NRK Meny
Normal

FN-ekspert bekymret for Rohingya-folket

FNs spesialutsending Tomas Ojea Quintana melder om stadig flere brudd på menneskerettighetene i delstaten Rakhine i Myanmar i Sørøst-Asia.

Rohingya-folket
Foto: Soe Zeya Tun / Reuters

Internasjonale hjelpearbeidere skal ha blitt tvunget til å forlate området, og dette bekymrer Quintana.

– Situasjonen for den muslimske rohingya-minoriteten er så vanskelig at det kan komme til å ende opp med forbrytelser mot menneskeheten.

Han forteller til nyhetsbyrået NTB at utviklingen i Rakhine har en lang historie om diskriminering og forfølgelse av rohingya-samfunnet. Dette kan utarte til forbrytelser mot menneskeheten.

Norske hjelpeorganisasjoner mener at situasjonen for Rohingya-folket er særdeles vanskelig.

Vanskelig situasjon

FN-utsending Tomas Ojea Quintana forteller om akutt mangel på vann og medisinsk hjelp i den vestlige delstaten, noe som er spesielt alvorlig for de 140.000 personene som bor i flyktningleirene. Det er også 700.000 sårbare mennesker som bor i isolerte landsbyer.

Quintana har flere ganger påpekt brudd på menneskerettighetene i Myanmar, ikke minst når det gjelder den statsløse rohingya-minoriteten. Det har ført til at den argentinske FN-utsendingen er uglesett blant buddhistene i Rakhine. Den samme holdningen har rammet hjelpeorganisasjoner som har gitt bistand til rohingyaer.

– Befolkningen i Rakhine har etter uroen blitt nesten helt segregert langs religiøse linjer, med buddhister på den ene siden og muslimer på den andre.

Angrepet og jaget bort

I mars ble om lag 170 hjelpearbeidere evakuert fra regionhovedstaden Sittwe som følge av at kontorer og ansattes boliger ble angrepet av lokale buddhister.

Flere FN-organisasjoner, blant annet UNICEF og Verdens matvareprogram, ble rammet, samt den tyske hjelpeorganisasjonen Malteser International. Tidligere har myanmarske myndigheter utvist Leger Uten Grenser fra delstaten.

– Mange buddhister mener at organisasjonene favoriserer rohingyaene, som av de fleste myanmarere regnes som ulovlige innvandrere fra Bangladesh, forteller FN-ekspert Tomas Ojea Quintana.