Per Heimly måtte avlyse utstilling - nå leter han etter Ari Behn-bilder

Det ble ingen flott åpning av minneutstillingen om Ari Behn grunnet koronatiltakene som ble innført i Norge dagen før selve åpningen.

Bildene viser Ari Behn i fanget på Unni Askeland. Per Heimly har tatt bildene i 2012, og Unni Askeland har i ettertid satt sitt kunstneriske preg på dem.

Bildene viser Ari Behn i fanget på Unni Askeland. Per Heimly har tatt bildene i 2012, og Unni Askeland har i ettertid satt sitt kunstneriske preg på dem.

Foto: Per Heimly

– Disse tre bildene av Ari har jeg og Unni laget sammen, og vi føler at hele utstillingen var veldig i Aris ånd. Han hadde digga den, sier Per Heimly.

Et åtte år gammelt fotografi hadde en sentral plass i utstillingen som kunstnerne hadde valgt å kalle UP (Unni og Per red.anm.), som skulle bli åpnet i mars.

– Utstillingen var nemlig som Ari selv; vakker, sterk og litt dyster, men samtidig så veldig full av liv.

Per Heimly

Per Heimly, her på en annen utstilling i 2015.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Vi må jo bare komme oss «up», opp og videre, selv om tapet av Ari tynger oss, sier Per Heimly.

Les også: Snakket med Ari Behn dagen før han døde

Heimly ba sin nære venn og kollega Unni Askeland om å male over disse bildene av Ari og henne selv, fordi dette ble liksom symbolet på vennskapet de hadde med Ari Behn.

– Unni og Ari hadde nærmest et mor og sønn-forhold, mens vi gutta var kompiser og blodsbrødre, forteller Per.

Og det var på den aller første gutteturen til Ari og Per at de dro til Roma. Der skulle de med egne øyne se det som for Per er verdens vakreste kunstverk, nemlig skulpturen Pietà av Michelangelo som står i Peterskirken i Roma. Gutteturen tok de i 1999 og tretten år senere gjenskapte de selv denne vakre skulpturen.

Utstillingen UP var satt opp på Røgden bruk og skulle åpnes den 13. mars.

Utstillingen UP var satt opp på Røgden bruk og skulle åpnes den 13. mars.

Foto: Per Heimly

En fin sorgprosess

– Utstillingen UP og den påtenkte boka er en god sorgprosess, forteller Per Heimly. Det er en veldig fin måte å gå videre på synes han.

Lufta gikk liksom ut av ballongen da Ari tok sitt eget liv, men nå bearbeider han sorgen og alle sine følelser rundt tapet av bestevennen med det nyeste prosjektet sitt, fotoboka som han håper å få ferdig til høsten.

– Det var jo trist at koronaen kom og ødela for oss, men selve temaet til utstillingen vil aldri bli uaktuelt, sier Heimly med alvor i stemmen. Derfor vil utstillingen settes opp igjen, når det lar seg gjøre.

Ville vise Ari det samiske

I disse dager er Per Heimly for det meste hjemme, som de fleste andre. Men han tar det slett ikke med ro. For den avlyste utstillingen ga ham en ny idé, nemlig et bokprosjekt som handler om hans lange vennskap med Ari Behn. Tiden innendørs brukes til å gå igjennom gamle fotografier i et stort og innholdsrikt arkiv. Fotografiene skal Heimly samle i en bok som skal vise Ari og Per sett med Pers øyne, og den vil inneholde både bilder og små historier fra et 30 årig vennskap.

– Vi reiste jo sammen verden over, og det finnes så mange bilder som aldri har blitt brukt til noe før. Disse vil kanskje havne i boka mi, forteller Heimly.

Ari og Per på reise i Canada 2013.

Ari og Per på reise i Canada i 2013.

Foto: Per Heimly

«Ari og Per» var en tv-serie som de laget sammen for NRK og senere TV Norge. De snakket sammen om en ny tv-serie der de skulle vise Sápmi til verden, men også gi Ari mer kjennskap til den samiske kulturen.

– Ari hadde jo også samiske aner, og så var han veldig spirituell. Den samiske kulturen har jo så mye av det i seg, og kanskje hadde denne serien gitt Ari nye perspektiver og kraft til å holde ut. Men det får vi jo aldri vite nå, sier en tankefull Per.

Se serien på NRK TV - Ari og Per

– Kanskje det er med utstillingen som det er med vin; at den blir bedre hvis den bare lagres litt til, sier Heimly med en spøkefull tone.

Per Heimly jobber med boka si

Per Heimly har mange bilder å gå gjennom til sin nye bok.

Foto: Wenche Marie Hætta / NRK

Les flere nyheter på NRK Sápmi.