Hopp til innhold

–Dere er velkommen hit

I Finnmark er det nok plass. Derfor ønsker Rune Akselsen romfolket hjertelig velkommen til sin hjemplass Lakselv.

Inviterer romfolket til Lakselv

Inviterer romfolket til Lakselv. Se nyhetssak fra 26.07.12.

Etter anmodningen fra Nord-Hålogaland biskopen, Per Oskar Kjølås, om å vise barmhjertighet mot et forhatt folk har Lakselvmannen Rune C. Akselsen nå tatt saken i sine egne hender. Han viser sin støtte mot et folk som ofte opplever å bli jaget bort hvorenn de kommer, ved å ønske de velkommen til sitt eget hjem.

–De er velkommen hit til Lakselv. Jeg kan ikke svare for hele Lakselv, men her på min eiendom skal de gjerne få bo, sier Akselsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Rune C. Akselsen

Lakselvmannen Rune C. Akselsen har sett seg lei på all den negativiteten romfolket møter i Norge, og ønsker de velkommen til hjemstedet sitt Lakselv.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Flere hundre lutfattige romfolk har denne sommeren kommet til flere steder i Norge, blant annet til Årvoll i Oslo. Mange har brukt harde ord og mener at de burde jages ut av landet.

LES OGSÅ: Romleiren fylles opp

LES OGSÅ: Romleiren på Årvoll tømmes

Dette har høstet oppmerksomhet i samfunnet, og flere har opprettet støttegrupper på nettsamfunnet Facebook. Støtteaksjoner er også i anmarsj. Samtidig med støtten har hetsingen og hatet mot nomadefolket også vokst.

LES OGSÅ: Støtter romfolket - blir drapstruet

LES OGSÅ: Støtter romfolket, frykter ikke trusler

LES OGSÅ: Romfolket må dra

LES OGSÅ: Sametinget: Løfter eventuelt saken etter ferien

(Artikkelen fortsetter under)

Romfolk setter ut møbler på Årvoll

Årvoll i Oslo: Romfolk setter ut det de har av møbler.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

Denne negative holdningen mot et folk som ikke eier nåla i veggen, er uforståelig for Lakselvmannen.

–Hva er det som er så galt med romfolket, sammenlignet med alle andre folkeslag i verden? spør Lakselvmannen Rune C. Akselsen.

–Jeg er klar over at de har sin historie å bære på, likevel er de bare mennesker de og, på lik linje meg deg og meg, sier Lakselvmannen videre. Derfor ønsker jeg å vise min forståelse og medmenneskelighet overfor de ved å ønske de velkommen hit til Lakselv.

–Vi må forberede oss på at de kommer

Den godhjertede holdningen til Akselsen faller i smak hos biskopen i Nord-Hålogaland, Per Oskar Kjølaas. Han istemmer Akselsens budskap.

LES OGSÅ: Biskop: - Vi må møte folk med respekt

LES OGSÅ: Biskopen inviterer romfolket hjem

–Vi skal møte romfolket med samme respekt og verdi som alle andre, sier biskopen. Dette er ikke ensbetydende med at vi skal være dumsnille, det handler bare om å behandle de som mennesker.

(Artikkelen fortsetter under)

Biskop Per Oskar Kjølaas

Biskop i Nord-Hålogaland, Per Oskar Kjølaas.

Foto: Piera Balto / NRK

Biskopen ber det nord-norske folket å forberede seg på at romfolket vil komme også nordover.

– I større og større grad vil vi merke at vi tilhører et større fellesskap, både et globalt fellesskap, og et europeisk fellesskap. Dette fellesskapet vil komme til oss, og forvente noe av oss.

–Vi må regne med at også romfolket vil være blant de som kommer hit, og vil søke vår gjestfrihet i dette landet. Og gjestfrihet bør vi ha råd til å vise, for den tiden da Norge forbød folkeslag å komme til landet er for lengst forbi, avlsutter biskopen.

Tror de tåler en mygg eller to

Akselsen er klar over at det kan være kjølige somre og mye mygg i Finnmark, likevel tror han ikke romfolket ville vært heftet av dét.

–Det må jo være mye bedre å komme hit hvor de er velkommen, selv om vi har litt mygg her, enn å bli der hvor de ikke blir så godt motatt, avslutter Lakselvmannen.


Korte nyheter

  • Flertall imot nedleggelser i Finnmark og Nord-Troms

    I dag vedtok Sametingsrådet en høringsuttalelse til Helse Nords høring «Tiltak for å sikre bærekraft i Helse Nord», etter at Sametinget fikk utsatt høringsfrist.

    I forkant av behandlingen er det gjennomført en prosess der alle partier var invitert. Det har ført til at høringsuttalelsen nå har uttalt støtte fra nesten alle partier på Sametinget, skriver Sametinget i en pressemelding.

    – Jeg er glad for at Sametinget nå kan sende et svært tydelig og entydig signal til Helse Nord, om at flere av forslagene de har til behandling anses som en trussel mot helsetjenestene til den samiske befolkningen. I tillegg til denne høringsuttalelsen, vil vi nå be om konsultasjoner med Helse Nord, sier sametingsråd Runar Myrnes Balto (NSR).

    Runar Myrnes Balto
    Foto: Dan Robert Larsen / NRK
  • Låhkoe svaalijste læssanamme

    Loga sámegillii.
    Les på norsk.

    2000-taalen aalkove lin barre 50 svaalh aajmene, noerhtelaantine.

    Dan åvteste Nöörje, Sveerje jïh Soeme ektiedimmiebarkoem eelkin, låhkoe svaalijste læssanidh.

    Jaepie 2017 medtie ij naan svaalh aajmene lin, Várnjarggasne. Gaskesne jaepie 2018 jïh 2020 dah raakte 60 svaalen tjovkh luejhteme. Dah gellie bårredimmiesijjieh ovmessie sijjine bïejeme, jïh riepieh huvviestamme.

    – Joekoen, joekoen hijven jåhteme. , Låhkoe svaalijste læssanamme, Christer Michaelsen, seniorraeriestæjja Statens naturoppsynesne jeahta.

    Jaepie 2023 Várnjarggasne vïehtieh 93 svaalen tjovhkh reakasovveme.

    Reektehts laantijste vuesehte låhkoe svaalijste daelie 564 sjïdteme. EU aaj aadtjegh 2,5 millijovnh euro prosjektese dåårje, goh edtjieh nuhtjedh svaalh stilledh, jïh riepieh huvviestidh.

    Jïs idtjimh råajvarimmieh aalkeme, im vïenhth svaalh Várnjarggasne aajmene orreme, Michaelsen jeahta. Menh ij daejrieh man guhkie edtjieh råajvarimmigujmie jåerhkedh. Dah håhkesjieh svaalh maehtieh oktegh bïerkenidh.

    Dïhte aaj aalmetjh hollerde, svaalh jïjtje gaavnedh jïh stilledh.

  • Guolásteaddjit giddejit hámmaniid Finnmárkkus

    Finnmárkkus leat olu guolásteaddjit geat eai leat duhtavaččat guolleeriiguin riddoguolásteaddjit leat ožžon danne sii otne giddejit Hámmerfeasta, Honnesvági ja Várggáid hámmaniid. Sii oaivvildit, ahte ráđđehus lea sin fillen go ledje lohpidan viiddidit guolleeriid. Dál lea sii oidnet ahte áhpebivdofatnasat dat oččot daid guolleeriid.

    Kystopprøret foran Stortinget
    Foto: Mette Ballovara / NRK