NRK Meny
Normal

- Tilbyr mitt hjerte til publikum

Se eksklusivt intervju med Jon Henrik Fjällgren.

Live - Riddu Riđđu med Jon Henrik Fjällgren

I et eksklusivt intervju med NRK Sápmi lørdag forteller Jon Henrik åpent om hverdagen etter at han vant musikk konkurransen.

– Jeg har stunder der jeg angrer veldig på at jeg ble med på dette opplegget. Livet mitt er nå snudd opp ned og jeg har ikke lenger et privatliv, et liv som jeg lengter etter, sier Jon Henrik.

  • SE EKSKLUSIVT INTERVJU MED JON HENRIK FJÄLLGREN
    Åpenhjertlig intervju med Jon Henrik Fjällgren

Han gleder seg veldig til konserten på Riddu Riđđu og forteller åpenthjertlig om at han alltid har ønsket å komme til denne urfolks musikkfestivalen.

– I kveld kommer jeg til å tilby mitt hjerte og mitt liv til publikum. De skal bli bedre kjent med meg gjennom musikken - de skal få oppleve hvordan livet mitt har vært, både i barndommen og som reineier i sørsamisk område, sier Jon Henrik.

Et hektisk og vanskelig liv

Han forteller om et hektisk liv, reiser mye på turneer, skal være med på ulike TV show og samtidig ha den evindelig lengselen etter reinflokken.

– Selvom det er veldig hektisk nå, så har jeg også et godt liv. Jeg føler at jeg treffer publikum.

Han planlegger å gi uten ny CD og denne gang vil han mikse samisk og spansk.

Jon Henrik Fjällgren
Foto: Vaino Rensberg / NRK

Er det din colombianske bakgrunn som gjør at du også velger spansk?

– Spansk er et vakkert språk og det hadde vært mitt hjertespråk, dersom jeg hadde blitt igjen i Colombia, derfor vil jeg mikse de to språkene -sørsamisk og spansk, sier Jon Henrik.

Taus om forelskelsen

Forrige uke skrev svenske tabloidaviser om at du har funnet en samejente, og at du er veldig forelsket, hva vil du fortelle om din romanse?

– Veldig, veldig forelsket er jeg nok ikke. Det med kjærlighet er vanskelig - og jeg synes det er vanskelig å bli forelsket, sier Jon Henrik.

Hvis vi spør litt annerledes, har du funnet en samejente?

– Ja, det er noe på gang, men det er mitt privatliv og jeg sier ikke mer.

– Håper mange følger med

Kirsti Lervoll

Kirsti Lervoll er stolt over å kunne presentere vinner av Talang Sverige, Jon Henrik Fjällgren, på årets Riddu Riđđu.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

Leder for Riddu Riđđu-festivalen, Kirsti Lervoll er imponert over at Fjällgren har gått med på å la konserten bli streamet direkte på nrk.no i kveld.

Hun håper at de som ikke har hatt anledning til å reise til Kåfjord benytter seg av muligheten til å få sett den populære samiske joikeren live på nett.

– Det at han har gitt NRK Sápmi tillatelse til å streame konserten gir jo også de som ikke er her muligheten til å oppleve konserten, og jeg synes det er flott av den unge artisten å tillate streaming, sier Lervoll.

– Stort øyeblikk

Selv har Lervoll hatt nedtelling til Fjällgren sin konsert i flere uker og gleder seg stort til å se ham på scenen i Manndalen.

– Det er et stort øyeblikk å få samenes største stjerne til Riddu Riđđu, sier Lervoll.

Hun tror at Jon Henrik Fjällgren er den alle i Sápmi vil høre akkurat nå, og har fått signaler om at mange vil finne veien til konserten i kveld.

– Det er veldig mange som venter på Jon Henrik og det er veldig mange som kommer kun i dag for å se ham, slik at vi kommer til å selge mye dagsbilletter i dag, sier Lervoll.

Fjällgren var tre måneder gammel da han ble adoptert fra Colombia til Sverige, og den nå 27 år gamle reindriftsutøveren har vokst opp i Mittådalen.

Hittil har han så langt gitt ut CD-plata «Onne vielle», som betyr lillebror på sørsamisk.

Han har tatt både Sápmi og Norden med storm.

Han har klart det som for de fleste vil virke nærmest umulig, nemlig nesten 2 millioner treff på Youtube med joiken «Daniel».

Med den joiken vant han i mai «Talang Sverige», og fikk førstepremien på èn million kroner .

- Musikken er min medisin

I oppveksten ble Jon Henrik preget av mobbing, ikke bare fordi han er same, men også på grunn av at han ble adoptert fra Colombia som spebarn.

– Det har satt dype spor. Jeg har hatt psykologer og terapauter, men musikken er min medisin, forteller Jon Henrik.

Han finner sjelebot i å formidle sine tanker og inntrykk gjenom joik. Han forteller om livet hjemme og om bestemoren eller áhkká som er overrasket over at den sørsamiske joiken har blitt så populær - før var det jo en dødsdom over joiken.

- Hun er stolt over at jeg får det til, sier Jon Henrik Fjällgren.