Hopp til innhold

Ny stor reintragedie langs Nordlandsbanen

Et NSB persontog har søndag kjørt på rundt 80 rein, sør for Lønsdal i Saltdal kommune. Reineierne er frustrerte og mener reingjerder også her er løsningen.

reinpåkjørsel

Nok en gang har NSB-tog kjørt på rein i Nordland. Denne gangen i nærheten av Lønsdal. Reineiere er i området og har hittil telt 30 døde rein, og der er enda flere sier Per Thomas Kuhmunen til NRK-Sápmi.

Foto: Lars Nikolas Kuhmunen

– Vi har funnet rundt 80 av reinen vår påkjørt. 20 av dem måtte vi avlive siden de var så hardt skadet, forteller reineier Lars Nikolas Kuhmunen til NRK tidligere i dag.

Først meldte NSB om 30–40 påkjørte rein, men tallet har fortsatt å stige etter hvert som reineierne har funnet flere.

– Tallet er nå oppe i 80 rein. Man blir helt satt ut og deprimert, sier Kuhmunen.

Fikk vite det fra media

Søndag ettermiddag leste reineierne i Saltfjellet reinbeitedistrikt om en reintragedie langs Nordlandsbanen. Det viste seg at det var deres rein.

– Vi visste ingenting om det før vi leste om det i avisa.

Reineierne rykket straks ut til området der ulykken hadde skjedd, like sør for Lønsdal i Saltdal. Synet som møtte dem er langt trasigere enn de trodde.

– Langs jernbanen lå knuste rein og mye blod. Rundt 20 rein var fremdeles i live, men så hardt skadd at de måtte avlives på stedet, forteller reineieren.

Kuhmunen sier at noe må gjøres – og at den eneste løsningen er reingjerder.

reinpåkjørsel
Foto: privat

– Tragisk

Områdedirektør for Nordlandsbanen, Thor Brækkan i Bane NOR, forteller at det var et NSB persontog på vei fra Bodø til Trondheim som har truffet den store flokken. Påkjørselen skal ifølge Brækkan ha funnet sted like ved Trettnes i Saltdal kommune klokken 14:05.

Banesjef Thor Brækkan, Ofotbanen

– Det er tragisk at vi igjen har en slik hendelse, bare kort tid etter de andre, sier Thor Brækkan i Bane NOR.

Foto: Jernbaneverket

– Vi har folk på stedet nå, som sammen med reineierne skal finne ut av dette. De holder på med å avlive dyrene. Deretter blir de sendt til destruksjon.

Brækkan forteller at hastigheten settes ned så fort de har fått presise meldinger fra reineierne om hvor reinen befinner seg.

– Vi er i dialog med reineierne nå, og har satt ned hastigheten på ei 20 kilometer lang strekning, fra der reingjerdet slutter og nordover. Den kommer til å stå inntil videre, avslutter han.

reinpåkjørsel

Hittil har reineierne telt 30 døde rein langs Nordlandsbanen, og der er enda flere. De som er i området har ikke full oversikt over hvor mange rein som er blitt tatt av toget i dag klokken 14:05.

Foto: privat

– Må komme i gang med reingjerder

Reineier Per Ole Oskal fra Saltfjellet

Leder for i Saltfjellet reinbeitedistrikt, Per Ole Oskal.

Foto: Privat

Leder for i Saltfjellet reinbeitedistrikt, Per Ole Oskal sier det var trist å få beskjed om at det igjen er påkjørt så mange rein, og er enig med Kuhmunen i at gjerdene må opp snart.

– Nå må Bane NOR snarest mulig må komme i gang med arbeidet med å sette opp gjerdet for å hindre flere slike tragedier, sier Oskal til NRK-Sápmi.

Flere løsninger

Bane NOR opplyser at de i sommer satte opp reingjerder, men at disse står nord for der hendelsen skal ha skjedd. Pressesjef Thor Erik Skarpen sier at de ikke har vurdert reingjerder på akkurat dette området enda, men at det finnes flere andre løsninger som skal kunne forebygge flere påkjørsler på Nordlandsbanen.

– Noen reineiere har radiomerket flere av dyrene sine. Med slike data hadde vi kunnet se hvor dyrene befant seg, i tilfelle de var nær jernbanesporet. Dyrene kan også jages til der det er gjerde, det er det enkleste, avslutter Skarpen.

Korte nyheter

 • – Dat šaddá veadjemeahttun joatkit boazodoaluin

  Skuohtanjárgga siidii lea evttohuvvon guokte bieggafápmoprošeavtta hukset.

  NČE (Norgga čázádat- ja energiijadirektoráhta) mearridii odne ahte sii vuoruhit dáid prošeavttaid sáddet guorahallamii čakčat. Dat mearkkaša ahte Skuohtanjárggas soaitá šaddat bieggafápmorusttegat boahtteáiggis.

  Skuohtanjárgga siidda jođiheaddji, Johan Isak Eira, dadjá NRKii ahte dát lea hirbmat duođalaš sin siidii.

  – Dat šaddá veadjemeahttun joatkit boazodoaluin Skuohtanjárggas nu mo dat dál lea, dadjá Eira.

  Son lei vuordán buoret ođđasiid odne. Hammerfeasttas NČE hilgo buot fápmoprošeavttaid.

  Dál ferte siida bidjat searaid ákkastallat manin dát prošeavttat eai galgga huksejuvvot sin guovlluide.

  – Dohko ii leat sadji dákkár monsterindustriijaide ja dan mii fertet beassat čilget, dadjá Eira.

  Loga eambbo NČE vuoruhemiid birra dás.

  Johan Isak Eira
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK
 • Vurdojuvvo šaddat 25 gráda

  Les på norsk.

  Boahttevaš beivviid galgá arvit Davvi-Norggas. Gaskavahku rievdá dálki ja dalle šaddet alla temperatuvrrat.

  Norlándda riddoguovlluin vurdojuvvo 22-23 gráda dán vahku loahpageahčen, ja Finnmárkkus ges lagabui 20 gráda.

  – Gaskavahkku eahkeda rájes šaddá hirbmat buorre dálki. Bearjadaga lea dieđihuvvon 25 gráda Nordlánddas ja Romssas, muitala meteorologa Iselin Skjervagen Meteorologalaš instituhtas.

  Romssas, Finnmárkkus ja davimus osiin Nordlánddas vurdojuvvo šaddat 25 gráda maiddái lávvardaga.

  (NTB)

  Strandnellik på Mjelle
 • Opp mot 25 grader i nord

  Loga sámegillii.

  Det vil være noen dager med regn fram til onsdag kveld i Nord-Norge. Resten av uken er det derimot meldt høye temperaturer.

  Langs kysten i Nordland er det forventet 22–23 grader mot slutten av uken, mens temperaturene i Finnmark blir nærmere 20 grader.

  – Fra onsdag kveld blir det strålende vær. På fredag er det faktisk meldt 25 grader i Nordland og Troms, forteller meteorolog Iselin Skjervagen i Meteorologisk institutt.

  I Tromsø, Finnmark og nordlige deler av Nordland ventes det temperaturer opp mot 25 grader også på lørdag.

  (NTB)

  Bugøynes
  Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK