Hopp til innhold

Mikal (87): – Det er sår i hjertet mitt, jeg vil at det skal leges

Mikal Urheim (87) og de samiske grenselosene har i over 75 år følt at de er blitt beskyldt for landssvik. Mandag kom unnskyldningen fra forsvarsministeren og regjeringen.

Mikal Urheim under avduking av minnebauta

BA INNSTENDIG: Før Mikal Urheim kom inn i gymsalen ba han innstendig om at landssviket mot de samiske grenselosene skulle erklæres død og maktesløs.

Foto: Mathias Mikkelsen / NRK

Med en bristende stemme sto Urheim foran en fullsatt gymsal innerst i den veiløse bygda Musken i Nordland. Sårene har vært dype, og aldri blitt leget.

87-åringen legger hånden over hjertet.

– Forsvarsminister, det er sår her inne. Jeg vil at de skal leges. Dette er den siste anledningen til å gjøre det. Jeg er 87 år. Du må gjøre det av hensyn til oss, sier Urheim, og ser forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) i øynene.

Bakke-Jensen sitter på første rad sammen med statssekretær Anne Karin Olli (H) og fylkesmann i Nordland Tom-Cato Karlsen. Gymsalen ved den nedlagte skolen i bygda er fylt til randen av flere sametingsrepresentanter, og ikke minst etterkommere av grenselosene og deres hjelpere.

Grenselos Per Knudsen

GRENSELOS: Den kjente grenselosen Peder Knutsen (t.v.) sammen med en gjeng som flykter til Sverige. Knudsen skal ha lost mellom 300- og 400 flyktninger i sikkerhet. Bildet tilhører Hamarøy krigsminnemuseum og er tatt i 26. august 1944 mellom Hellmobotn og svenskegrensa.

Foto: Hamarøy krigsmuseum

Hjalp flere tusen – ble stemplet som landssvikere

87-åringen fra Hellmobotn var én av en håndfull tidsvitner som var tilstede ved den nedlagte skolen mandag. De har alle fått føle andre verdenskrigs grusomheter på både kropp og sinn.

Den lokale befolkningen risikerte sitt eget liv for å få andre i trygghet til Sverige.

De var samiske grenseloser som hjalp både nordmenn og personer fra andre land over grensen. Til sammen skal grenselosene ha hjulpet mellom 2.500- til 3.000 personer over til nøytrale Sverige.

Musken idrettshall under avduking av bauta

FULLT: Gymsalen i Musken var fullsatt. Fremst til venstre sitter Mikal Urheim på samme rad som statssekretær Anne Karin Olli (H) og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

Foto: Mathias Mikkelsen / NRK

Likevel ble de etter krigen stemplet som landssvikere.

De ble beskyldt for å føre folk til grensen, midt på fjellet, flere mil fra nærmeste sivilisasjon på svensk side. Grenselosene ble også beskyldt for å stjele eiendeler fra flyktningene, og i tillegg være tyskervennlige.

Urheim har kjempet i flere tiår for en beklagelse fra de norske myndigheter. Mandag fikk han endelig oppleve det.

Legger bort landssvikbeskyldningene

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen avduket mandag minnesteinen som en takk for innsatsen til grenselosene og deres hjelpere.

– Først nå gis de lulesamiske grenselosene, deres familier og hjelpere den offisielle anerkjennelsen de skulle fått for mange år siden, sa Bakke-Jensen før han fortsatte:

Den beklagelsen jeg overleverer til dere nå legger bort beskyldningene. Den beklager også beskyldningene som ble rettet mot de samiske grenselosene og lokalsamfunnet i Tysfjord, sa Bakke-Jensen.

Etter talen og avdukingen tok forsvarsministeren 87 år gamle Urheim i hånda. Landssvikerstempelet er endelig erklært maktesløs, og hører fortiden til.

Mikal Urheim og Frank Bakke-Jensen

ØYE TIL ØYE: Mikal Urheim (t.h.) takket Frank Bakke-Jensen for erklæringen.

Foto: Mathias Mikkelsen / NRK

Sårene leges, men minnene lever videre

– Nå begynner sårene å leges. De blir å lukkes, men minnenes verden lever videre, sier Urheim.

I 2005 fikk de samiske grenselosene beklagelsen fra Hans Majestet Kong Harald. Det at regjeringen også nå kommer med sin beklagelse betyr at krigskapittelet lukkes.

– Jeg må si som en av sønnene mine: «endelig er vi ferdig med krigen». Jeg føler en utrolig lettelse at den norske regjeringen har erklært alle anklager, spesielt det om landssvik, som død og maktesløs.

Korte nyheter

  • Arvedálki sáhttá dagahit ahte Norway Cup ferte maŋidit čiekčamiid

    Les på norsk.

    Olu arvi Oslo guovllus dagaha váttisvuođaid Norway Cupii. Vuosttaš čiekčamat mat galget álgit sotnabeaivve, soitet dál maŋiduvvot.

    – Mii čuovvut dárkilit mielde ja fertet árvvoštallat fertejit go čiekčamat maŋiduvvot. Lea dálki mii dál stivre min, dadjá Norway Cup sadjásaš váldočálli Marthe Bøhler NTB:i.

    Jus maŋidit čiekčamiid, de sirdojuvvojit čiekčamat sisa ja ođđa áiggit almmuhuvvojit go leat gárvásat.

    Paráda ja rahpančájálmas lávvordaga lágiduvvo nu go dábálaččat.

  • Offroad Finnmark vurderer ekstra tiltak på grunn av sydenvarme

    I en pressemelding skriver Offroad Finnmark at ledelsen vurderer å sette opp en vannstasjon på toppen av fjellet etter at deltakerne har klatret flere høydemeter fra Alta sentrum.

    – Deltakerne er forberedt på det meste, som mygg, uvær, snø, kulde og at det kan bli veldig varmt. Men en slik temperatur vil nok være utfordrende for mange, sier leder i Offroad Finnmark, Kjetil Johansen, i pressemeldingen.

    Ifølge han vil det derfor bli lagt inn en egen seanse omkring varme og væskeinntak under kveldens ryttermøte.

    – Våre rittledere vil informere om hvordan deltakerne må sikre seg vann underveis i rittet, ved de forskjellige elvene og bekkene som de passerer.

    Offroad Finnmark går av stabelen lørdag.
    Foto: Anders Abrahamsen