Hopp til innhold

Norske artister lærer å joike i nytt TV-program

Seks lørdager fremover fra 14. januar dykker seks kjente norske artister ned i samisk kulturarv.

Deltakerne i "Husk meg - Muitte mu"

HER ER ARTISTENE: Disse deltar i Tv-programmet «Muitte mu - Husk meg»: Fra venstre: Nosizwe Baqwa, Øystein Dolmen, Tuva Syvertsen, Margaret Berger, Elisabeth Andreassen og Grutle Kjellson.

Foto: Johan Mathis Gaup

– Dette blir en fin kjærlighetserklæring, sa artist Elisabeth Andreassen nylig i Lindmo talkshow-program.

Programserien heter «Muitte Mu - Husk meg», og er produsert av NRK Sápmi.

På 1950-tallet var det forbudt å bruke joik i skolen.

Redaksjonssjef Wenche Marie Hætta

JOIK ER IN: Prosjektleder Wenche Marie Hætta mener at stadig flere ønsker å lære seg joikekunsten.

Foto: Tor Egil Rasmussen / NRK

– Men nå er joik blitt pop. Stadig flere samiske artister deltar med joik i ulike musikkonkurranser, sier prosjektleder Wenche Marie Hætta.

I 2014 gikk den svenske reindriftsutøveren Jon Henrik Fjällgren helt til topps i «Talang Sverige» med sin joik.

– Kan alle joike?

Hætta håper at NRK-serien vil bidra til ytterligere forståelse for denne tradisjonelle samiske musikkformen.

– Vi har lurt på om alle kan lære å joike. Derfor har vi utfordret kjente artister til å delta i programserien. Dette er erfarne artister, og man skulle tro at det vil være lettere for dem å tilegne seg joikekunsten fremfor en som ikke er artist, forklarer Hætta.

Bettan først ut

I løpet av tre dager skal kjendisene sammen med en mentor komponere og til slutt fremføre sin personlige joik for en utvalgt person som betyr noe spesielt for dem.

Først ut er Elisabeth Andreassen, også kalt Bettan, som hyller sin ektemann Tor.

Kjærlighetserklæringen som hun fikk muligheten til å lage, rakk hun å fremføre til ham personlig bare tre uker før han gikk bort.

Mentorene som artistene bruker, er selv erfarne artister, og det skal vise seg å være en utfordring for dem å få sine «elever» til å føle seg trygge på det de skal lære seg.

– En konstruktiv opplevelse

Ánde Somby

IMPONERT: Først når serien er blitt sendt på TV, vil jeg røpe om Margaret Berger har lært å joike. Men det har vært en sann fornøyelse å jobbe sammen med henne, sier mentor Ánde Somby.

Foto: Inga Renate Buljo / NRK Sápmi

I del to er det Margaret Berger sin tur. Med sin joik vil hun hylle en kjær venn, artist og tidligere Idol-dommer Anneli Drecker. Berger lærer fort at veien er lang og kronglete før joiken er ferdig.

Men joikelærer Ánde Somby gir ikke opp jobben med å knekke koden.

– Det var en veldig fin og konstruktiv opplevelse. Å jobbe med en profesjonell artist med hennes stemmeprakt og arbeidsiver, var en sann glede, sier Somby.

Men han innrømmer samtidig at det underveis også var store utfordringer, spesielt i forhold til person-joiken som Margaret Berger laget for sin utvalgte.

– Hun måtte lære nye teknikker og andre måter å tenke på, forteller Somby.

Andre artister som er med:

 • Program 3: Nosizwe Baqwa med Johan Anders Bær som mentor.
 • Program 4: Øystein Dolmen med Berit Alette Mienna som mentor.
 • Program 5: Grutle Kjellson med Maxida Märak som mentor.
 • Program 6: Tuva Syvertsen med Frode Fjellheim som mentor.

Korte nyheter

 • Synnøve Persen skriver bok på norsk for første gang

  Forfatteren og billedkunstneren har fremmet samisk språk og kultur i mer enn 40 år.

  Bøker har hun skrevet kun på samisk, men da hun ble invitert til å skrive på norsk måtte hun lenge tenke over om hun virkelig kunne gjøre det.

  – Jeg føler at jeg på en måte avviser samisk på en måte. På den annen side er dette en fortelling jeg ønsker å dele med så mange som mulig, forklarer Persen.

  Gudrund Eriksen Lindi i Samisk forfatterforening berømmer Persen for sitt valg.

  – Hun er den som på mange måter viser vei. Hun begynte som billedkunstner. Etterhvert har hun skrevet flere bøker og hun har vært politiker. Derfor stoler vi på at hun fortsatt elsker det samiske språket selv om det nå kommer en bok på norsk, sier Lindi.

  Loga sámegillii

  Synnøve Persen
  Foto: Joni Saijets / NRK
 • Synnøve Persen čállá vuosttaš geardde girjji dárogillii

  Girječálli ja govvadáiddár Synnøve Persen lea badjel 30 jagi ovddidan sámegiela ja -kultuvrra.

  Girjjiid son lea čállán dán rádjái dušše sámegillii, muhto go bovdejuvvui čállit dárogillii de fertii guhká smiehttat sáhttágo son dan dahkat.

  – Dovddan ahte hilggun sámegiela muhtin láhkai, muhto nuppi beales lea dát lea dakkár muitalus maid háliidan juohkit nu olusiigiin go vejolaš, čilge Persen.

  Gudrun Eriksen Lindi Sámi girječálliid searvvis, man bargun lea ávžžuhit olbmuid čállit, lohkat ja hállat sámegiela, lohká sin gudnejahttit Persena válljejumi čállit dárogillii.

  – Gii lea leamaš ovdavázzi máŋgga dáfus. Sonhan lea govvadáiddárin álgán ja dađistaga čállán girjjiid ja leamaš maiddái politihkkár, nu ahte mii dat gal luohttit ahte son dat gal ráhkista sámegiela ain váikko boađášii girji dárogillii dál, lohká Lindi.

  Les på norsk

  Synnøve Persen
  Foto: Joni Saijets / NRK
 • Marja Mortensson almmuha ođđa lávlaga

  Spelemann-bálkkašumi vuoiti Marja Mortensson almmuha goalmmát lávlaga «Skearkaminie – Suddenly I see» iežas ođđa skearrus «Båalmaldahkesne – Entwined».

  Marja bágida muitalusaid ja luđiid oktii šuoŋalaš ođđaáigásaš universii. Son ráhkada musihka ovttas Daniel Herskedalain ja musihkkáriin Jakop Janssønniin.

  Les på norsk

  Marja Mortensson, Spellemannpris 2021
  Foto: Paal Audestad / Paal Audestad