Hopp til innhold

Regjeringen vil ha mer samisk

– Fylkesmennene må få mer samisk informasjon på deres nettsider, sier statssekretær.

Statssekretær Raimo Valle på talerstolen under konferansen.
Foto: Tormod Aune / NRK

Statssekretær Raimo Valle sier at mangelen på samisk i fylkesmennenes og andre statlige virksomheters nettsider ikke er god nok.

Denne uttalelsen kommer etter at NRK Sámi Radio satte fokus på den mangelfulle samiske informasjonen på nettsidene til Fylkesmannen i Finnmark.

Handlingsplan for samisk språk

Valle sier at Regjeringen har kommet med en handlingsplan for samisk språk.

– Målet med denne planen er å styrke informasjon på samisk til samiske brukere. Jeg kommer til å følge opp denne planen med å ha møter med fylkesmennene hvor vi skal se på hvordan de skal bedre sitt tilbud til de samiskspråklige brukerne, sier Valle.

Han mener at Fylkesmannen i det største samefylket bør strekke seg lenger og tilby et bedre samisk tilbud.

– Jeg forventer et snarlig møte hvor vi diskuterer hva de gjør for den samiskspråklige befolkningen og hva de ønsker å gjøre for å forbedre deres tilbud, sier Valle.

– Litt for lettvint

Kautokeino-ordfører Klemet Erland Hætta er blant de som har kommentert på nettartikkelen om manglende samisk hos Fylkesmannen i Finnmark. Han skriver følgende:

– Det er en litt for lettvint løsning å skylde på manglende økonomiske ressurser og at det ikke lenger er noen press fra brukerne, som grunn nok til ikke å informere på samisk.

Hætta mener også at som statens forlengede arm syns han at fylkesmannen bør heller gå foran som et godt eksempel, og gi et fullverdig samisk tilbud selv om det koster ekstra. Og uten at brukerne hele tida må legge press på for å få samiskspråklig tilbud.

En annen leser skriver:

– Vadsø som er fylkeshovedstaden i Finnmark er elendig på samiske skilt på offentlige steder. Sjekk inne på statens hus. Finnes ikke et eneste samisk skilt. Fylkesmannen i Troms er derimot flink, det samme er fylkeskommunen i Finnmark...

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK