Hopp til innhold

Nordsame vil representere sørsamene

Aps sørsamiske medlemmer avgjør lørdag om en nordsame skal representere dem på Sametinget. – Jeg har sagt meg villig til å stille meg til disposisjon, sier Inger Marit Eira-Åhrén.

Inger Marit Eira-Åhren

Inger Marit Eira-Åhrén er klar for en posisjon på Ap-lista til sametingsvalget neste år.

Foto: privat

38-åringen er opprinnelig fra Kautokeino. Hun er gift med en sørsame, og har bodd ti år i Røyrvik kommune i Nord-Trøndelag.

– Om en nordsame kan godtas som representant for sørsamene, overlater jeg helt og fullt til medlems- og nominasjonsmøte å bestemme, sier Eira-Åhrén til NRK.

Hemmelig liste

Hun vil ikke si noe om bare en topplassering er aktuell for henne.

– Når jeg har sagt ja til å stille på lista så er jeg også forberedt på en første plass. Det har jeg også svart nominasjonskomitéen, sier hun.

Leder i Arbeiderpartiets samepolitiske forum i sørsamevalgkretsen, John Kappfjell sier til NRK at han ikke har noen formening om Inger Marit Eira-Åhrén.

– Jeg kjenner ikke henne, og vi får se i morgen. Vi er opptatt av å finne de mest kompetente politikerne til lista, sier han til NRK.

Heller ikke Aina Daneborg Steinfjell ønsker å røpe hvordan lista er. Hun er leder for nominasjonskomitéen.

– Vi har valgt å holde lista hemmelig fram til nominasjonsmøtet, sier hun til NRK.

Splittet

NRK Sápmi kjenner til at det har vært diskusjoner i det sørsamiske Ap-miljøet. Enkelte er svært skeptiske til en nordsame på topp, mens andre mener Eira-Åhrén kan regnes som en god sørsamisk representant.

– Hun kjenner området, folkene og de sørsamiske utfordringene inngående, sier et Ap-medlem i valgkretsen.

Et annet medlem som NRK har snakket med, har en annen oppfatning.

– Vi sender ut et galt signal dersom vi ikke har en sørsame på topp, sier vedkommende.

Ellinor Marita Jåma

Sametingsråd Ellinor Marita Jåma er uaktuell for Ap.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Tar ikke overgang til Ap

I Arbeiderparti-miljøet i sørsamekretsen har enkelte også kontaktet Ellinor Marita Jåma. Hun representerer lista Åarjel-Saemiej Gielh, og fikk plass i sametingsrådet etter avtale med Arbeiderpartiet.

– For meg er det uaktuelt å ta overgang til Arbeiderpartiet. I løpet av oktober skal vi finne ut hva Åarjel-Saemiej Gielh skal gjøre. Uansett er jeg ikke kandidat for Ap, sier Jåma til NRK.

Inger Marit Eira-Åhrén var høyaktuell til jobben som statssekretær for samiske saker i regjeringen, men hun takket nei til sameminister Rigmor Aasrud .

Nå er hun lysten på å gjøre en jobb på Sametinget for Ap. Den siste tiden har det også vært mye fokus på de samiske språkene.

– Hjemme hos oss snakker vi både sørsamisk og nordsamisk. Etter ti år her forstår jeg det meste og er også i stand til å snakke sørsamisk. Jeg skal nok også klare å holde et innlegg, men har ennå ikke et stort nok ordforråd til å føre lange politiske diskusjoner på sørsamisk, sier Inger Marit Eira-Åhrén.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK