Hopp til innhold

Økt gressbrannfare i nord

På et døgn var det fire tilfeller av gress- eller lyngbrann i de nordligste fylkene. Nå advarer brannvesenet folk om å være forsiktig når de tenner bål ute i naturen.

Gressbrann i Flekkefjord

ILLUSTRASJONSBILDE: Dette er det brannvesenet nå frykter i tiden fremover, gressbrann. Bildet er tatt i Flekkefjord i forbindelse med gressbrannen som i 2011.

Foto: Jørn Bærheim / NTB scanpix

– Selv om det har vært en ganske sen vår i nord så viser det seg at det er veldig tørt i noen områder, spesielt i sørhellinger hvor solen står på, sier Johnny Magne Nilsen som er vakthavende ved brannstasjonen i Tromsø.

I Vadsø, Mosjøen og Fauske ble det i går om tre mindre gressbranner. Ingen personer skal ha blitt skadet eller påvirket, og ingen store verdier har heller gått tapt.

I Tromsdalen var det igjen en lyngbrann i fjellsiden. Denne fikk de heldigvis slukket av oppmerksomme forbipasserende.

– Det var noen voksne som hadde kommet til tidlig til stedet. De hadde gjort en kjempeinnsats med å helle på vann og avgrense brannen, sier Nilsen.

Laster Twitter-innhold

Dersom man har tenkt å fyre opp grillen i godværet i nærmeste fremtid burde man tenke seg om to ganger og forberede seg godt.

– Vår oppfordring er at man skal tenke seg om før man tenner et bål uten at man har tilstrekkelig med vann i nærheten og sikre det på en god måte med et kassebål med steiner rundt.

Brannvesenet i Tromsø blir ikke å sette opp noen ekstra tiltak i nærmeste fremtid knyttet til gressbranner og lignende. De har derimot en brannforebyggende avdeling som har i oppdrag å gi ut informasjon til publikum. Og dersom du er førstemann på stedet til en gressbrann er oppfordringen som følger:

– Dersom folk er til stede og oppdager det i en tidlig fase, anbefaler vi at de prøver å brekke av noen greiner og slå mot bakken. Ellers må de ta kontakt med nødetatene så fort som mulig, sier Nilsen.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK