Hopp til innhold

Russiske urfolk tvinges til å delta i Putins krigspropaganda

I en video postet på sosiale medier i Russland kjører tre mennesker rundt med rein, mens de erklærer støtte til Russlands krig mot Ukraina.

Rein, Z-merket, samt samisk og russisk flagg

NOEN STØTTER KRIGEN: Reinsdyrene har på seg det russiske krigsmerket «Z». Urfolkene bærer både det samiske og russiske flagget.

Foto: Skjermdump fra Vkontakte

«Hei, gode mennesker. Det er ikke lov å tillate at mennesker dør. Det er ikke lov å tillate drap av vårt russiske folk. Vi støtter vår president og vår russiske krigstjeneste. For fred.»

Denne teksten leses opp i videoen. Budskapet akkompagneres av en versjon av Oleg Gazmanovs patriotiske sang «Reis til Russland!» (Вперед, Россия!). Sangen ble kjent da Russland arrangerte vinter-OL 2014 i Sotsji.

VIDEO FRA VKONTAKTE: Her kan du se videoen i sin helhet. Samekvinnen Anna Igontova er en av de tre som er med i videoen.

To av deltagerne er komier, en minoritetsgruppe på Kolahalvøya. Den tredje er Anna Igontova, en kjent samisk håndverker (duodjiutøver) og samepolitiker på russisk side.

Sameaktivisten Andrei Danilov har snakket med Igontova.

– Hun vil ikke si noe om temaet, opplyser Danilov.

En annen troverdig kilde i Russland bekrefter at Igontova ikke vil snakke om videoen.

Les også: Ukraina-krigen: Arina (26) er bekymret for russiske samers fremtid

Arina Shaborshina
Arina Shaborshina

– Folk er redde

Danilov er den første russiske samen, som søker politisk asyl i Norge.

Han er ikke overrasket over at det dukker opp slike videoer.

– Dessverre er folk redde. De tør ikke å si nei, sier han.

Andrei Danilov

FORSTÅR: Sameaktivisten Andrei Danilov.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Danilov viser til en ny lov, som ble innført i forbindelse med at Russland gikk til krig mot Ukraina 24. februar.

Ifølge denne loven kan en russisk statsborger dømmes til 15 års fengsel, hvis vedkommende uttaler seg nedsettende om krigen eller motarbeider krigen.

– Anna Igontova er en hyggelig person, men propagandaen er sterk i Russland. I Russland nå enten støtter du Putin, eller så er du imot regimet. Alle som er imot skal i fengsel, forklarer Danilov.

Danilov sier han kjenner også de andre som kjører med rein i videoen.

Les også: Samerådet: – Samiske kulturprosjekter på russisk side har stoppet opp

Áile Jávo i Moskva
Áile Jávo i Moskva

Flere andre

Flere andre russiske urfolksorganisasjoner har kommet med støtteerklæringer til krigen.

Først ute var den største urfolksorganisasjonen, Sammenslutningen av russiske urfolk i nord, Sibir og Fjerneøsten (RAIPON). Organisasjonen representerer 40 urfolksgrupper og rundt 260.000 mennesker i Russland.

Det fikk russiske urfolksaktivister i eksil til å reagere.

Pavel Sulyandziga

MOT KRIGEN: Urfolksaktivist i eksil, Pavel Sulyandziga.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Vi er dypt opprørt over støtteerklæringen fra RAIPON. Organisasjonen har for lenge siden sluttet å beskytte rettighetene til urfolk. I stedet tjener de i dag bare det russiske regimet.

Det uttaler Pavel Sulyandziga. Den tidligere nestlederen i RAIPON lever i eksil i USA.

RAIPON ble kuppet av russiske myndigheter i 2013.

Russiske urfolk mot Ukraina-krigen

FORDØMMER KRIGEN: Pavel Sulyandziga, Andrei Danilov, Yana Tannagasheva og fire andre russiske urfolk i eksil eller landflyktighet har dannet en uavhengig russisk urfolkskomité. De fordømmer Russlands krig mot Ukraina på det sterkeste.

Foto: Skjermdump

Urfolksaktivisten Yana Tannagasheva lever i eksil i Sverige.

– I en vanskelig tid må urfolksstemmene høres og stå for rettferdighet. Urfolk i Russland er imot denne krigen og vil at motstanden skal høres, sier Tannagasheva til Sveriges Radio.

Yana Tannagasheva

MOT KRIGEN: Urfolksaktivist i eksil, Yana Tannagasheva.

Foto: Privat

Også Russlands eldste sameforening, Kola sameforening, kom nylig med en støtteerklæring til krigen.

Den andre sameforeningen i Russland, Offentlig organisasjon for samene i Murmansk-regionen (OOSMO), har ikke sagt et pip om krigen.

– Det triste er at de ikke har noe valg. Det er ikke så mange som ønsker å oppleve 15 år i russisk fengsel. De vil få det ille der med stempelet «fiende av den russiske føderasjon», fastslår Andrei Danilov.

Les også: 22-åring fra Lovozero er krigsfange i Ukraina – «stilles ut» på YouTube

Russisk krigsfange på sosiale medier
Russisk krigsfange på sosiale medier

Korte nyheter

 • Anna Granefjell dan jaepien åarjelsaemien kultuvrebaalhkam åådtje

  Baalka Raasten Rastah'sne juekieji.

  Jurye jiehtieh "Dïhte vihkeles goh gïele-, kultuvre- jïh vuekieguedtijem orreme, dovne sov dajveektievoetesne jïh åarjelsaemien sïebredahken åvteste."

  Granefjell lïj NRK'n voestes åarjelsaemien journaliste, skïemtjesåjhtere, lohkehtæjja, jarkoestæjja, vytnesjæjja jïh organisasjovnebarkije.

  Bilde av Anna Granefjell, vinneren av sørsamisk kulturpris 2023.
  Foto: Solveig Norberg / NRK
 • Sortland: Kommuneoverlege fraråder å drikke vann fra naturen

  Onsdag meldte Folkehelseinstituttet (FHI) at det har vært en økning i antall personer smittet av harepest.

  Det var meldt om 54 personer som var smittet av harepest i august og september, med totalt 70 personer hittil i 2023.

  Høsten er nemlig høysesong for harepest, og nå er den også påvist i Sortland.

  Mattilsynet opplyste fredag at de hadde fått positivt prøvesvar på en hare funnet i Spjutvika. Det skriver Bladet Vesterålen.

  Harepest, tularemi, kan gi langvarig sykdom hos mennesker. Mennesker kan smittes gjennom å drikke vann i naturen, eller ved kontakt med gnagere og deres ekskrementer.

  Kommuneoverlegen anbefaler følgende forholdsregler:

  – Ikke drikk vann direkte fra naturen. Vannet kan drikkes etter koking eller annen desinfeksjon.

  – Unngå kontakt med syke eller døde harer og smågnagere. Bruk hansker hvis du må håndtere døde dyr og husk god håndvask etterpå.

  – Brønner eller oppkommer må sikres mot inntrenging av overflatevann og mot dyreliv som smågnagere og fugler. Inspiser brønner og oppkommer jevnlig. Fjern døde dyr eller annen synlig forurensning umiddelbart, og ikke drikk eller bruk vannet før det er gjort tiltak for å sikre at vannet er trygt

  – Ikke fei opp smågnagerlort (for eksempel muselort i hytta), men bruk heller en fuktig klut, og beskytt hendene med gummihansker.

  – Unngå å bli slikket av hunder og katter som nylig har vært i kontakt med et dødt eller sykt dyr, da de kan ha fått bakterien i munnhulen.

  Harepest
  Foto: Knut Fredrik Øi
 • Eieren fant elghund sin skutt

  Torsdag morgen fant jegerkollega og hundeeier Magnar Aslaksen en sørgelig opplevelse da hans elghund Loke (nær 2 år gamle) ble funnet død.

  Aslaksen var i fangst onsdag og dro med hunden sin fra hytta sin ved Idjajávrris til Nieiddaidvári fangstområde. Etter å ha gått i noen timer satte Aslaksen seg i en sandstrand for å koke kaffe. Hunden roet seg ned etter nærmere en halv time, før den luktet en elg og dro av gårde, som var siste gang Aslaksen så hunden i live.

  – Klokka var allerede litt over seks og det begynte å bli mørkt. Da jeg kom til stedet der hunden var, var det mørkt og jeg fant ikke hunden, selv om WeHunt viste at hunden var der. Det viste seg senere at jeg hadde gått bare noen få meter unna. Jeg ga opp og dro tilbake til hytta der jeg overnattet. Neste morgen dro jeg for å lete igjen, og da fant jeg hunden. Den var skutt, og det var et enormt hull rett mellom øynene, forteller Aslaksen.

  – Det første jeg tenkte på da jeg så det, var at det må ha vært en elg tyv i området og at hunden hadde funnet den. Heldigvis tok jeg en kaffepause og ble ikke med hunden, ellers kunne jeg også kanskje blitt skutt, sier Aslaksen alvorlig til Ávvir

  Aslaksen tok hunden med seg til hytta der han ringte politiet.

  Hunden ble funnet om lag 2,5 kilometer fra bilveien. Stedet ligger cirka to mil fra Karasjok, mot Lakselv. Politiet oppfordrer publikum som vet noe til å ta kontakt med dem. Dette skrev Ávvir