Regjeringen vil ha mer samisk

– Fylkesmennene må få mer samisk informasjon på deres nettsider, sier statssekretær.

Statssekretær Raimo Valle på talerstolen under konferansen.
Foto: Tormod Aune / NRK

Statssekretær Raimo Valle sier at mangelen på samisk i fylkesmennenes og andre statlige virksomheters nettsider ikke er god nok.

Denne uttalelsen kommer etter at NRK Sámi Radio satte fokus på den mangelfulle samiske informasjonen på nettsidene til Fylkesmannen i Finnmark.

Handlingsplan for samisk språk

Valle sier at Regjeringen har kommet med en handlingsplan for samisk språk.

– Målet med denne planen er å styrke informasjon på samisk til samiske brukere. Jeg kommer til å følge opp denne planen med å ha møter med fylkesmennene hvor vi skal se på hvordan de skal bedre sitt tilbud til de samiskspråklige brukerne, sier Valle.

Han mener at Fylkesmannen i det største samefylket bør strekke seg lenger og tilby et bedre samisk tilbud.

– Jeg forventer et snarlig møte hvor vi diskuterer hva de gjør for den samiskspråklige befolkningen og hva de ønsker å gjøre for å forbedre deres tilbud, sier Valle.

– Litt for lettvint

Kautokeino-ordfører Klemet Erland Hætta er blant de som har kommentert på nettartikkelen om manglende samisk hos Fylkesmannen i Finnmark. Han skriver følgende:

– Det er en litt for lettvint løsning å skylde på manglende økonomiske ressurser og at det ikke lenger er noen press fra brukerne, som grunn nok til ikke å informere på samisk.

Hætta mener også at som statens forlengede arm syns han at fylkesmannen bør heller gå foran som et godt eksempel, og gi et fullverdig samisk tilbud selv om det koster ekstra. Og uten at brukerne hele tida må legge press på for å få samiskspråklig tilbud.

En annen leser skriver:

– Vadsø som er fylkeshovedstaden i Finnmark er elendig på samiske skilt på offentlige steder. Sjekk inne på statens hus. Finnes ikke et eneste samisk skilt. Fylkesmannen i Troms er derimot flink, det samme er fylkeskommunen i Finnmark...