Hopp til innhold

Samerådet stopper alt samarbeid med samiske organisasjoner i Russland

Visepresident Ivan Matrehkin i Samerådet sjokkerer med det russiske Z-merket på sin gitar.

Ivan Matrehkin med Z-merket på gitaren

Dette bildet av Samerådets visepresident Ivan Matrehkin ble postet på på et diskusjonsforum for russiske samer. Det syns lederne i Samerådet er uheldig.

Foto: Privat

– Vi har vedtatt at vi kutter samarbeidet med våre medlemsorganisasjoner i Russland inntil videre. Dette varer minimum til høsten. Det opplyser presidenten i Samerådet Christina Henriksen til NRK.

Samerådet er et samarbeidsorgan for samiske organisasjoner i Finland, Norge, Russland og Sverige. Styret i Samerådet har vedtatt å fryse samarbeidet med de samiske organisasjone fordi de har uttrykt støtte til Russlands «spesialoperasjon i Ukraina»

Christina Henriksen

Presidenten i Samerådet, Christina Henriksen, sier at det er synd å måtte sette det pansamiske samarbeidet på is.

Foto: NSR

Samer fra fire stater

Samerådet har de siste 30 årene bestått av medlemsorganisasjoner i alle de fire statene der det bor samer.

Før 1992 var samene atskilt på grunn av grensene som var trukket over Sápmi. Spesielt var kontakt med samene i Russland problematisk.

Slik forklarer samerådspresidenten hvorfor de russiske samene blir utelukket nå.

– Først underskrev Kola sameforening støtteerklæringen til krigen. Denne helga fikk vi vite at vår visepresident Ivan Matrehkin også offentlig erklærte sin støtte. Det gjorde han både bilde og tekst i VKontakte, forklarer Henriksen.

Matrehkin representerer Offentlig organisasjon for samene i Murmansk-regionen (OOSMO) i Samerådet.

– En støtte til det som skjer i Ukraina er ikke forenlig med Samerådets syn på mennesker, understreker Henriksen.

– Mistet gitaren sin

Vedtaket innebærer at medlemmene på russisk side ikke vil delta på noen formelle samerådsmøter på noe nivå foreløpig.

Bildet av Matrehkin med Z-merket på gitaren ble lastet opp i et diskusjonsforum på internett.

Matrehkin har kommet med denne forklaringen til NRK:

Jeg hadde planlagt et møte i Petrozavodsk som singer-songwriter i Vennskapens hus. På vei til Petrozavodsk forsvant gitaren min og en gitar ble brakt til meg for en opptreden. Det er alt jeg vil si.

Russlands eldste sameforening, Kola sameforening, kom nylig med en støtteerklæring til krigen.

Den andre sameforeningen i Russland, OOSMO, har ikke uttalt seg om krigen.

Russiske urfolk mot Ukraina-krigen

FORDØMMER KRIGEN: Pavel Sulyandziga, Andrei Danilov, Yana Tannagasheva og fire andre russiske urfolk i eksil eller landflyktighet har dannet en uavhengig russisk urfolkskomité. De fordømmer Russlands krig mot Ukraina på det sterkeste.

Foto: Skjermdump

I Russland kan den som ytrer seg nedlatende om krigen dømmes til 15 års fengsel.

– Det triste er at de ikke har noe valg. Det er ikke så mange som ønsker å oppleve 15 år i russisk fengsel. De vil få det ille der med stempelet «fiende av den russiske føderasjon», fastslår sameaktivisten Andrei Danilov.

Russiske urfolk «støtter» krigen

NRK fortalte nylig om en video, som viser russiske urfolk som støtter krigen og president Vladimir Putin.

To av deltagerne er komier, en minoritetsgruppe på Kolahalvøya. Den tredje er Anna Igontova. Hun er en kjent samisk håndverker og samepolitiker på russisk side.

Rein, Z-merket, samt samisk og russisk flagg

STØTTER KRIGEN?: Reinsdyrene har på seg det russiske krigsmerket «Z». Urfolkene bærer både det samiske og russiske flagget.

