Sametingets første president Ole Henrik Magga var med på å starte feiringen av samenes nasjonaldag i 1993. Det skjedde ikke uten kamp.
Motstanden mot egen samisk dag og eget sameflagg var stor.
– Vi håpet på at det skulle bli fint, men turte ikke helt å tro på det, forteller Magga.
I dag er han lettet.
IMPONERT: Den samiske rettighetsforkjemperen Ole Henrik Magga er imponert over den store oppslutningen om 6. februar
Foto: Berit Solveig Gaup / NRK– Det varmer mitt hjerte når jeg ser hvor stor oppslutningen er blitt. Det feires ikke bare i samiske grender, men også i byer rundt om i hele landet, sier Magga.
Og legger til:
– Nei, dette var ingen selvfølge da vi satte det hele i gang. Nå er jeg bare full av glede.
- Les også:
Avgjørelsen om at 6. februar skal være samenes nasjonaldag ble tatt av den 15. nordiske samekonferansen i 1992.
Datoen ble valgt for å markere det første grenseoverskridende samiske landsmøtet i Trondheim 6.–9. februar 1917.
- Les også:
Kongehuset deltok for første gang
Selv om Oslo kommune har hatt en lang tradisjon å feire samenes nasjonaldag, ble gårsdagen likevel også en historisk begivenhet. For første gang vaiet det samiske flagget i borggården utenfor Oslo rådhus hvor over 400 gjester var invitert.
Også dronning Sonja og kronprins Haakon Magnus deltok.
Leder for menneskerettighetsavdelingen i Samerådet, Magne Ove Varsi, mener det ligger mye symbolikk i Kongehusets deltakelse.
– Dette vil uten tvil høyne statusen for samenes nasjonaldag, sier Varsi.
– Viser respekt
KOM MED LYKKØNSKER: Statsminister Erna Solberg sendte en egen hilsning til det samiske folket. – Lihkku beivviin, sa hun på samisk.
Foto: Pressebilde / regjeringen.noOgså statsminister Erna Solberg (H) feiret dagen.
– Det synes jeg er viktig siden Norge er et land som bygger på to folk. At vi alle deltar har noe med respekt og forståelse av vår historie å gjøre, sier Erna Solberg.
Men regjeringens eks-justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) er ikke like begeistret. I dagens utgave av Harstad Tidende fastholder han sin motstand mot å feire samenes nasjonaldag med det samiske flagget.
Sjokkopplevelse
Også den legendariske samiske artisten Mari Boine merker en voksende interesse for det samiske blant majoritetsbefolkningen. Da hun skulle opptre på storbyuniversitetet OsloMet i går, fikk hun seg et lite sjokk.
SPILTE SAMMEN: Mari Boine og Ella Marie Hætta Isaksen rundet av feiringen av samenes nasjonaldag i Oslo ved å opptre til et stort publikum i Rockefeller.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix– Jeg ble så vanvittig glad, og satt ut, da jeg så hvor stappfullt det var med folk der, klokken 12 på dagen, sier Boine.
Men også en annen ting gleder artisten sitt hjerte:
– For den norske befolkningen er det blitt mer og mer vanlig å si «lihkku beivviin» («gratulerer med dagen», red.anm.). Endelig begynner det å gå fremover med det samiske, sier en fornøyd Boine.
Større mediedekning
Direktør Mona Solbakk i NRK Sápmi merker en fremgang også i forhold til mediedekning:
Hun håper at dette er starten for å gjøre det samiske mer synlig i nyhetsbildet.
– Ikke bare for en dag, men gjennom hele året, sier Solbakk.