Hopp til innhold

- Tilbyr mitt hjerte til publikum

Se eksklusivt intervju med Jon Henrik Fjällgren.

Live - Riddu Riđđu med Jon Henrik Fjällgren

I et eksklusivt intervju med NRK Sápmi lørdag forteller Jon Henrik åpent om hverdagen etter at han vant musikk konkurransen.

– Jeg har stunder der jeg angrer veldig på at jeg ble med på dette opplegget. Livet mitt er nå snudd opp ned og jeg har ikke lenger et privatliv, et liv som jeg lengter etter, sier Jon Henrik.

  • SE EKSKLUSIVT INTERVJU MED JON HENRIK FJÄLLGREN
    Åpenhjertlig intervju med Jon Henrik Fjällgren

Han gleder seg veldig til konserten på Riddu Riđđu og forteller åpenthjertlig om at han alltid har ønsket å komme til denne urfolks musikkfestivalen.

– I kveld kommer jeg til å tilby mitt hjerte og mitt liv til publikum. De skal bli bedre kjent med meg gjennom musikken - de skal få oppleve hvordan livet mitt har vært, både i barndommen og som reineier i sørsamisk område, sier Jon Henrik.

Et hektisk og vanskelig liv

Han forteller om et hektisk liv, reiser mye på turneer, skal være med på ulike TV show og samtidig ha den evindelig lengselen etter reinflokken.

– Selvom det er veldig hektisk nå, så har jeg også et godt liv. Jeg føler at jeg treffer publikum.

Han planlegger å gi uten ny CD og denne gang vil han mikse samisk og spansk.

Jon Henrik Fjällgren
Foto: Vaino Rensberg / NRK

Er det din colombianske bakgrunn som gjør at du også velger spansk?

– Spansk er et vakkert språk og det hadde vært mitt hjertespråk, dersom jeg hadde blitt igjen i Colombia, derfor vil jeg mikse de to språkene -sørsamisk og spansk, sier Jon Henrik.

Taus om forelskelsen

Forrige uke skrev svenske tabloidaviser om at du har funnet en samejente, og at du er veldig forelsket, hva vil du fortelle om din romanse?

– Veldig, veldig forelsket er jeg nok ikke. Det med kjærlighet er vanskelig - og jeg synes det er vanskelig å bli forelsket, sier Jon Henrik.

Hvis vi spør litt annerledes, har du funnet en samejente?

– Ja, det er noe på gang, men det er mitt privatliv og jeg sier ikke mer.

– Håper mange følger med

Kirsti Lervoll

Kirsti Lervoll er stolt over å kunne presentere vinner av Talang Sverige, Jon Henrik Fjällgren, på årets Riddu Riđđu.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

Leder for Riddu Riđđu-festivalen, Kirsti Lervoll er imponert over at Fjällgren har gått med på å la konserten bli streamet direkte på nrk.no i kveld.

Hun håper at de som ikke har hatt anledning til å reise til Kåfjord benytter seg av muligheten til å få sett den populære samiske joikeren live på nett.

– Det at han har gitt NRK Sápmi tillatelse til å streame konserten gir jo også de som ikke er her muligheten til å oppleve konserten, og jeg synes det er flott av den unge artisten å tillate streaming, sier Lervoll.

– Stort øyeblikk

Selv har Lervoll hatt nedtelling til Fjällgren sin konsert i flere uker og gleder seg stort til å se ham på scenen i Manndalen.

– Det er et stort øyeblikk å få samenes største stjerne til Riddu Riđđu, sier Lervoll.

Hun tror at Jon Henrik Fjällgren er den alle i Sápmi vil høre akkurat nå, og har fått signaler om at mange vil finne veien til konserten i kveld.

– Det er veldig mange som venter på Jon Henrik og det er veldig mange som kommer kun i dag for å se ham, slik at vi kommer til å selge mye dagsbilletter i dag, sier Lervoll.

Fjällgren var tre måneder gammel da han ble adoptert fra Colombia til Sverige, og den nå 27 år gamle reindriftsutøveren har vokst opp i Mittådalen.

Hittil har han så langt gitt ut CD-plata «Onne vielle», som betyr lillebror på sørsamisk.

Han har tatt både Sápmi og Norden med storm.

Han har klart det som for de fleste vil virke nærmest umulig, nemlig nesten 2 millioner treff på Youtube med joiken «Daniel».

Med den joiken vant han i mai «Talang Sverige», og fikk førstepremien på èn million kroner .

- Musikken er min medisin

I oppveksten ble Jon Henrik preget av mobbing, ikke bare fordi han er same, men også på grunn av at han ble adoptert fra Colombia som spebarn.

