Hopp til innhold

Russisk sameaktivist søker asyl i Norge

Samepolitikeren Andrei Danilov sier at hans motstand mot Ukraina-krigen ikke er forenlig med det å bo i Russland.

Andrei Danilov, Andrej Danilov

KRIGSMOTSTANDER: «Nei til krig. Fred for hele verden», står det på den håndskrevne plakaten til Andrei Danilov.

Foto: Privat

– Det er altfor farlig for meg, sier Danilov i en video, som han postet på Facebook onsdag ettermiddag.

Danilov er en markant politiker og aktivist blant samene på Kolahalvøya og har hatt forskjellige tillitsverv i lokale sameforeninger. Nå er han fast medlem i Samerådets kulturutvalg.

Han er også tidligere direktør tidligere for Stiftelsen for Samisk kulturarv og utvikling i hjemkommunen Olenegorsk.

– Venner, jeg befinner meg et sted i Norge. Saken er slik at jeg befinner meg i et flyktningmottak. Målet er å søke om politisk asyl, sier en tydelig berørt Danilov i sin video.

– En vanskelig beslutning

Det har ikke vært mulig å få Danilov i tale.

Ufolksaktivisten Dmitry Berezhkov er en god venn av Danilov og han har snakket med sin kamerat.

Han verifiserer overfor NRK at Danilov søker asyl i Norge, befinner seg i et asylmottak og at Facebook-videoen er ekte.

Berezhkov ble i 2013 begjært utlevert til Russland av Putin, men ble innvilget politisk asyl i Norge i januar 2015.

Dmitry Berezhkov og Andrei Danilov

MOT PUTIN: Dmitry Berezhkov og Andrei Danilov viser klart at de ikke godtar den russiske presidentens krig mot Ukraina.

Foto: Privat

– Det har ikke vært en lett beslutning for meg, men jeg har gjort det, forklarer Danilov i videoen.

– Modig og standhaftig

Sameaktivisten fastslår at organisasjoner i Russland som jobber for rettsvern har det stadig vanskeligere. Særlig de som jobber for urfolk.

– Å forsvare urfolksrettigheter kan jeg bare gjøre fra utlandet. Det å bli i Russland blir veldig farlig for mitt liv, mine nærmeste og mine venner. Og det er fakta, sier Danilov.

Bjarne Store Jakobsen

TRIST: Bjarne Store-Jakobsen mener at russiske urfolk ikke kan miste så mange flere som Andrei Danilov.

Foto: Privat

Tidligere leder i Working Group of Indigenous Peoples, Bjarne Store-Jakobsen, beskriver Danilov som modig og standhaftig.

– Han gir seg ikke og har utfordret russiske myndiheter i flere år. Det er synd at han reiser fra Russland, fordi urfolk har ikke råd til å miste så mange slike som ham. Men det er forståelig at han reiser, sier Store-Jakobsen.

Danilov er en aktiv deltaker i Answer Us Elon Musk-kampanjen, som har som mål å begrense markedene for Norilsk Nikkel-produkter etter Taimyr-katastrofen.

– Vi ønsker oss fred

I september ble Danilov arrestert av det lokale politiet i Montsjegorsk, uten noen videre forklaring. Han ble anklaget for å ha motsatt seg arrestasjon, men gikk fri.

I denne forbindelse signerte 116 internasjonale organisasjoner og dusinvis av enkeltpersoner et åpent brev til Russlands president Vladimir Putin og utenriksminister Sergei Lavrov med krav om å stoppe undertrykkelsen av urfolks forsvarere.

Tirsdag gav Danilov et kort intervju til NRK over Facebook. Da sa han dette:

– Jeg er imot krig, hvor det enn måtte være. Det som skjer nå i Ukraina går hardt utover det grenseløse samiske samarbeidet, når grensene stenges.

Andrei Danilov, Andrej Danilov

MOT GRUVEDRIFT: Andrei Danilov har vist motstand mot forurensende gruvedrift. I september 2021 skrev han et brev til Teslas Elon Musk, og ba ham å slutte å kjøpe metaller fra Russland.

Foto: Privat

I forbindelse med intervjuet understreket Danilov at det er farlig å mene noe slikt i Russland. Da fortalte han ikke at han befant seg i Norge.

Han tror at det samiske folket vil forbli ett folk uavhengig av hindringene.

– Moderne teknologi bidrar til å holde kontakten, understreker Danilov.

Korte nyheter

 • Samiske artister får koftekrav og taleforbud

  Kautokeino-baserte Risten Anine Kvernmo Gaup (32) jobber fulltid som joiker, skuespiller og kulturformidler. Hun slutter seg til artist Ella Marie Hætta Isaksen (24) som i VG torsdag tok et offentlig oppgjør med eventbyrået All-In og andre arrangørers koftekrav.

  – Hvis arrangør har vært veldig ufin, har jeg sagt nei til oppdrag. Hvis jeg merker at jeg blir invitert som en maskot. Som når jeg får beskjed om å ikke snakke mellom låtene.
  Kilde: VG.

 • Barna må ut. Tømmer barnehagen etter konkurs

  I dag kom kjennelsen fra Salten tingrett som dermed åpnet konkurs i Vuonak mánájåroj AS på Drag i Hamarøy.

  Advokat Øyvind J Eidnes er valgt som bobestyrer.

  – Advokaten har meddelt at barnehagen skal stenges i dag og vil ikke bli drevet videre av bostyrer. En eventuell gjenåpning må skje av nye eiere. Bygget og eiendommen vil bli som ventet abandonert (overført) til Husbanken og Sparebanken Narvik, som da vil beslutte om salg.

  – Ansatte skal gi beskjed til foreldrene om å hente ungene senest ved dagens slutt.

  Dette skriver Árran på sin nettside i dag.

  Ved dagens slutt i dag hadde foreldrene møtt opp for å tømme barnehagen for personlige eiendeler.

  Vuonak mánájåroj konkurs
  Foto: Sander Andersen / NRK
 • Vil ikke granske Kautokeino kommune

  Statsforvalteren i Troms og Finnmark vil ikke granske om politikerne i Kautokeino kommune har brukt rollen som lokalpolitiker til å skaffe seg personlige goder og fordeler.

  I forrige uke vedtok kommunestyret i Kautokeino at de vil be om gransking etter at kommunedirektøren har sendt ut varsel om kritikkverdige forhold som kan innebære korrupsjon blant lokalpolitikerne.

  Statsforvalteren skriver til NRK:

  Det ligger utenfor Statsforvalterens ansvars- og myndighetsområde å gjennomføre gransking av hele eller deler av kommunestyrets medlemmer. Dersom det er mistanke om at folkevalgte har gjort seg skyldig i straffbare handlinger, må dette følges opp med politianmeldelse, siden det er politiets oppgave å etterforske dette. Det naturlige kan ofte være at kommunens kontrollutvalg håndterer slike saker, og eventuelt henter inn ekstern kompetanse og bistand dersom det skulle være nødvendig.