Hopp til innhold

Etter 75 år beklager regjeringen: – Mange tiet hele sitt liv

Samiske flyktningeloser hjalp nordmenn til sikkerhet under andre verdenskrig, men ble aldri anerkjent. 20 år etter at minnesteinen ble satt opp, blir den i dag offisielt avduket av forsvarsministeren.

Her avdekkes steinen.

Bautasteinen i Tysfjord til minne om samiske flyktningloser avdukes av forsvarsministeren.

Foto: Mathias Mikkelsen

Mandag var forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) i Tysfjord for å offisielt avduke en kontroversiell minnestein – 20 år etter at den ble satt opp.

NRK sendte direkte fra avdukingen i en egen nettsending klokken 13:15. Du kan se den i opptak nederst i saken.

Siden 1999 har bautasteinen i Musken i Tysfjord stått til minne om og som en takk til samiske flyktningloser under andre verdenskrig.

Bautastein i Musken i Tysfjord
Foto: Keit Solstrøm

Men steinen har enda ikke blitt offisielt avduket fra staten, noe som har blitt kritisert av losenes etterkommere.

Disse samene hjalp 2500–3000 flyktninger fra tyskokkuperte Norge til nøytrale Sverige. Statsråd Bakke-Jensen deltok mandag på en markering han mente var vel fortjent.

– Dette er noe som er lite omtalt, men et veldig viktig stykke historie fra andre verdenskrig. Det er en stor og viktig hendelse, og jeg kjenner på stolthet og ærefrykt som får lov til å være med på det her.

Grenselos Per Knudsen

Den kjente grenselosen Peder Knutsen (t.v.) sammen med en gjeng som skal flykter til Sverige. Knudsen kal ha lost mellom 300 og 400 flyktninger i sikkerhet. Bildet tilhører Hamarøy krigsminnemuseum og er tatt i 26. august 1944 mellom Hellemobotn og svenskegrensa.

Foto: Hamarøy krigsmuseum

Offisiell beklagelse

– Det her er en stor dag. Vi bor i en landsdel som gjerne skulle vært mer delaktig i å skrive historien etter andre verdenskrig.

Bakke-Jensen var sendte fra regjeringen for å komme med en offisiell beklagelse.

– På vegne av regjeringen beklager jeg for at grenselosene ikke fikk den anerkjennelsen de fortjente. Det er med respekt, anerkjennelse og ydmykhet at vi står ved bautan for de samiske grenselosenes innsats.

Her avdekkes steinen.

Bautasteinen i Tysfjord til minne om samiske flyktningloser avdukes av forsvarsministeren.

Foto: Mathias Mikkelsen

Det hele virket å ha gjort et inntrykk på forsvarsministeren.

– Det gjør veldig godt å gi den offisielle beklagelsen. For det første fordi det er på sin plass. For andre fordi det lærer oss å ikke glemme. Det er viktig å vise neste generasjon hvor galt det kan gå.

Han sier det var viktig å overlevere historien om hvor galt det kan gå til neste generasjon.

– Det er en ekte og oppriktig beklagelse fra regjeringen for de uriktige beskyldningene mot lokalsamfunnet, og for at de ikke ble tilbakevist tydelig og tidlig nok.

Den 87 år gamle forfatteren Mikal Urheim er blant de siste samiske flyktningelosene som i live. Han talte under mandagens markering.

Mikal Urheim under avduking av minnebauta

Mikal Urheim under markeringen for avduking av minnebautaen i Musken, Nordland.

Foto: Mathias Mikkelsen / NRK

Utsatt for rasisme

Tilstede fra Sametinget var plenumsleder Tom Sottinen.

La ned krans ved steinen

Bautasteinen har stått der siden 1999, men først avduket offisielt i dag.

Foto: Mathias Mikkelsen

I sin tale påpekte han hvordan grenselosene aldri fikk noen offisiell anerkjennelse eller takk, selv om de satte seg selv i livsfare for å redde andre.

– Mange av dem som var involvert i flyktningetrafikken tiet hele sitt liv. Det er viktig å gjøre opp gammel urett. Jeg er glad forsvarsministeren er her i dag, sa Sottinen.

Forsvarsministeren er enig i at samene som gjorde denne viktige innsatsen aldri fikk anerkjennelsen de fortjente.

– Historien etter andre verdenskrig ikke har gitt disse menneskene hverken anerkjennelse eller respekt, sier han og fortsetter:

– Det er noen rapporter fra norske embetsfolk som ikke gir dem noen ting. Det er en vanskelig og vond historie som har klare rasistiske trekk. Det skal vi nå prøve å rette opp i.

Platen på minnebauta i Musken i Tysfjord

Minnebautaen ble reist av Kongeriket Norge i 1999, men ble aldri offisielt avduket av noen fra staten, før nå.

Foto: Keit Solstrøm

Fortiet om fortiden

For selv om samer kjempet mot tyskerne og hjalp nordmenn med å flykte over grensen, opplevde mange av dem at innsatsen deres ble bagatellisert da freden kom.

– Det var en del av fornorskningspolitikken som man drev etter krigen og helt fram til 70-tallet. Fortellingen om det samiske bidraget ble framstilt negativt. Det var en nedvurdering av den samiske innsatsen som ikke stemmer med virkeligheten, sa Kristin Bolgård i Kulturrådet om saken tilbake i 2014.

Bautasteinen i Tysfjord til minne om samiske flyktningloser avdukes av forsvarsministeren.

Her ser du NRKs direktesending fra avdukingen.

Grenselosmarkering i Musken i Tysfjord

Under markeringen i Musken fikk forsvarsministeren høre mer om historien til grenselosene.

Foto: NRK