Redder samiskundervisninga selv om Sameskolen blir nedlagt

Et ekstraordinært kommunestyremøte i Hattfjelldal går inn for å redde tilbudet om samiskopplæring sammen med Fylkesmannen. Det gleder foreldrene.

Nedleggelsen av Sameskolen i Hattfjelldal har fremkalt kreative løsninger.

Nedleggelsen av Sameskolen i Hattfjelldal har fremkalt kreative løsninger.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

I årets statsbudsjett var det ikke rom for å drifte den statlige sameskolen i Hattfjelldal lengre enn til skoleslutt i år. Men et ekstraordinært kommunestyremøte i Hattfjelldal i går bestemte seg for å redde samiskundervisninga der fra høsten av.

Ordfører Harald Lie sier de gjør hva de kan for å videreutvikle den delen sammen med de andre samiske institusjonene i området.

Ordfører Harald Lie er glad for at de fortsatt kan tilby samiskundervisning.

Ordfører Harald Lie er glad for at de fortsatt kan tilby samiskundervisning.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

– Vi prøver å ta grep i forhold til Stortingsvedtaket der de kuttet i budsjettet til skolen, slik at skolen ikke har videre drift lengre. Det er en prosess der de sier opp de ansatte, og det synes vi var fryktelig leit når vi har så mye kompetanse innen sørsamisk språk i kommunen vår, og ikke kunne tilby dem arbeid videre.

– Vi er midt i det sørsamiske området, og vi synes det er greit å ha de arbeidsplassene, og fortsette den utviklingen sammen med de andre sørsamiske institusjonene.

Les: Legger ned Sameskolen i Hattfjelldal

Først fjernundervisning

Vil det beyt at tilbudet ved skolen blir som før?

– Det er et prinsippvedtak der vi går videre i forhandlinger med Fylkesmannen for å finne løsninger først og fremst på fjernundervisning, slik at den får fortsette, og at elevene får den rettmessige underviningen. Fra høsten av er det klart, men det er ikke bestemt at tilbudet blir lokalisert til dagens lokaliteter.

Ordføreren opplyser også at administrasjonen i kommunen er i tett dialog med Fylkesmannen om finansiering av dette tilbudet.

Lykkelig

Forelder Ragnhild Sparrock Larsen er lykkelig over at samiskundervisninga ser ut for å fortsette, og at det også arrangeres såkalte integreringsuker for elevene.

Ragnhild Sparrok Larsen er glad for tilbudet som blir klart fra høsten av.

Ragnhild Sparrok Larsen er glad for tilbudet som blir klart fra høsten av.

Foto: Privat

– Det kjennes veldig godt. For jeg har vært urolig, og barna våre har lurt på om de får et tilbud til høsten. Så det kjennes veldig godt at Hattfjhelldal har påtatt seg dette ansvaret. Det er jeg glad for.

Skal ikke koste foreldrene noe

Seniorrådgiver Kevin Johansen hos Fylkesmannen i Nordland lover at dette tilbudet ikke skal koste foreldrene noe, og Fylkesmannen har signalisert at de kan bidra økonomisk for å få dette tilbudet i gang i Hattfjelldal.

– Her er det gratisprinsippet som gjelder, og vi har allerede signalisert til kommunen

Kevin Johansen

Kevin Johansen hos Fylkesmannen lover buistand til opprettholdelse av et sørsamisk språkopplæringstilbud i Hattfjelldal

Foto: Sander Andersen

at vi vil bidra både økonomisk og på andre måter for å sikre at tilbudet vil være kvalitativt godt og langsiktig.

Hattfjelldal kommune har også inne en søknad om opptak i samisk språkforvaltrningsiområde.