Hopp til innhold

Øker barnehageplasser til samiske barn – glede og skepsis fra samisk hold

Tromsø kommune vil etablere en samisk barnehageavdeling i Sjømannsbyen barnehage. Samiske foreldre er avventende til denne løsningen.

Tromsø

Til høsten kan muligens 12 samiske barn som nå er på venteliste, få plass ved en ny samisk barnehageavdeling i Tromsø.

Foto: Robert Greiner/NRK

– Sjømannsbyen er en barnehage der vi har to stengte avdelinger, nå har vi tenkt å åpne en av avdelingene og gjøre den til en ren samisk avdeling, der vi skal ha samiskspråklig personale, sier byråd Brage Larsen Sollund.

I flere år har det vært lange ventelister for å få plass i samisk barnehage i Tromsø. Nylig har det samiske foreldrenettverket i Tromsø signalisert at det er behov for minst 50 nye barnehgaplasser i byen.

Venter på avklaring

Brage Larsen Sollund

Byråd Brage Larsen Sollund vil ha på plass nye samiske barnehageplasser i Tromsø innen august.

Foto: Marius Fiskum / Pressefoto

Planen er å lage en ny avdeling med plass til 12 samiske barn ved Sjømannsbyen barnehage. Larsen Sollund tror at dette vil være et viktig tilbud for samiske familier i Tromsø.

– Det er uheldig å ha ventelister når vi vet verdien av å ta vare på samisk språk, jeg mener at alle kommuner som har mulighet bør tilrettelegge for det, sier han.

Han er optimistisk i forhold til avklaringer som gjenstår med Sametinget.

– Jeg tror at dette kommer til å bli et godt tilbud hvis vi får det til, nå gjenstår det å få noen avklrainger fra Sametinget, og det tror jeg at jeg får ganske snart, og da tror jeg at vi skal klare å få det til til august i all fall, sier Larsen Sollund.

Avventende

Den samiske barnehagen Guovssahas Sámimánáidgárdi har 47 plasser, og det var stor rift om de tre ledige plassene som barnehagen hadde i år. Gimle studentbarnehage har 16 samiske barnehageplasser. Også her er samiske barn på ventelister.

Karen Inger Lise Anti og Iver (7 mnd).

Karen Inger Lise Anti med Iver (7 mnd). Hun vet ikke om sønnen er øverst eller nederst på ventelista til den samiske barnehagen i Tromsø.

Foto: Mariela Idivuoma / NRK

Småbarnsmor, Karen Inger Lise Anti, er blant de som ikke har fått barnehageplass til sin 7 måneder gamle sønn.

Hun er usikker på om den nye avdelingen vil lette på situasjonen for samiske foreldre i Tromsø.

– Jeg ønsker jo selvfølgelig først og fremst plass i den eksisterende samiske barnehagen, der jeg vet at alle ansatte snakker samisk, barna snakker samisk, og der leken ute på lekeplassen stort sett foregår på samisk, sier Anti.

Ved å etablere en samisk avdeling i en norskspråklig barnehage, er det fare for at de samiske barna også vil snakke mye norsk, all den tid de er en del av et miljø der mange snakker norsk, tror Anti.

– Hvorfor er ikke Guovssahas utvidet?

Småbarnsmoren, som opprinnelig er fra Karasjok, mener det er på sin plass å spørre om ikke byrådet i Tromsø heller bør arbeide for å styrke den eksisterende samiske barnehagen i byen.

– Samarbeidsavtalen mellom Sametinget og byrådet i Tromsø har eksistert i fem år, og såvidt jeg vet så er ikke Guovssahas sámimánáidgárdi utvidet siden den avtalen trådte i kraft, sier Anti.

– Gledelige signaler

Leder i det samiske foreldrenettverket i Tromsø, Henrik Gaup, er glad for at kommunen vil øke antall samiske barnehageplasser. På sikt er det likevel en utvidelse av Guovssahas sámimánáidgárdi eller en helt ny samisk barnehage som er førstevalget for samiske foreldre i Tromsø, påpeker han.

Silje Muotka

Silje Muotka ( NSR)

Foto: Mette Ballovara

Også sametingsråd Silje Muotka synes det er gledelige signaler fra Tromsø kommune.

