Hopp til innhold

Samejenta Elle-Máijá (29) har havnet i en eksklusiv liste

Den samiske filmskaperen Elle-Máijá Tailfeathers er på CBCs liste over de fem mest innflytelsesrike urfolkene under 30 år i Canada.

Elle-Máijá Tailfeathers

Elle-Máijá Tailfeathers har vært på en kort gjestevisitt som skuespiller i Beaivváš samiske nasjonalteater. Nå satser hun for fullt på sin filmkarriere.

Foto: Bjarne Store Jakobsen

Det canadiske TV-selskapet CBC har laget en liste over fem canadiske urfolk under 30 år, som de regner vil markere seg i løpet av 2015.

Lista har de kalt «Young indigenous leaders: 5 under 30 to watch in 2015».

En av de fem på lista er Elle-Máijá Tailfeathers.

«Elle-Máijá Tailfeathers har gjort seg gjeldende i de store ligaene. Etter at hennes kortfilm «Bihttoš (Rebel)» ble vist i filmfestivalen «ImagineNATIVE» i fjor, er hun nå klar til å ta over hele landet med deltagelse Toronto International Film Festival», skriver CBC.

Dypt personlig film

«Bihttoš (Rebel)» er en dypt personlig film, som begynner med kjærlighetshistorie om Tailfeathers foreldre. Hennes mor er en Blackfoot fra Kainai First Nation og hennes far er en same fra Norge.

Filmen ble første gang vist på ImagineNATIVE filmfestival i 2014 og filmen har vunnet flere priser.

I år skriver Tailfeathers et spillefilmmanus basert på hennes kortfilm «A Red Girl’s Reasoning».

(Artikkelen fortsetter under filmen)

Hun beskriver filmen som en thriller om en First Nations kvinne, som overlever et rasistisk motivert seksuelt overgrep og som tar saken i egne hender etter å ha blitt sviktet av rettsvesenet.

«Vi kommer til å se for hennes filmer i årene som kommer. I mellomtiden vil vi skal sjekke ut hennes videografi på utstillingen byen før byen. Den tredelte utstillingen fokuserer på historie og levende kultur om Musqueam mennesker og historien om unge i Vancouver», skriver CBC.

Innflytelsesrike kvinner og menn

De fire andre på CBCs eksklusive liste er to kvinner og to menn.

Caitlyn Baikie er en 22 år gammel inuitt som driver med forskning. Hun var med på den arktiske ekspedisjonen med skipet «HMS Erebus» i fjor sommer.

Nå er hun bare måneder unna ferdig sin grad i geografi og urfolksstudier ved Memorial University of Newfoundland, og da er Baikie klar til å starte sin karriere. 2015 ser allerede ut til å bli et godt år.

Andrea Landry arbeider lidenskapelig for å endre holdninger på grasrotnivå. Hun har organisert «Idle No More» protesten i Ottawa, og hun har hengt ut den canadiske regjeringen på den internasjonale scenen for sin manglende fremgang i urfolksspørsmål.

Den tidligere ungdomsdirektøren for «National Association of Friendship Centre», er Landry et aktivt medlem av FNs «Global Indigenous Youth Caucus».

Michael Champagne er en av de kraftigste stemmene i den nordlige delen av Winnipeg. Han er en utrettelig forkjemper for endring i en av landets mest beryktede nabolag.

Han er en av grunnleggerne av «Aboriginal Youth Opportunities», foredragsholder og en ung mann som leder ved eksempel.

– Hvordan kan jeg bidra til de tingene som jeg klager over eller ønsker å se endret? Det er et spørsmål Khelsilem (hans tradisjonelle Squamish-navn) spurte seg selv for fem år siden. Mye har skjedd siden den gang.

Ifølge tall fra 2014 er det bare syv mennesker igjen som snakker Squamish Nation-språket flytende i British Columbia. Khelsilem har viet sitt liv til å sørge for at språket ikke dør ut. Han behersker språket nesten flytende nå, men sier han må få med seg mange flere for å snu nedgangen.

Korte nyheter

  • Kvalifiserte seg til UKMs landsfestival med duodjeutstilling

    Loga sámegillii.

    Anna Kalvåg og Isak Øvrevoll har kvalifisert seg til å delta på UKMs landsfestival med hver sin duodjeutstilling.

    Det skriver Hamarøy kulturskole på sine sider. I alt fire elever fra Hamarøy kulturskole har kvalifisert seg til landsfestivalen.

    Ingebjørg Jakobsen ja Julia Paulsen kvalifiserte seg til Bodø med sin egneskrevne låt «Glømte ting».

    – Vi gratulerer stort, og er veldig stolt av dere, skriver kulturskolen.

    Landsfestivalen arrangeres i Bodø 21.-25. juni, og hele 500 ungdommer har alle gått videre fra sine fylkesfestivaler og møtes i Bodø i juni.

    UKM fylkesmønstring, Isak Øvrevoll, Anna Kalvåg
    Foto: Elena Junie Paulsen / NRK
  • Beassaba UKM riikkafestiválii duodječájáhusain

    Les på norsk.

    Anna Kalvåg ja Isak Øvrevoll beassaba UKM riikkafestiválii goabbat duodječájáhusain.

    Dan čállá Hábmera kulturskuvla iežaset siidduin. Oktiibuot njeallje oahppi Hábmera kulturskuvllas besset riikkafestiválii.

    Ingebjørg Jakobsen ja Julia Paulsen beassaba gis Bådåddjoi sudno lávlagiin «Glømte ting».

    – Mii sávvat didjiide ollu lihku, ja leat hui rámis dinguin, čállá kulturskuvla.

    Riikkafestivála lágiduvvo Bådådjos geassemánu 21.-25. b. Olles 500 nuorat besse viidásabbot iežaset fylkkafestiválain, ja besset deaivvadit Bådådjos geassemánus.

    UKM fylkesmønstring, Isak Øvrevoll, Anna Kalvåg
    Foto: Elena Junie Paulsen / NRK
  • Sluttet å drikke for over et år siden

    Loga sámegillii.

    Henning Anti sluttet å drikke for over et år siden.

    – Venner var redde for at jeg skulle dø av all festingen, forteller han i podkasten Gozuid alde. Se hele episoden i tekstet versjon her.

    Brannfakler, tabuer og løse kanoner. Ella Marie Hætta Isaksen og Sajje Solbakk sprenger grensene for hva som er lov å snakke om i Sápmi.

    Henning Anti sluttet å drikke for over et år siden. - Venner var redde for at jeg skulle dø av all festingen.