Foto: Skjermdump fra Vkontakte

Flere russiske urfolksorganisasjoner har kommet med støtteerklæringer til krigen.

Først ute var den største urfolksorganisasjonen, Sammenslutningen av russiske urfolk i nord, Sibir og Fjerne Østen (RAIPON). Organisasjonen representerer 40 urfolksgrupper og rundt 260.000 mennesker i Russland.

– Vi er dypt opprørt over støtteerklæringen fra RAIPON. Organisasjonen har for lenge siden sluttet å beskytte rettighetene til urfolk. I stedet tjener de i dag bare det russiske regimet. Det uttaler Pavel Sulyandziga. Den tidligere nestlederen i RAIPON lever i eksil i USA.

RAIPON ble kuppet av russiske myndigheter i 2013.

Korte nyheter

  • Dohkkehedje plána mainna ulbmil unnidit illástemiid bearrašiin

    Ovttajienalaš Stuorradiggi dohkkehii odne plána mainna lea ulbmil unnidit veahkaválddálašvuođa ja illastemiid mánáid vuostá ja veahkaválddálašvuođa bearrašiin.

    Plánas lea maid sierra oassi das movt evttohit sámi servodagas dustet dáid váttisvuođaid. Stuorradiggi doarju daid doaibmabijuid maid ráđđehus lea evttohan ovttasráđiid Sámedikkiin. Earret eará lea sáhka nannet politiijaid ja dearvvašvuođabálvalusa gelbbolašvuođa sámi kultuvrras ja sámegielas.

    Stuorradikki digaštallamis odne muittuhii gal Finnmárkku áirras Pasientfokus listtas, Irene Ojala, ahte ráđđehus ferte suddjet bálvalusaid sámiide go dearvvašvuođa suorggis áigot ruđaid seastit.

    Son čujuhii ovdamearkan dasa go Davvidearvvašvuođa ođđa organiserema oktavuođas lea evttohuvvon heaittihit guovllupsykiátralaš bálvalusa Deanus. Dán áššis eai leat Davvidearvvašvuođa jođiheaddjit vel loahpalaččat mearridan.

    Ojala maid deattuhii ahte eiseválddit fertejit vuoruhit ruđaid dutkanprošeavttaide main lea ulbmil háhkat lasi dieđuid das man stuorra váttisvuohtan veahkaválddálašvuohta ja illasteapmi bearrašiin ja lagaš oktavuođain lea Sámis. Son namuhii ovdamearkan ahte Sámi allaskuvla dáhttu dutkat dáid áššiid ja dárbbašit dása ruđaid.

    Ráđđehus lea earret evttohan 30 miljovnna ruvnnu SAMINOR 3 sámi dearvvašvuođadutkamii, maid Sámi dearvvašvuođadutkama guovddáš Romssas čađaha.

    Stortinget
    Foto: Ina Marie Sigurdsen / NRK
  • Kulturministeren deltar i debatt om samehets

    Samehets: Hva skal vi gjøre? Det er et av spørsmålene som tas opp under debatten om hets og diskriminering av samer på Tromsø bibliotek 14. mai.

    Flere undersøkelser viser at problemet er utbredt.

    33 % i Nord-Norge har observert hatprat mot samer det siste året og 24 % i sørsamiske områder. 11 % av de som er bosatt i Nord-Norge har et negativt inntrykk av samer (NIM 2022).

    Professor Torjer Olsen modererer samtalen, og Emil Kárlsen spiller.

    Her møter du blant andre:

    Lubna Jaffery, kultur- og likestillingsminister

    Runar Myrnes Balto, sametingsråd

    Gunnar Wilhelmsen, ordfører

    Bente Ovedie Skogvang, styreleder Riddu Riđđu

    Tom Høgli, styremedlem Samisk Hus Tromsø

    Sara Katrine Aleksandersen, styremedlem fra Norske reindriftssamers Landsforbund Ung

    Lisa Pedersen, fra #DoarváiDál/noknu

    Ketil Lenert Hansen, Professor fra UiT

    Lubna Jaffery
    Foto: NTB