Hopp til innhold

Han ble siste melkebonde i Nesseby

Etter 46 år som melkebonde i Nesseby, ble kyrne onsdag sendt med slaktebilen. Han var den siste melkebonden i denne Finnmarks-kommunen.

Øystein Nilsen i fjøset

Den siste bonden i Nesseby i Finnmark, Øystein Nilsen, avvikler driften.

I løpet av de siste ti årene har nesten hver annen melkebonde i Norge avviklet driften, og i dag ga den siste bonden i Nesseby også opp og sendte kyrne til slakteriet.

– Da jeg startet driften i 1969, hadde jeg tre kuer som jeg melket for hånd. I dag blir det siste melking her. Men dette skjer nok ikke på gamlemåten ved å dra i spenene, sier Øystein Nilsen mens han vasker jurene.

Deretter settes pumpene på og melkemaskinen blir koblet til i tur orden på kuene som står ved siden av hverandre. De siste melkedråpene melkes ut. Gårdskvitteringen viser 187 liter.

Historien med melkekyr for Øystein Nilsen ble avsluttet onsdag, da ble de siste kyrne lastet på slaktebilen og den siste melkebonden i Nesseby har dermed sluttet.

Mange i Finnmark

I Finnmark er det som ellers i landet lagt ned mange bruk, og ved utgangen av 2014 var det 108 bruk igjen, 78 færre enn for ti år siden.

– Vi merker hvert eneste bruk som forsvinner fra fylket, og det er trist og bekymringsverdig, sier Torhild Gjølme, landbruksdirektør i Finnmark.

Trenden i Finnmark er det sammen som i resten av landet. Gjølme forteller at de siste ti år har nesten hver andre melkebonde, 43 prosent av dem, avviklet driften. Hun ønsker at flere unge skal få interesse og se mulighetene i yrket.

Blir pensjonist

Etter å ha geleidet siste melkeku til slaktebilen, kan Øystein Nilsen snakke om fremtiden.

– Når en blir pensjonist, slik som jeg, så trenger jeg jo ikke å arbeide mer, men alt må jo ta slutt en dag, og jeg mener dette er beste tidspunkt for det.

Korte nyheter

  • Finnmárkku buohcceviessu háliida bisuhit DPS Deanu

    Finnmárkkubuohcceviessu HF ii doarjjo árvalusa heaittihit guovllupsykiátralaš guovddáža (DPS) Deanus ja sirdit dikšunsajiid Áltái. Nu mearriduvvui stivračoahkkimis Romssas duorastaga. Duogáš dasa lea go buohccit šattašit menddo guhkás johtit.

    Seammás Finnmárkkubuohcceviessu mieđiha leat dárbu rievdadit ja nannet psyhkalašdearvvašvuođa ja gárrendilledivššu fálaldagaid.

    HEAD-DPS-TANA
  • Legger Digermulen vindkraftverk på is

    Finnmark Kraft og Fred. Olsen Renewables har besluttet å prioritere Laksefjorden vindkraftverk, mens arbeidet med Digermulen vindkraftverk stilles i bero.

    Det melder Finnmark Kraft i en pressemelding.

    – Vi retter nå fokus mot å videreutvikle Laksefjorden vindkraftverk, og dette inkluderer en tett dialog med grunneier, lokalsamfunn og andre rettighetshavere.

    Prosjektet er tenkt lokalisert på halvøya mellom Eidsfjorden og Mårøyfjorden i Lebesby kommune, og har et potensial på cirka 60–65 turbiner og en total installert kapasitet på inntil 450 Megawatt.

    – Vi har stor tro på at Laksefjorden vindkraftverk kan bli et verdifullt prosjekt for regionen. Prosjektet vil, ved å utnytte et areal som i stor grad allerede er regulert til vindkraftformål, gi store inntekter til Lebesby kommune, og en forbedret forsyningssikkerhet Nordkinnhalvøya.

  • Čiekčá vuosttas geardde Sámi ovddas

    Guhtta joavkku servet dán gease Conifa nissončiekčamiidda Bodåddjos.

    Sámi nissonriikkajoavku lea okta favorihtain vuoitit dán gease CONIFA čiekčamiid. Sii oainnat vuite 2022 CONIFA nissončiekčamiid Indias mat ledje vuosttaš stuorát gilvvut.

    Jenny Marie Mannsverk lea okta dan 18 čiekčis váldon mielde ovddastit sámi nissonriikkajoavkku dán gease.

    Son ii leat ovdal čiekčan Sámi ovddas, ja lohká šaddat hui somá ja illuda dasa. – Mun lean maid hui giitevaš go dán vejolašvuođa dál oažžu, lohká Mannsverk.

    Jenny Marie Mannsverk, FA Sápmi
    Foto: Privat