– Det har satt dype spor. Jeg har hatt psykologer og terapauter, men musikken er min medisin, forteller Jon Henrik.

Han finner sjelebot i å formidle sine tanker og inntrykk gjenom joik. Han forteller om livet hjemme og om bestemoren eller áhkká som er overrasket over at den sørsamiske joiken har blitt så populær - før var det jo en dødsdom over joiken.

- Hun er stolt over at jeg får det til, sier Jon Henrik Fjällgren.

Korte nyheter

  • Dronning Sonja om kommisjonsrapporten: – Det er mitt håp at vi vil lytte med ønske om å forstå

    Torsdag la Sannhets- og forsoningskommisjonen fram sin rapport om statens fornorsking av samer, kvener og skogfinner.

    Mens det så langt har vært få kommentarer til rapporten fra øverste myndigheter, benyttet Dronning Sonja anledningen til å dele sine tanker om rapporten under kongeparets reise i Nord-Norge.

    – Det er mitt håp at den nylig fremlagte rapporten om fornorskningen overfor samer, kvener og skogfinner vil gjøre noe positivt med oss. At vi vil lytte, med et ønske om å forstå, og lære av historiene som fortelles i den.

    Slik at vi sammen kan gå videre – litt klokere og ydmyke i møte med den fryktelige uretten som ble begått over så lang tid. Det er et felles ansvar for oss alle.

    Det sa dronning Sonja fra talerstolen i Hattfjelldal eller Aarborte, som kommunen heter på sørsamisk.

    Kongeparet er på fylkestur i Nordland og skal besøke seks kommuner: Hemnes, Hattfjelldal, Leirfjord, Vevelstad, Sømna og Bindal.

    Under talen sin løftet Dronningen også frem den samiske pioneerkvinnen Elsa Laula Renberg, som har røtter i Hattfjelldal.

    På kongehusets offisielle nettside deles også bilder fra kongeparets reise i Nord-Norge (kongehuset.no). Fylkesturen avsluttes i Bindal på torsdag.

    KONGEPARET - Hattfjelldal
    Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK
  • Guovdageainnu gieldda oažžu 5,5 miljovnna ruvnnu fylkkagielddas

    – Mii illudat go nuppástuhttinbarggu leat olahan buriid bohtosiid oanehis áiggis, čállá Romssa ja Finnmárkku fylkkaráđđi, ealáhus, plána, kultuvra ja biras, Marlene Bråthen (Gb), preassadieđáhusas.

    Guovdageainnu gieldda oaččui formálalaš nuppástuhttinstáhtusa guovvamánus 2019:s go gielddas lei duođalaš dilli, sihke ealáhusaid ja servodaga dáfus.

    Gielda oažžu dál 5,5 miljovnna ruvnno 2023:s joatkit nuppástuhttinbarggu maid leat čađaheamen. Gieldda sáhttá fas ohcat doarjaga 2024, ja nuppástuhttinprográmma bistá 2035 lohppii.

    Fylkkaráđđi juolluda maid gildii doarjaga ásahit ja ovddidit gielddalaš dearvvašvuođa-, oahppan- ja hálddašanfálaldagaid dán jagi.

    Doarjja lea 427.813 ruvnnu.

    Les på norsk.

    Fylkesråd for næring, plan, kultur og miljø, Marlene Berntsen Bråthen (Sp)
    Foto: Sunniva Tønsberg Gaski / TFFK
  • Kautokeino får 5,5 millioner fra fylkeskommunen

    – Det er med glede vi opplever at omstillingsarbeidet i Kautokeino har oppnådd meget gode resultater på kort tid, sier fylkesråd for næring, plan, kultur og miljø, Marlene Bråthen (Sp), i en pressemelding fra Troms og Finnmark fylkeskommune.

    Kautokeino kommune fikk formelt omstillingsstatus februar 2019 på grunn av at kommunen var i en svært alvorlig situasjon, både nærings- og samfunnsmessig.

    Kommunen får nå 5,5 millioner kroner i 2023 for å fortsette omstillingsarbeidet som de er i gang med.

    Kautokeino kommune kan søke på tilskuddet igjen i 2024.

    Omstillingsprogrammet varer ut 2025.

    Fylkesrådet bevilger også kommunen et tilskudd til etablering og utvikling av kommunale frisklivs, lærings og mestringstilbud for 2023.

    Dette tilskuddet er på 427.813 kroner.

    Fylkesråd for næring, plan, kultur og miljø, Marlene Berntsen Bråthen (Sp)
    Foto: Sunniva Tønsberg Gaski / TFFK