Hopp til innhold

Grøsser skal få ungdom til teateret

– Jeg vil vise ungdom eventyr, sier Rawdna Carita Eira, som har skrevet Beaivváš-stykket, som snart har premiere.

Fra Beaivváš-stykket "Sølvvannet"

Med grøsseren 'Sølvvannet' vil Beaivváš prøve og få flere ungdom til teateret.

Foto: Mienna/Beaivváš

Beaivváš Sámi Našunálateáhter viser i høst den nyskrevne grøsseren Silbajávri/Sølvvannet, som Rawdna Carita Eira har skrevet.

– Det er en grøsser, men også en historie om forholdet mellom folk. Jeg vil nå fram til ungdom og voksne med stykket, og håper at folk får noe annet å tenke på etter å ha sett stykket, sier Eira, som gleder seg til urpremieren den 19. oktober.

Uhyggelige ting skjer

Historien i grøsseren er kort fortalt slik: Fire ungdommer drar på overnattingstur til Sølvvannet for å lete etter en gammel sagnomsust skatt. Før det vet ordet av det, så er de plutselig dratt inn i en mytisk verden hvor uhyggelige og uforklarlige ting skjer.

Det blir et skjebnesvangert møte med gamle samiske sagn og myter som viser seg levende.

Teatersjef Haukur J. Gunnarsson har selv regien på denne grøsseren.

Resultat av satsing

Fra Beaivváš-stykket "Sølvvannet"

Anitta Suikkari som spøkelse

Foto: Mienna/Beaivváš

Stykket er utviklet gjennom et stort prosjekt som de samiske teaterne og Tornedalsteateret i Sverige satset mye på for å få fram dramatikk skrevet for deres teatere og deres publikum.

Gjennom de to årene ble åtte manus ferdigstilt. Dette manuset av Rawdna Carita Eira er det første som blir satt opp som stykke. Nummer to kommer neste år, da setter Tornedalsteateret opp et av stykkene.

– Vi er veldig glad for at vi har et konkret resultat av satsingen og at vi har fått en etterhvert profilert samisk dramatiker i Rawdna Carita Eira, som allerede i fjor skrev et stykke på bestilling fra Beaivváš, «Sangen fra Rotsundet», sier teatersjef Haukur J. Gunnarsson.

Rawdna Carita Eira har fått flere nominasjoner i det siste. Hun ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris i fjor, og i år til Ibsenprisen.

Fått med kjent rapper

Flere nye, unge og spennende skuespillere er på plass. Både Nils Rune Utsi, Ánte Siri og Elle-Máijá Tailfeathers er Beaivváš-debutanter. Nils Rune Utsi og Ánte Siri er skuespiller-debutanter i tillegg.

– Det er viktig for Beaivváš å få inn ferske, nye folk med ny energi. Det er jo et skup at vi har fått med en kjent rapper, som har sitt miljø, sitt publikum. Jeg synes alle roller er veldig godt besatt. Jeg er en veldig fornøyd teatersjef nå, sier Gunnarsson, som er stolt over å ha fått med disse tre.

Nils Rune Utsi er fra før kjent som rapperen Slincraze.

– Det er morsomt å prøve noe nytt, sier Utsi. Han synes at det mest utfordrende for ham har vært å våge.

– Å våge å spille og å ikke være redd for hva folk tenker.

Utsi forteller at historien i stykket fanget ham fra første gang han leste manuset.

– Den er skummel, men noen steder er det også en morsom stemning. Historien er rett og slett spennende, og derfor sa jeg ja til å bli med på dette, sier Utsi, som ikke skal rappe denne gang.

– De har spurt om jeg kan gjøre det, men jeg ville ikke, ler han.

Fra barne-tv til teaterscenen

Skuespillerne i Beaivváš-stykket "Silbajávri/Sølvvannet"

Blant skuespillerne er det tre Beaivváš-debutanter.

Foto: Mienna/Beaivváš

Ánte Siri jobbet i flere år i NRK Sápmi, hvor han var programleder for samisk barne-TV. Nå jobber han til daglig som informasjonskonsulent på Samisk høgskole.

– Det er noe helt annet å være programleder i barne-tv i forhold til å være skuespiller her. Som barnetv-onkel kan man være mer leken, mens her må man være alvorlig. Det verste er jo at man ikke kan gjøre ting på nytt på scenen om noe blir feil, det kan man jo gjøre når man jobber med tv.

Over Atlanteren for å få spille

Kanadiske Elle-Máijá Tailfeathers er utdannet skuespiller og filmmaker. Hun har både samisk og blackfoot-indiansk bakgrunn. Hun har alltid ønsket å spille for Beaivváš.

– Det er veldig spesielt å være her. Hele livet har jeg drømt om å få spille for Beaivváš.

