Alene på debatt

Aps Geir Johnsen var eneste politiker som dukket opp på en skoledebatt i Skånland. –Skuffende, sier elev.

Geir Johnsen
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Debatten skulle avholdes på Vågsfjord videregående skole, studiested Skånland, og omtrent hundre elever hadde møtt opp for å høre på hva Sametingspolitikerne hadde å si.

Både Ap, NSR, Samenes Folkeforbund, Senterpartiet og Frp var invitert til debatten.

Men Geir Johnsen ble alene om ordet på debatten. Ingen andre dukket nemlig opp.

HØR: Geir Johnsen om skoledebatt

– Jeg ble forferdet over at mine politiske motstandere ikke ønsket å komme på debatten. Jeg ble flau og beklemt av å sitte der alene, sier Johnsen.

Føler seg snytt

Risten Anine Gaup (20) er førstegansvelger og elev på skolen. Hun føler seg snytt.

– Jeg hadde forventet å høre hva de forskjellige politikerne mente, siden det er første gang jeg skal stemme. Det var trist, rart og skuffende at bare en hadde møtt opp, forteller hun.

Hun tror ikke politikerne prioriterer skoledebatter.

– Hvis det hadde vært en vanlig debatt, så hadde dette aldri skjedd. De sender dessuten ut et signal om at de ikke bryr seg om ungdom, når de ikke kommer, og ikke engang gidder å melde avbud. , mener hun.

Møtte ikke opp på grunn av jobb

Ann-Mari Thomassen
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Norske Samers Riksforbund beklager at de ikke kunne komme, og skylder på at deres representant måtte jobbe. De sier at de meldte avbud to timer før debatten, noe som skolen bekrefter.

HØR: Ann Mari Thomassen beklager

– Vi har som policy at ungdomspolitikere skal delta på skoledebatter. Bare unntaksvis skal listetoppene delta. Den ungdomsrepresentanten som skulle møte, kunne ikke forlate barnehagen hun jobber i på grunn av sykefravær, forteller Ann-Mari Thomassen, 1.kandidat på NSR's liste i Vesthavet valgkrets.

Hun forklarer at hun selv og 2. kandidat Miriam Paulsen var på tilskuddstyremøte i Kvalsund, og kunne derfor ikke møte oppsom stedfortredere.

Også Senterpartiet skylder på jobb, og det samme gjør Samenes Folkeforbund. Begge partiene beklager dette.

Invitert på for kort varsel

Kritisk til ny valgordning
Foto: Sametinget

1.kandidat for Sjaddo i samme valgkrets, Anders Urheim, sier at han gjerne hadde møtt opp, hvis han hadde fått bedre tid på seg.

Han forteller at han først dagen før fikk invitasjon av arrangøren, som er Troms Fylkeskommune.

HØR: Anders Urheim om skoledebatt

– Vi skulle gjerne ha vært på den debatten. Men først den 31. august, altså dagen før, fikk jeg en invitasjon fra fylket. For oss ble det helt umulig å møte opp. De andre partiene ble invitert allerede i juni og fikk en påminnelse den 24. juni, sier Urheim.

NRK Sami hadde i dag ikke anledning til å kontakte Troms Fylkeskommune og få deres versjon av saken.