Pynt deg i kofte og bli med på verdensrekordforsøk!

I anledning feiringen av samenes nasjonaldag 2015 oppfordrer NRK alle som har tilgang til samekofter om å bli med i et spektakulært verdensrekordforsøk. Dette skjer på direktesendt tv i samekommunen Tana.

Illustrasjon: Kler på seg kofte
Foto: Wenche Marie Hætta / NRK

Koftefest i Tana ga ideen

I Tana kommune har det de senere år blitt vanlig å oppfordre folk til å pynte seg med kofte på forskjellige arrangementer. I år faller nasjonaldagen på en fredag, og da skal det være koftefest i bygda. Dette fikk NRK på ideen om å samle flest mulig koftekledde mennesker på et gigantisk gruppefoto.

Det er ingen ringere enn den samiske kjendisfotografen Per Heimly som kommer for å ta bildet som da forhåpentligvis godkjennes som verdens største ansamling av koftekledde mennesker på ett bilde.

Per Heimly
Foto: TV2

Heimly forteller til NRK at han gleder seg stort til å feire dagen på denne måten. Selv skal han lete frem markasamekofta si, og selvfølgelig ha den på mens han fotograferer i Tana.

Kleskode aller viktigst

Idrettslaget Deanu searat bidrar i anledning dagen med egen "kofteservice". Det betyr at du kan få kyndig hjelp om du plages med f.eks silketørklet eller fottøy. Dermed burde det være nærmest garantert at alle som stiller opp, er kledelig og korrekt antrukket før fotograferingen starter.

Musikkvideo til Samefolkets dag

Et utvalg av samiske kofter

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Kofta behøver ikke være din egen, og du trenger heller ikke være same for å være med på fotografiet. Her gjelder det at antallet koftekledde blir størst mulig. Det vil være godkjente tellere tilstede, og det hele foregår i et avgrenset område. Fotograf Heimly skal opp i en lift for å få med seg alle de pent kledde menneskene på ett og samme foto.

Programleder er Ole Máhtte Gaup, som i fjor laget en raplåt om de forskjellige koftene som finnes i Sápmi. Den videoen kan du se om igjen her: Feiring av samenes nasjonaldag 2014

Verdensrekordforsøket skjer i en direktesending 6.2.2015 på NRK1, kl. 19.50.

Følg med på våre nettsider og på Facebook om mer info etterhvert som dagen nærmer seg.