NRK Meny
Normal

Fristen for innmelding går ut i dag

Politikere har ikke hatt en felles strategi til å få befolkningen til å melde seg inn i samemanntallet.

Sametinget

I dag er siste mulighet til å melde seg inn i Sametingets valgmanntall.

Foto: Vaino Rensberg / NRK

Presidentkandidat for Arbeiderspartiet, Vibeke Larsen sier at partiene ikke har hatt en felles strategi for hvordan få folk til å melde seg inn i valgmanntallet.

– Nei, vi har ikke hatt noen felles strategi. Det har vært opp til de ulike kretsene og styrenes aktivitet. Hos oss har vi hatt stand med innmelding, uten at vi fikk sånn veldig stor tilløp av det. Da er det heller sånn at vi må ta personlig ansvar, bruke det kontaktnettet vi har, og oppfordre folk ved å prate med dem og gjennom sosiale medier, sier Larsen.

Vibeke Larsen

Vibeke Larsen og Arbeiderpartiet har valgt å oppfordre folk til å melde seg inn Sametingets valgmanntall gjennom sosiale medier.

Foto: Johan Ante Utsi / NRK

I dag er siste frist for å melde seg inn i Sametingets valgmanntall, hvis man vil stemme ved høstens sametingsvalg. Dette kan også gjøres digitalt, ved å gå inn i Sametingets egne nettsider.

Larsen sier at i hennes valgkrets (jou. anm. Vesthavet valgkrets) bor befolkningen svært spredt. Derfor har de valgt å bruke sosiale medier aktivt, og be folk om å melde seg inn digitalt.

– Det er en stor valgkrets, med mange kommuner. Og samene bor spredt. Jeg tror at det å heller ha personlig kontakt med folk som kan melde seg inn, og som kanskje igjen kjenner flere som kan melde seg inn, har større effekt enn det å stå på stand, sier Larsen.

Hun trekker fram Norske samers riksforbund (NSR) som har hatt valgstand på flere steder. Hun håper de har klart å få flere til å melde seg inn i samemanntallet.

- Vi har valgt å bruke sosiale medier til rekruttering i vår kampanje, sier Larsen.

Ifølge Sametingets egne nettsider kan alle som avgir erklæring om at de oppfatter seg selv som same melde seg inn i valgmanntallet. Også de som enten

  • har samisk som hjemmespråk, eller
  • har eller har hatt forelder, besteforelder eller oldeforelder med samisk som hjemmespråk, eller
  • er barn av person som står eller har stått i manntallet kan kreve seg innført i valgmanntallet.

Hør saken her (samisk):