NRK Meny
Normal

Nynorsk-ungdom ønsker samisk bynavn

Norsk Målungdom gleder seg over at Harstad vurderer å ta i bruk det samiske navnet «Hársttak».

Fredrik Hope

Fredrik Hope, sentralstyremedlem i Norsk Målungdom

Foto: Odin Hørte Omdal

- Jeg gleder meg over at sterke krefter i Harstad i en av Nord-Norges største byer tar tak og vil synligjøre språkmangfoldet i regionen, sier Fredrik Hope sentralstyremedlem i Norsk Målungdom.

Ordførerkandidat for Venstre, Maria Serafia Fjelstad, fikk flertallet i Harstad kommunestyret med på utrede om Harstad by og kommune skal ha samisk navn. Årsmøte i Harstad Venstre har vedtatt at Harstad skal ha samisk navn både på byen og kommunen.

Kommunen har ikke råd

Maria Serafia Fjellstad

Maria Serafia Fjellstad (V)

Foto: Mathis Eira / NRK

Harstad kommune har ikke råd til å ta utgiftene for skilting, nye logoer og til annet, mener Hanne C S Iversen (Frp). Iversen argumenter også med at kommunen har så stor saksmengde at man ikke klarer å behandle innenfor rammene av forvaltningsloven.

Hope mener at det samiske navnet kan fases inn over tid og som ikke trenger å føre til store kostnader. Å fase inn et samisk navn kan sammenlignes med å få ny grafisk profil, noe offentlige virksomheter gjør med jevne mellomrom.

Forbilde for andre kommuner

- At Venstre sitt forslag om å utrede samisk navn på byen og kommunen fikk flertall gjør Harstad til et forbilde for andre kommuner i regionen, mener sentralstyremedlem i Norsk Målungdom, Fredrik Hope.

Stedsnavnsutvalget ved Várdobáiki samisk senter har foreslått samisk navn til 15 kommuner i Troms og Nordland, men forslaget støver ned i enkelte kommuner.

Seks kommuner har sagt nei til samisk kommunenavn. Det er Hadsel, Bø, Andøy, Lødingen, Tjeldsund og Narvik kommune som ikke vil ha samisk kommunenavn.

Åtte kommuner har ikke behandlet saken. Det er Kvæfjord, Gratangen, Ibestad, Skånland, Evenes, Øksnes, Ballangen og Sortland kommune som ikke har behandlet forslaget.

- Vi kommer til å ta opp navnesaken til politisk behandling i løpet av våren, sier ordfører Torbjørn Larsen (AP) i Kvæfjord.

Viktig å få samisk navn

Fredrik Hope i Norsk Målungdom håper at kommunestyret i Harstad vedtar å ta i bruk det samiske navnet på byen og kommunen.

- Det å vedta det samiske navnet på Harstad offisielt vil være viktig. Det vil føre til en større bevissthet om det språklige mangfoldet som kjennetegner regionen, mener Hope.

Fjerner fordommer

- Ved å gjøre både det norske og det samiske navnet på kommunen synlig gjennom for eksempel skilting, vil begge navnene på sikt bli like hverdagslige og vanlig for de som bor i regionen, mener sentralstyremedlem Fredrik Hope i Norsk Målungdom.

– Det vil helt klart gjøre fordommene færre og gjøre det lettere for de som bruker samisk, kvensk og nynorsk, sier Hope.