jouko Hetta er blant de som vil ha en av varaordstyrerne som ordstyrer.

Uventede navn i kampen

Yle Sápmi har snakket med nesten alle representantene i Sametinget i Finland. Blant navnene som kommer opp er det også noen uventede navn med i kampen, som Yrjö Musta og Veikko Guttorm.

Representant Veikko Porsanger sier han støtter Guttorm, og Guttorm selv sier at det hadde vært morsomt å prøve seg som ordstyrer i noen måneder. Yrjö Musta sier at det er klart at han vil bli ordstyrer. Han får støtte av representant Anu Avaskari.

Resten av representantene enten vil ikke si hvem de støtter eller har ennå ikke bestemt seg for hvem de vil støtte.

– Jeg håper at den som velges kan roe ned situasjonen og bygger opp kommunikasjonen mellom representantene, slik at vi kan gå inn i et nytt valg med god stemning, sier Rauni Äärelä, som ikke har bestemt seg for hvem hun støtter.

To representanter har Yle Sápmi ikke fått tak i.

Sametingsrepresentantene i Finland:

Tiina Sanila-Aikio, 1. varaordstyrer

Heikki Paltto, 2. varaordstyrer

Anu Avaskari

Veikko Guttorm

Tauno Haltta

Pertti Heikkuri

Jouko Hetta

Asko Länsman

Ulla Magga

Petra Magga-Vars

Anna Morottaja

Yrjö Musta

Anne Nuorgam

Janne Näkkäläjärvi

Arto Pohjanrinne

Veikko Porsanger

Ilmari Tapiola

Nilla Tapiola

Nihkolas Valkeapää

Pentti Valle

Rauni Äärelä