Tailfeathers bodde i Vancouver i Canada, men kom helt til Kautokeino for å få spille.

– Det er så spennende å spille i dette stykket og vi er en fin gjeng som jobber sammen her. Beaivváš har alltid kreative kostymer og scenedesignen er så spesiell.

Øvrige skuespillere er Inga Márjá Sarre, Anitta Suikkari, Mary Sarre og Egil Keskitalo. Inga Márjá Sarre håper at de med stykket klarer å skremme publikum.

– Jeg håper at de liker det og at de også blir skremt, smiler hun.

Anerkjent scenograf

Jon Kristian Alsaker jobber for Beaivváš

En av de mest anerkjente scenografene i Norge, Jon Kristian Alsaker, jobber for Beaivváš i dette stykket.

Foto: Mienna/Beaivváš

Beaivváš har fått med seg dyktige personer i produksjonen, blant annet en av de mest anerkjente scenografene i Norge, Jon Kristian Alsaker.

John-Kristian Alsaker har en lang og innholdsrik karriere bak seg. Han hadde blant annet scenografien til åpnings- og avslutningsseremoniene under OL på Lillehammer, og arbeider i dag på de fleste norske scener. Han er blitt hedret med flere priser, som den amerikanske Emmy-prisen for filmatiseringen av Phantom of the Opera.

Han har jobbet med skuespillere som Jessica Lange og Burt Lancaster. Nå lager han, sammen med teknikerne på Beaivváš, en skummel ramme for stykket «Sølvvannet».

– Jeg synes at møtet mellom en gammel tradisjon og kultur og moderne mennesker med mobiltelefoner er spennende, sier Alsaker om hva i stykket som fenget ham og som gjorde at han tenkte at dette vil han være med på.

Stykket «Sølvvannet» skal ut på en lang turné i oktober og november.

HØR SAK PÅ SAMISK:

Korte nyheter

 • Ohcet lobi báhčit albasa Ivggus

  Guovddášbelodaga sámediggejoavku gohčču Dálkkádat- ja birasdepartemeantta bargat váttivuođaiguin maid albbas dagaha Ittunjárggas.
  Dan čállá Fremtiden i Nord.

  Maŋimuš áiggiid lea albbas dahje albasat speadjan bohccuid ja sávzzaid Ittonjárggas. Maŋŋebárgga bođii diehtu Romssa ja Finnmárkku stáhtahálddašeaddjis ahte Ivgu sávzaguohtunguovlu ii oaččo báhčinlobi.

  – Sihke boazodoallu ja boanddat ribahit misiid, áldduid, lábbáid ja sávzzaid boraspiriide ja gillájit nie stuorrát. Go ealáhusat ohcet heahkkalobi jávkadit speaddji boraspiriid, de ádjána menddo guhká ovdal go vástiduvvo sidjiide. Ja go ožžot vástádusa, de eai doala vástádusat deaivása, dadjá Kirsten Inger Anti ávisii.

  Les på norsk

  En ung gaupe er avlivet etter at den ble funnet påkjørt og skadet i Tvedalen i Larvik kommune.
  Foto: Helena Rønning / NRK
 • Massán misiid - besset báhččit ovtta goaskima

  Stállonjárgga orohat Siellahis Romssas lea ožžon lobi báhčit ovtta goaskima. Siiddas lohket sáhttit duođaštit ahte goaskin lea váldán unnimusat 40 miesi.

  Badjealmmái John Mathis Oskal lohká goaskima leat stuorra giksin sidjiide juohke jagi, muhto dán jagi erenoamážit.

  – Dát lea váivi, dát dagaha ollu lassibarggu ja miesit piidnašuvvet.

  Son jáhká maid váttisin nagadit báhčit goaskima ná maŋŋit giđđat.

  Kongeørn
  Foto: Kjartan Trana/NRK
 • Váhnemat: Unnit oahpahit šearpmaid bokte

  Masá bealli, 49 proseantta, váhnemiin geain leat mánát vuođđoskuvllas dáhtošit unnidit oahpahusa šearpmaid bokte. Dán čájeha Opinion ođđa iskkadeapmi.

  Dušše 4 proseantta dáhtošii eambbo oahpahusa šearpmaid bokte.

  Oslo váhnemat leat eanemusat vuostá atnit šearpmaid oahpahusas. Lohku lea 64 proseantta. Davvi-Norggas leat unnimusat vuostá, 38 proseantta.

  Olles 71 proseantta váhnemiin vuorjašuvvet das man ollu áiggi mánát ahte šearpmaid ovddas.

  Ráđđehus lea ge bidjan lávdegotti guorahallat mo váikkuha go mánát atnet ollu áiggi šearpmaid ovddas.

  Undervisning
  Foto: Lise Åserud / SCANPIX