Hopp til innhold

Nordkalottfolket vil ikke ha rettssak mot regjeringen i Melkøya-saken

Loga sámegilli.

Sametingspresidenten ønsker fullmakt for å kunne saksøke staten i Melkøya-saken. Rådet ønsker en slik fullmakt fra plenumsmøte i Sametinget i juni.

Nordkalottfolket vil ikke gi rådet denne fullmakten. Det ble klart i komitébehandlinga på Sametinget i dag, da Ulf Tore Johansen fra fra Nordkalottfolket sa at partiet avviser saken.

Det betyr at sametingsrådet dermed ikke får støtte fra de to største opposisjonspartiene, hverken fra Nordkalottfolket eller Arbeiderpartiet. Ap har tidligere uttalt at søksmål mot staten ikke er en løsning.

Nordkalottfolket mener det er galt å bruke rettsvesenet i Melkøya-saken.

– Å bruke rettsvesen for å få stoppet andres politiske visjoner anses å være ett brudd på andres ytringsfrihet, uttalte Joahnsen fra Nordkalottfolket behandlingen av saken om oppfølgingen av Melkøya-vedtaket.

Partiet mener sametingsrådet ikke har sannsynliggjort at det har skjedd lovbrudd i konsesjonstildelingen til Hammerfest LNG på Melkøya.

Ulf Tore Johansen fra Nordkalottfolket i komitemøte.
Foto: Mona Solbakk

Korte nyheter

 • Over 60 studier trekkes fra årets studieopptak

  64 studier trekkes fra årets Samordna opptak. Årsaken er sviktende søkertall og strammere økonomi.

  I alt trekkes 41 bachelor-, masterprogrammer og årsstudier, samt 23 etter- og videreutdanningstilbud, viser tall Khrono har innhentet fra de statlige universitetene og høgskolene.

  Studietilbudene er lyst ut og så blitt trukket etter at søknadsfristen var ute.

  Høgskolen i Innlandet, Høgskulen på Vestlandet, Oslo Met, Universitetet i Sørøst-Norge og Nord universitet har trukket flest studier. (NTB)

 • Uvanlig mange lynskader i mai

  Bare hos Fremtind er det registrert over 400 skader som følge av lyn i mai. Det er flere frysere og robotklippere som har røket denne våren.

  – Det har braket løs med lyn, torden og styrtregn de siste ukene, og vi ser nå en merkbar økning i innboskader som følge av været, sier Therese Hofstad-Nielsen, som er skadeforebygger i Fremtind, i en pressemelding.

  Selskapet har så langt registrert 127 flere lynskader i mai i år, enn de gjorde i mai 2023. Det er også en økning i vannskader etter styrtregnet.

  – Vi får meldt lynskader gjennom hele året, også på vinteren, men høysesongen er vanligvis i juni, juli og august. I år har det så langt vært spesielt mange allerede i mai, sier Hofstad-Nielsen.

  lyn vesterålen
  Foto: Marius Lauritzen
 • NHO: Håper på færre lovbrudd i år

  3 av 5 ungdommer hadde i 2023 en sommerjobb hos en bedrift som brøt arbeidsmiljøloven. Tallene fra LOs sommerpatrulje i Troms og Finnmark har ført til tiltak før årets sommer. NHO, som representerer bedriftene, opplyser at de aktivt oppdaterer medlemmene om arbeidsmiljøloven.