Hopp til innhold

- Ja til et uavhengig Catalonia

Katalanerne strømmet til valglokalene i Barcelona i dag, og sendte et klart signal til Madrid: Vi vil være frie.

Valg i Catalonia

Marc Castellà og datteren Mariona (11) var tilstede da valglokalene åpnet i Barcelona tidlig søndag morgen.

Foto: Roger Manndal, NRK

Klokken 09.00 søndagsmorgen åpnet valglokalene over hele Catalonia .

I Barcelona strømmet folk til stemmeurnene og markerte sitt ønske om et fritt og uavhengig Catalonia.

– Jeg stemte ja!

Marc Castellá fikk hjelp av sin datter Mariona (11) til å slippe kovolutten i stemmeurnen. På stemmeseddelen hadde han krysset av for:

– Ja! Jeg stemte ja! Jeg vil ha et selvstendig Catalonia.

Ja til et uavhengig Catalonia

Flere titallstusen møtte opp for å støtte uavhangighetavstemningen i Barcelona i helga.

Foto: Roger Manndal, NRK

Omstridt avstemning

Uavhengighetsavstemningen har vært omstridt i Spania, og det har vært knyttet stor spenning til om det i det hele tatt ville bli noe valg.

Spanske sentralmyndigheter har nektet de regionale myndighetene i Catalonia å gjennomføre en offisiell folkeavstemning, og spansk høyesterett har avgitt en kjennelse om at den opprinnelige planen om en uavhengighetsavstemning er ugyldig.

Stemmegivningen i dag var derfor en symbolsk handling og et klokkeklart budskap fra katalanere til sentralmakten i Madrid:

- Vi krever vår uavhengighet.

Valg i Catalonia

Katalanerne er delte i spørsmålet omuavhengighet.

Foto: Roger Manndal, NRK

Annenrangsborgere i Spania

Muriel Casals

Muriel Casals, President Omnium Cultural.

Foto: Roger Manndal, NRK

Hos grasrotbevegelsen Omnium Cultural, som arbeider for å bevare og utvikle katalansk språk og kultur, har det vært en kraftig mobilisering fram mot valgdagen.

President Muriel Casals sier at uavhengighet er det eneste alternativ:

– Spanske myndigheter behandler katalanernes kultur, språk og økonomi dårlig. De behandler oss som annenerangs borgere.

Vårt framtidige forhold til Spania bør derfor bygges på et likeverdig naboforhold mellom to nasjoner.

– Bare nasjonalistisk propaganda

Rafael Arenas

Rafael Arnas, leder for Sociedad Civil Catalana, mener uavhengighet for Catalonia vil være en katastofe.

Foto: Roger Manndal, NRK

Rafael Arenas er en sentral skikkelse blant dem som motsetter seg avstemningen. Han karakteriserer det hele som totalt meningsløst:

– For det første er denne folkeavstemningen ulovlig.

Folkene som organiserer den er nasjonalistiske aktivister, og sprer bare propaganda.

For det andre finnes det ingen garantier for at denne avstemningen går riktig for seg, og det finnes ingen klageadgang gjennom rettssystemet dersom det skulle forekomme valgjuks.

Jaume Lopez

Jaume Lopez, professor i statsvitenskap ved Universitat Pompeu Fabra.

Foto: Roger Manndal, NRK

– Dette er demokrati

Professor i statsvitenskap, Jaume Lopez, kaller dette en gledens dag for demokratiet.

– På universitetet forklarer jeg hver eneste dag hva demokrati handler om. Jeg kan ikke forestille meg et bedre eksempel på demokratiet og folkets vilje enn det som foregår her i dag.

Lopez mener at resultatet av folkeavstemningen legitimerer katalanernes krav om en bindende folkeavstemning om Catalonias framtid som uavhengig stat.

I følge professoren må sentralmyndighetene i Madrid nå sette seg ned med katalanske regionalmyndigheter for forhandle om en løsrivelse.

–Katalanerne har en sterk vilje

Catalonias president Artur Mas måtte brøyte seg vei gjennom et enormt presseoppbud da han avga sin stemme i Barcelona i dag. Han erklærte følgende:

– Vi har en sterk vilje til å gå videre med den politiske prosessen, til å lytte til folkets mening og til å respektere det katalanske folkets rett til å avgjøre sin framtid.

Valg i Catalonia

Journalister fra hele verden er samlet i Barcelona, og det var trangt om plassen i gymsalen hvor president Mas avga sin stemme søndag.

Foto: Roger Manndal, NRK

Korte nyheter

 • Sortland: Kommuneoverlege fraråder å drikke vann fra naturen

  Onsdag meldte Folkehelseinstituttet (FHI) at det har vært en økning i antall personer smittet av harepest.

  Det var meldt om 54 personer som var smittet av harepest i august og september, med totalt 70 personer hittil i 2023.

  Høsten er nemlig høysesong for harepest, og nå er den også påvist i Sortland.

  Mattilsynet opplyste fredag at de hadde fått positivt prøvesvar på en hare funnet i Spjutvika. Det skriver Bladet Vesterålen.

  Harepest, tularemi, kan gi langvarig sykdom hos mennesker. Mennesker kan smittes gjennom å drikke vann i naturen, eller ved kontakt med gnagere og deres ekskrementer.

  Kommuneoverlegen anbefaler følgende forholdsregler:

  – Ikke drikk vann direkte fra naturen. Vannet kan drikkes etter koking eller annen desinfeksjon.

  – Unngå kontakt med syke eller døde harer og smågnagere. Bruk hansker hvis du må håndtere døde dyr og husk god håndvask etterpå.

  – Brønner eller oppkommer må sikres mot inntrenging av overflatevann og mot dyreliv som smågnagere og fugler. Inspiser brønner og oppkommer jevnlig. Fjern døde dyr eller annen synlig forurensning umiddelbart, og ikke drikk eller bruk vannet før det er gjort tiltak for å sikre at vannet er trygt

  – Ikke fei opp smågnagerlort (for eksempel muselort i hytta), men bruk heller en fuktig klut, og beskytt hendene med gummihansker.

  – Unngå å bli slikket av hunder og katter som nylig har vært i kontakt med et dødt eller sykt dyr, da de kan ha fått bakterien i munnhulen.

  Harepest
  Foto: Knut Fredrik Øi
 • Eieren fant elghund sin skutt

  Torsdag morgen fant jegerkollega og hundeeier Magnar Aslaksen en sørgelig opplevelse da hans elghund Loke (nær 2 år gamle) ble funnet død.

  Aslaksen var i fangst onsdag og dro med hunden sin fra hytta sin ved Idjajávrris til Nieiddaidvári fangstområde. Etter å ha gått i noen timer satte Aslaksen seg i en sandstrand for å koke kaffe. Hunden roet seg ned etter nærmere en halv time, før den luktet en elg og dro av gårde, som var siste gang Aslaksen så hunden i live.

  – Klokka var allerede litt over seks og det begynte å bli mørkt. Da jeg kom til stedet der hunden var, var det mørkt og jeg fant ikke hunden, selv om WeHunt viste at hunden var der. Det viste seg senere at jeg hadde gått bare noen få meter unna. Jeg ga opp og dro tilbake til hytta der jeg overnattet. Neste morgen dro jeg for å lete igjen, og da fant jeg hunden. Den var skutt, og det var et enormt hull rett mellom øynene, forteller Aslaksen.

  – Det første jeg tenkte på da jeg så det, var at det må ha vært en elg tyv i området og at hunden hadde funnet den. Heldigvis tok jeg en kaffepause og ble ikke med hunden, ellers kunne jeg også kanskje blitt skutt, sier Aslaksen alvorlig til Ávvir

  Aslaksen tok hunden med seg til hytta der han ringte politiet.

  Hunden ble funnet om lag 2,5 kilometer fra bilveien. Stedet ligger cirka to mil fra Karasjok, mot Lakselv. Politiet oppfordrer publikum som vet noe til å ta kontakt med dem. Dette skrev Ávvir

 • Vil bygge ny flyplass i Kautokeino

  NSRs sametingsgruppe ber sametingsrådet om behovet å etablere fylplass i Kautokeino.

  Våren 2024 legger regjeringen frem nasjonal transportplan (NTP) 2025-2036.

  Reperesentant Maren Benedicte Nystad Storslett, forteller at Kautokeino har siden 50-tallet arbeidet med å åpne flyplassen i kommunen. Det er allerede ferdig anlagt flystripe på 1.100x 30 meter på grusdekket rullebane. Skriver Sagat

  Maren Benedicte Nystad Storslett
  Foto: Malene Gaino Buljo / NRK