Hopp til innhold

Retter søkelyset mot retten til utdanning på Verdens urfolksdag

– Alle har rett til utdanning det er en helt sentral rett og en viktig forutsetning for å kunne delta i samfunnet, sier kommunal- og moderniseringsminister på FNs internasjonale urfolksdag som er i dag.

Columbia

Wayuu-barn i landsbyen Pessuaapa i Colombia.

Foto: UN Photo/Gill Fickling

Verdens urfolksdag ble vedtatt av FNs generalforsamling i 1994, og markerer det første møtet i FNs arbeidsgruppe for verdens urfolk i 1982. Årets tema er urfolks rett til utdanning.

Det er rundt 370 millioner urfolk i verden, fordelt på om lag 90 land. Mange urfolk lever under svært vanskelige forhold. På verdens urfolksdag har FN i år valgt å rette søkelyset mot retten til utdanning, det skriver regjeringen på sine hjemmesider.

Jan Tore sanner (H)

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Alle har rett til utdanning, det er en helt sentral rett og en viktig forutsetning for å kunne delta i samfunnet. Vi vet at utdanning er nøkkelen til å utjevne sosiale forskjeller, gi bedre levekår og styrke integreringen av minoriteter i storsamfunnet. Derfor skal vi fortsette å være en pådriver for at alle får oppfylt retten til utdanning, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Norge kan bli bedre

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner mener at vi også i Norge kan bli bedre.

– Vi vet at vi også kan bli bedre her hjemme. Senere i høst kommer samisk språkutvalg med sin rapport. Jeg ser fram til å lese hva de anbefaler for å sikre samiske barn og unge opplæring i de samiske språkene, sier Sanner.

Sametingspresident Aili Keskitalo mener rett og mulighet til utdanning utgjør den viktigste arenaen for formidling av historie, verdier og framtidsstrategier for verdens urfolk. Hun viser til at urfolks rett til opplæring og utdanning har særskilt beskyttelse, både internasjonalt og i Norge, nettopp med bakgrunn i urfolkenes sårbarhet i forhold til statenes dominerende språk og kulturer.

– Vi har lovverket og de internasjonale reglene og prinsippene. Men selv i Norge er det utfordringer med tanke på implementeringen av urfolksrettighetene knyttet nettopp til språk og utdanning. Jeg ser derfor også fram til en fornyet politisk dialog om nettopp dette i kjølvannet av språkutvalgets anbefalinger, sier Keskitalo.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK