– Det er vanskelig å tenke noe akkurat nå når man er med på en tilstelning der man har fått høre så mange fine ord. Jeg blir nesten stum og mangler ord, sa en tydelig beveget Lukkari like etter tildelingen av medaljen.
Kongens fortjenstmedalje ble delt ut av Tromsøs ordfører, Gunnar Wilhelmsen (Ap).
STORE ORD: Ordfører Gunnar Wilhelmsen brukte store ord da han overrakte Kongens fortjenstmedalje til Rauni Magga Lukkari.
Foto: Dan Robert Larsen / NRK– Noe av det beste med å være ordfører det er tilstelninger som dette, der noen har gjort seg bemerket nasjonalt eller internasjonalt. Ditt bidrag til å fremme samisk språk og kultur har vært bemerkelsesverdig, sa Wilhelmsen i sin tale.
Medaljeoverrekkelsen skjedde i forbindelse med Mun dajan – foreninga Samiske Forfattere sin litteraturfestival i Tromsø.
På kvelden var det hyllest til Rauni Magga Lukkaris 80-årsdag og Kongens fortjenstmedalje med lyrikkinnslag og joik.
– Begynte å tro at jeg er forfatter
Lukkari er den første samiske forfatteren som har fått sitt stykke vist på Nationaltheatret i Oslo.
Monologen «En lykkens mann – Lihkošalmmái» med Nils Ole Oftebro i hovedrollen ble vist høsten 2007. Inga Marit Gaup Juuso spilte og joiket de andre rollene.
– Dette hadde en stor betydning for meg. Det var da jeg begynte å tro på meg selv som forfatter. Ikke sant, vi samer har ikke tro på våre egne før andre sier at vi er gode nok, forklarer Lukkari.
EN SAMISK MANN: Nils Ole Oftebro var glad for å spille rollen som en tragisk samisk mann på Nationaltheatret i Oslo.
Foto: Nils John Porsanger / NRKEn lykkens mann er historien om en tragisk samisk mann som lever som trell for sin mor.
– Jeg tror denne historien har gyldighet langt utenfor Finnmark og Sameland. Jeg kan faktisk kjenne den kjempegodt igjen, sa Nils Ole Oftebro til NRK i 2007.
Lukkari hadde i forbindelse med lørdagens medaljeutdeling en morsom forklaring på denne merkelige rollefiguren.
– En lykkens mann er på en måte tverrsnittet av de menn jeg har møtt, forklarte hun til øredøvende latter fra de i salen.
På lørdag kom det en hilsen fra Oftebro til Lukkari i anledning 80-årsdagen og utdelingen av Kongens fortjenstmedalje.
– En viktig forfatter
Litteraturviter og førsteamanuensis ved UiT – Norges arktiske universitet, Lill Tove Fredriksen, har god kjennskap til Lukkari som forfatter.
– Hun er veldig handlekraftig. Samtidig er hun et veldig tenkende menneske. Det ser man når man leser hennes bøker, fastslår Fredriksen.
Litteraturviteren mener at Lukkari er en viktig forfatter.
– Hun har gjort og gjør fremdeles et særdeles viktig arbeid for å fremme samisk litteratur. Rauni er en ordkunstner, ordrik, modig, selvstendig kvinne og en gründer. Hun en som setter i gang ting selv, sier Fredriksen.
MODIG OG SELVSTENDIG: Litteraturviter Lill Tove Fredriksen mener at Rauni Magga Lukkari har betydd og fortsatt betyr mye for samisk litteratur. – Hennes viktigste bok var den første som kom ut i 1980. Det var den som fikk henne i gang, forklarer Fredriksen.
Foto: Dan Robert Larsen / NRKLeder for Mun dajan – foreninga Samiske Forfattere, Irene Larsen, sier at Lukkari er en stor inspirator for andre samiske forfattere.
– Rauni betyr ekstremt mye for det samiske litteraturmiljøet. Som forlegger har hun fremmet mange nye samiske forfattere og har gitt ut bøker av solid kvalitet. I tillegg har hun selv skrevet litteratur av særdeles høy kvalitet. Hun er en av de beste nålevende samiske forfatterne, mener Larsen.
INSPIRATOR: Lederen i Mun dajan – foreninga Samiske Forfattere, Irene Larsen, beskriver Rauni Magga Lukkari som en brobygger mellom forskjellige samiske litteraturmiljø.
Foto: Dan Robert Larsen / NRKLukkari selv er ikke i tvil om hva som er det fineste hun har opplevd som forfatter og forkjemper for samisk litteratur.
– Det er at jeg i kveld fikk Kongens fortjenstmedalje. Nå tør jeg å si at jeg er en samisk forfatter, og jeg blir ikke flau.