Kaller Sameskolen i Hattfjelldal for «helt unik»

– Med tanke på historien Norge har inn mot samiske språk, er Sameskolen i Hattfjelldal noe vi ta opp igjen i revidert budsjett, sier nestleder i Venstre, Ola Elvestuen.

Ola Elvestuen

Ola Elvestuen er nestleder i Venstre, og helt klart på at Sameskolen ikke må nedlegges.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Onsdag formiddag presenteres det reviderte budsjettet for 2016, og mange håper nå Sameskolen i Hattfjelldal i denne runden får tildelt penger til videre drift. Blant dem er nestleder i Venstre, Ola Elvestuen. Er ikke Sameskolen nevnt i budsjettet, kommer han til å kjempe for å få det inn.

– Skolen er et viktig tilbud hvis vi tenker på den unike språkkompetansen som ved nedleggelse kommer til å blir borte. Det sørsamiske språket er et lite språk, som gjør at hver elev som lærer seg det er viktig, sier han.

Han har nettopp besøkt Sameskolen for å møte dem som jobber der, og står fortsatt sterkt på at skolen er viktig.

– Vi vil legge vekt på skolen inn i de forhandlingene vi skal ha om revidert budsjett, sier Elvestuen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sameskolen i Hattfjelldal

Sameskolen i Hattfjelldal var ikke en del av regjeringens statsbudsjett for 2016. Onsdag blir det klart om regjeringen har endret mening i det reviderte statsbudsjettet som legges frem.

Foto: Næjla Kappfjell

To mot to partier

Skolen ble bestemt nedlagt i fjor desember, noe som møtte massiv motstand fra lokalpolitikere og tidligere elever. Mandag var Ole Henrik Bjørkmo Lifjell og Fransisca Kappfjell Herbst i Oslo for et møte med kunnskapsministeren.

– Han har ikke peiling på hvordan situasjonen er, sa de etter møtet, og krysset dermed fingrene for at Venstre og KrF vil hjelpe dem med å bevare skolen.

Den hjelpen er tilsynelatende ikke langt unna.

– Er det sånn at KrF også prioriterer Sameskolen høyt?

– Det er fire partier som skal vedta budsjettet, og KrF var med på merknadene vi lagde i forbindelse med budsjettet i fjor.

Elvestuen forteller til NRK at Venstre har en stor vilje til å ta opp igjen kampen om Sameskolen. Han tok turen til Hattfjelldal som et ledd i vurderingen av skolen.

– Når vi drar på besøk og bruker tid på en sak som denne, er den viktig. Dette er et lite språk, det er truet og Norge har et stort ansvar for å ivareta og støtte oppunder sørsamer. Dette er noen helt avgjørende uker, avslutter Elvestuen.