80 prosent stemte for et fritt Catalonia

Katalansk leder vil intensivere arbeidet med en frigjøring fra Spania.

Artur Mas og Joana Ortega

President Artur Mas sammen med visepresident Joana Ortega offentliggjorde i går resultatene av den symbolske folkeavstemningen om katalansk uavhengighet.

Foto: LLUIS GENE / Afp

Presidenten i det regionale parlamentet i Catalonia, Artur Mas, sier at den symbolske folkeavstemningen er en leksjon i demokrati og nå vil han gå for en bindende folkeavstemning om uavhengighet.

– Vi ønsker å bestemme vår politiske fremtid. Alle nasjoner har rett til å gjøre det og modne demokratier må respektere det, uttalte Mas ifølge The Guardian.

2 millioner mennesker stemte

Den katalanske lederen Artur Mas lovet å trappe opp kampen for uavhengighet etter at resultatene fra søndagens symbolske avstemning viste at fire av fem velgere i regionen støttet en frigjøring fra Spania.

Med mer enn 2 millioner stemmer avgitt, kalte Mas den symbolske folkeavstemningen for «en leksjon i demokrati, stavet ut med store bokstaver».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Katalanske flagg

Det har vært stor stemning i Barcelonas gater i forbindelse med den symbolske folkeavstemningen.

Foto: JOSEP LAGO / Afp

Han sa han ville sende et brev på mandag til Spanias statsminister, Mariano Rajoy, og å oppfordre ham til å ta opp det katalanske spørsmålet med en formell, bindende folkeavstemning om uavhengighet.

Velgerne ble spurt to spørsmål: om Catalonia bør være en stat, og hvis de svarte ja, ble de bedt om å svare om det bør være en selvstendig stat.

– De foreløpige resultatene viser at 80,7% av velgerne svarte ja på begge spørsmålene, opplyser den katalanske visepresidenten, Joana Ortega.

Litt over 10% stemte ja på det første spørsmålet og nei til andre, mens 4,5% stemte nei på begge spørsmålene. Mens det var ingen formell valgmanntall, sa den regionale regjeringen at 5,4 millioner katalanere og innflyttere var kvalifisert til å stemme.

Omstridt avstemning

Uavhengighetsavstemningen har vært omstridt i Spania, og det har vært knyttet stor spenning til om det i det hele tatt ville bli noe valg.

Spanske sentralmyndigheter har nektet de regionale myndighetene i Katalonia å gjennomføre en offisiell folkeavstemning, og spansk høyesterett har avgitt en kjennelse om at den opprinnelige planen om en uavhengighetsavstemning er ugyldig.

Stemmegivningen på søndag var derfor en symbolsk handling og et klokkeklart budskap fra katalanere til sentralmakten i Madrid:

– Vi krever vår uavhengighet!