Hopp til innhold

Alene på debatt

Aps Geir Johnsen var eneste politiker som dukket opp på en skoledebatt i Skånland. –Skuffende, sier elev.

Geir Johnsen
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Debatten skulle avholdes på Vågsfjord videregående skole, studiested Skånland, og omtrent hundre elever hadde møtt opp for å høre på hva Sametingspolitikerne hadde å si.

Både Ap, NSR, Samenes Folkeforbund, Senterpartiet og Frp var invitert til debatten.

Men Geir Johnsen ble alene om ordet på debatten. Ingen andre dukket nemlig opp.

HØR: Geir Johnsen om skoledebatt

– Jeg ble forferdet over at mine politiske motstandere ikke ønsket å komme på debatten. Jeg ble flau og beklemt av å sitte der alene, sier Johnsen.

Føler seg snytt

Risten Anine Gaup (20) er førstegansvelger og elev på skolen. Hun føler seg snytt.

– Jeg hadde forventet å høre hva de forskjellige politikerne mente, siden det er første gang jeg skal stemme. Det var trist, rart og skuffende at bare en hadde møtt opp, forteller hun.

Hun tror ikke politikerne prioriterer skoledebatter.

– Hvis det hadde vært en vanlig debatt, så hadde dette aldri skjedd. De sender dessuten ut et signal om at de ikke bryr seg om ungdom, når de ikke kommer, og ikke engang gidder å melde avbud. , mener hun.

Møtte ikke opp på grunn av jobb

Ann-Mari Thomassen
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Norske Samers Riksforbund beklager at de ikke kunne komme, og skylder på at deres representant måtte jobbe. De sier at de meldte avbud to timer før debatten, noe som skolen bekrefter.

HØR: Ann Mari Thomassen beklager

– Vi har som policy at ungdomspolitikere skal delta på skoledebatter. Bare unntaksvis skal listetoppene delta. Den ungdomsrepresentanten som skulle møte, kunne ikke forlate barnehagen hun jobber i på grunn av sykefravær, forteller Ann-Mari Thomassen, 1.kandidat på NSR's liste i Vesthavet valgkrets.

Hun forklarer at hun selv og 2. kandidat Miriam Paulsen var på tilskuddstyremøte i Kvalsund, og kunne derfor ikke møte oppsom stedfortredere.

Også Senterpartiet skylder på jobb, og det samme gjør Samenes Folkeforbund. Begge partiene beklager dette.

Invitert på for kort varsel

Kritisk til ny valgordning
Foto: Sametinget

1.kandidat for Sjaddo i samme valgkrets, Anders Urheim, sier at han gjerne hadde møtt opp, hvis han hadde fått bedre tid på seg.

Han forteller at han først dagen før fikk invitasjon av arrangøren, som er Troms Fylkeskommune.

HØR: Anders Urheim om skoledebatt

– Vi skulle gjerne ha vært på den debatten. Men først den 31. august, altså dagen før, fikk jeg en invitasjon fra fylket. For oss ble det helt umulig å møte opp. De andre partiene ble invitert allerede i juni og fikk en påminnelse den 24. juni, sier Urheim.

NRK Sami hadde i dag ikke anledning til å kontakte Troms Fylkeskommune og få deres versjon av saken.

Korte nyheter

 • ČSV-bevegelsen fylte 50 år: - Vi er fortsatt her!

  ČSV-bevegelsen hadde 50 års jubilé som ble feiret på lørdag i Sirma i Finnmark.

  Blant gjestene var sametingspresident Silje Karine Muotka, som prioriterte arrangementet fremfor samekonferansen i Gällivare i Sverige.

  – Jeg synes det er viktig å hedre våre forgjengere. De har gjort en viktig jobb med å fremme det samiske samfunnet og våre rettigheter, sa Muotka.

  Arrangørene var glad for at så mange tok tid til å delta i markeringen.

  Silje Karine Muotka deaivvada olbmuiguin ČSV doaluin Sirbmás 2022.
  Foto: Håkon Mudenia / NRK
 • Láhka bisseha bearráša návetdoalu

  Náittosbárra Kåre ja Anne Dalheim háliideaba sirdit návetdoalu iežaska bárdnái Stuoravuonas, davvi-Romssas, muhto láhka bisseha.

  Norgga stáda gieldá juohkimis návetdoallosaji dábálaš viessosaddjin, ja deattuha báiki lea oaivvilduvvon dušše návetdollui. Ráđđehus ja Stuoradiggi lea mearridan Norggas sáhttá eanemusat 3000 dekára gilvojuvvon eanan heaittihuvvot jahkásaččat.

  Lea eananláhka mii lea guovddážis dán áššis, mii galgá sihkkarastit biebmobuhtadeami.

  Dá lea goalmmát buolva mii eaiggáduššá doalu.

 • Valgte ny samisk nasjonaljoik

  Samekonferansen valgte joiken «Sámi eatnan duoddariid» av Nils-Aslak «Áillohaš» Valkeapää til samenes nye nasjonaljoik lørdag under Samerådets 22. konferanse i Váhtjer/Gällivare.

  Ifølge symbolkomiteen formidler joiken samenes kjærlighet til Sápmi. Joiken skal kunne synges både uten tekst og med en del av teksten eller med hele teksten. Joikens tekst skal også tilpasses for alle samiske språkene og joiketradisjoner.

  Samekonferansen 2022 vedtar samernes nasjonaljojk
  Foto: Nelly Anna Karolina Engström / NRK