– Kommunen vil selvfølgelig få støtte fra de eksisterende ordningene som Sametinget har til etablering av samiske barnehage plasser, og vi regner med at den nye etableringen som byrådet snakker om vil bli kommunisert til sametinget i nær framtid, sier Muotka.

Hun påpeker likevel at det er først og fremst er kommunens og ikke sametingets ansvar å sikre samiske barn tilfredsstillende barnehagetilbud.

Korte nyheter

  • Ekstrabevilgning sikrer yrkesfagtilbudet i Hamarøy

    Fylkesrådet har i dag bestemt at elevene ved Knut Hamsun joarkkaskåvllå/videregående skole, avdeling Hamarøy, som ønsker full opplæring i bedrift (FOB) «Steigenmodellen» vg1 og vg2, skal få ta sine fellesfag på Oppeid.

    Fylkesrådet har gått inn for å bevilge 500.000 kroner ekstra for å kunne beholde fellesfagundervisningen for denne gruppen på Oppeid. Dette gjelder både de som har dette tilbudet inneværende skoleår, samt de som ønsker det fra høsten av.

    Det har vært reaksjoner fra elever og foreldre på at denne fellesfagundervisningen opprinnelig var lagt til Steigen. Dette ville ha medført at noen elever ville ha måttet flytte. Nå kan de ta sine fag på nærskolen, skriver fylkesråd for utdanning og kompetanse Joakim Sennesvik i en pressemelding.

    – Det betyr enormt mye for den enkelte elevene og for bredden i tilbudet på skolen at det er et miljø med forskjellige fagkretser. Også for lokalsamfunnet er dette av stor betydning, sier ordfører Britt Kristoffersen Løksa i Hamarøy til Avisa Nordland.

    Til høsten skal fylkeskommunen vedta en ny tilbudsstruktur fra skoleåret 2025/26 som skal være i fire år.

    – Det vil si noe om hvilke tilbud vi skal ha på de ulike skolene våre. Den planen vil jo si noe mer langsiktig for KHVGS og de 15 andre videregående skolene vi har, sier Sennesvik til NordSalten Avis.

    Knut Hamsun videregående skole - joarkkaskåvllå
    Foto: Elena Junie Paulsen / NRK
  • Fire millioner til ungdom under Bodø 2024

    Fire millioner kroner har blitt bevilget til ungdomsprosjekter i Nordland gjennom UNG-prosjektet (Bodø 2024). Pengene har blitt fordelt på 77 ulike kulturelle ungdomsprosjekter i fylket.

    Tre av prosjektene som har mottatt støtte er fra Hamarøy – UNG AGE Hamarøy 2024, Ungdommens dag - på Skutvik Kystfæstival og «Vi e her - Mij lip dáppe 2024» låtskriver-workshop.

    Målet med bevilgningene er å skape et unikt ungdomsprogram som reflekterer ungdommens behov, ønsker og visjoner. Prosjektene blir en del av ungdomsprogrammet til UNG2024 (Bodø 2024).

    Det er Samfunnsløftet Sparebank 1 Nord-Norge som gikk inn med over fire millioner kroner til utlysninger for ungdom i Nordland.

    De fem nye Hamarøyskolenes forestilling «Vi e her/Mij lip dáppe» november 2018, ett år før sammenslåing av kommunene Tysfjord vest og Hamarøy.
    Foto: Elena Junie Paulsen/PRIVAT
  • Australias bidrag tar urfolkskultur og -språk til Eurovision 2024

    Den elektroniske musikkduoen Electric Fields skal representere Australia på Eurovision Song Contest 2024 i Malmö i Sverige.

    Duoen består av Zaachariaha Fielding og Michael Ross, og de skal fremføre deres nye sang, «One Milkali (One Blood)», som inneholder aboriginspråket Yankunytjatjara.

    Electric Fields er kjent for sin unike blanding av moderne elektronisk sjel og gammel urfolkskultur, og synger på aboriginspråkene Pitjantjatjara og Yankunytjara, og engelsk.

    For Fielding er det å synge på et urfolksspråk i Eurovision en mulighet til å hedre hans arv og utfordre historiske fortellinger rundt urfolk i Australia.

    Electric Fields søker å gjøre en varig innvirkning med deres budskap om enhet, aksept og kulturell stolthet, skriver nettstedet bwtribal.com.

    Australia. Eurovision Song Contest.
    Foto: AFP