– Vi er opptatt av å styrke forståelsen av samisk kultur

– Det er uakseptabelt at mennesker mobbes og trakasseres på grunn av etnisk tilhørighet, sier statsminister Jens Stoltenberg. En jente opplevde i forrige uke at hun ble satt fyr på fordi hun var same.

– Det er uakseptabelt at mennesker mobbes og trakasseres på grunn av etnisk tilhørighet, sier statsminister Jens Stoltenberg. En jente opplevde i forrige uke at hun ble satt fyr på fordi hun var same.

Nett-TV: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier på generelt grunnlag at alle mennesker skal ha samme respekt.

Samejenta Eli Anne Nystad (23) opplevde i forrige uke at hun ble trakassert og satt fyr på fordi hun var same. Episoden utenfor et utested i Trondheim, som ble fanget av et overvåkningskamera, har ført til sterke reaksjoner.

Antirasistisk Senter melder at det mottar flere henvendelser om samer som blir mobbet på grunn av sin identitet.

Anmelder trakassering

Eli Anne Nystad.

Foto: Kenneth Hætta

Uakseptabelt

Statsminister Jens Stoltenberg sier i en kommentar at alle mennesker har krav på samme respekt.

Nå har det blitt fortalt om en jente som ble påtent og mobbet fordi hun er samisk. Hva synes du om at slike ting skjer i Norge?

– Det er uakseptabelt at mennesker mobbes og trakasseres på grunn av etnisk tilhørighet. Jeg kjenner ikke den konkrete saken annet enn fra media, men uansett skal alle mennesker ha samme respekt, ikke utsettes for mobbing, uavhengig av etnisk bakgrunn, sier statsminister Jens Stoltenberg til NRK.

Handler om norsk lov

– Hva gjør regjeringen for å motarbeide mobbing og hets av samer og andre minoriteter?

– For det første handler dette om å håndheve norsk lov. Det er forbudt å trakassere og mobbe mennesker på grunn av etnisk bakgrunn.

Dette handler først og fremst om holdninger

Statsminister Jens Stoltenberg

– Det andre er at vi er opptatt av å styrke forståelsen og kunnskapen om samisk kultur for å bidra til å bygge ned fordommer. Dette handler først og fremst om holdninger, om hvordan vi oppfører oss mot hverandre, at vi ikke mobber og trakasserer andre, sier Jens Stoltenberg.

Natt til torsdag ble Eli Anne Nystad forsøkt påtent utenfor et utested i Trondheim.

Her blir Eli Anne Nystad forsøkt påtent utenfor et utested i Trondheim i forrige uke.

– Kan vi ha glemt litt at samer blir utsatt for trakassering, dersom dette stemmer?

– Det kan godt hende, og derfor er det viktig at vi har alltid har høy oppmerksomhet - som handler om å vise toleranse, forståelse og aldri akseptere at mennesker mobbes, trakasseres uavhengig av bakgrunn for det, sier Stoltenberg.

Krever at politiet prioriterer saken

Per Sandberg

Per Sandberg, leder av justiskomiteen.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Lederen av justikomiteen, Per Sandberg (Frp), sier etter å ha sett overvåkingsvideoen at han ønsker å møte Eli Anne Nystad.

– Min første reaksjon da jeg fikk se denne reportasjen var at jeg ble fly forbannet. Jeg har tatt inititiativ til å følge opp saken, sier han.

– Nå har jeg som første gang som leder av justiskomiteen gått så langt som at jeg stiller et krav. Jeg krever at politiet løfter denne saken opp til øverste prioritering, sier Sandberg.

Han mener det vil være et overgrep overfor Eli Anne Nystad dersom saken blir henlagt og glemt, og at det i så fall vil bidra til mistro til politiet.

Må straffes hardt

– Disse menneskene må finnes og straffes - hardt, sier lederen av justiskomiteen.

Sandberg sier han hører hva Antirastistik Senter sier om flere meldinger om samehets.

– Hvis det er slik at det foregår en omfattende trakassering, diskriminering og håning av den samiske befolkningen, vil jeg gjerne vite det, sier han.

Eli Anne Nystad synes det er positivt at hennes opplevelse er tatt opp på høyt politisk nivå i Norge.

– Jeg synes det er bra. Det er politikerne som kan gjøre noe for å forebygge rasisme slik at folk slipper å oppleve dette, sier Nystad.

Tirsdag ble saken registrert som anmeldt hos politiet, etter at 23-åringen fra Karasjok først fikk beskjed om å vente på grunn av ressursmangel.